Witam wszystkich kolegów i koleżanki.
Ostatnio otrzymałem od teścia parnik elektryczny z regulacją mocy (Parnik 29letni, ani razu nie używany) i oto moje pytani czy taki parnik nada się do zacierania ziarna ? Może ktoś już miał z czymś takim doświadczenie ?
Zacieranie w parniku elektrycznym
-
- Posty: 9
- Rejestracja: czwartek, 31 sty 2019, 22:15
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Zacieranie w parniku elektrycznym
Ja nie zacierałem, ale teoretycznie:
- sprawdź z czego jest kadź w której się gotuje, czy nie jest z jakiegoś szkodliwego materiału.
- doposaż parnik w termostat jeśli nie ma
- ja bym próbował - nawet myślałem o tym ale doszedłem do wniosku że nie mam aż tyle miejsca na niego
- sprawdź z czego jest kadź w której się gotuje, czy nie jest z jakiegoś szkodliwego materiału.
- doposaż parnik w termostat jeśli nie ma
- ja bym próbował - nawet myślałem o tym ale doszedłem do wniosku że nie mam aż tyle miejsca na niego
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zacieranie w parniku elektrycznym
29 lat to z wysokim prawdopodobieństwem będzie aluminium - do zacierania niestety odpada. Inna rzecz, że dzisiejsze słody szybko się zacierają, 30-40 minut i gotowe, a tyle czasu praktycznie każdy gar utrzyma temperaturę.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.