Syrop na miodzie z mniszka (mlecza) lekarskiego

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.

Autor tematu
irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: irek89 »

Witam.
Syrop popularny w czasach mojej babci lecz przeze mnie zmodyfikowany. Sam przepis znalazłem w internecie ale tylko jeden na miodzie bez cukru.
Dlaczego bez cukru? Bo cukier jest niezdrowy. Robi się go (syrop) bez gotowania - maceruje zamiast gotować. Dlaczego? Ponieważ z tego co się dowiedziałem w wysokiej temperaturze właściwości lecznicze mleczu zanikają.
Przepis - dość ogólny:
Zbieramy kwiaty mniszka lekarskiego. Najlepiej w maju i podobno przed południem. Uwaga nie pomylić z podobną rośliną (nazywa się mlecz) ponieważ jest trująca.
Kwiaty rozkładamy na stole itp. Żeby wyszły wszystkie małe czarne robaczki, które tam siedzą.
Następnie pakujemy kwiaty do słoika i zalewamy miodem. Zakręcamy i macerujemy. Ja trzymałem z dwa miesiące. Trzeba (podobno) raz na dzień czy dwa odkręcać słoik i mieszać dla pewności żeby pleśń się nie pojawiła na kwiatach bo wypływają one do góry. Ja zamiast mieszać to odwracałem słoik.
To może być koniec przepisu ponieważ te kwiaty można jeść. Tak usłyszałem od starego sąsiada i sam na sobie to sprawdziłem - są jadalne.
Do słoika można dodać np. Czosnku, spirytusu czy czego tam kto chce.

Jeśli ktoś nie chce mieć kwiatów i ich jeść to po maceracji: Bierzemy nowy słoik, sitko i łyżką przekładamy do sitka nad słoikiem aby odcedzić kwiaty.
Kwiaty, które mimo odciśnięcia są całkiem słodkie nadają się świetnie na nalewkę. Ale to osobny przepis.
promocja

Autor tematu
irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Syrop na miodzie z mniszka (mlecza) lekarskiego

Post autor: irek89 »

Odświeżam temat bo zaczyna się sezon na zbieranie mniszka lekarskiego. A moim zdaniem lepiej zrobić go na prawdziwym miodzie niż gotując z syropem cukrowym jak to dawniej było.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”