Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kuchara
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 15 kwie 2010, 10:24
Załączniki
nastaw z aronii

Postautor: kuchara » środa, 14 lip 2010, 10:35

Witam,
Czy któryś z szanownych kolegów robił kiedyś nastaw z aronii? Aronię łatwo się zbiera, nie trzeba pestkować, owoc się nie maże w rękach, dość łatwo toto odcedziić... Idealnie do obróbki. Znalazłam wypowiedzi winiarzy o winie z aronii, gdzie czas fermentacji podawany jest na kilka miesięcy. Czy dałoby się na szybszych drożdżach? Do aronii co prawda jeszcze kilka miesięcy, ale warto pozastanawiać się z góry :D

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

marvet
50
Posty: 76
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 20:33
Ulubiony Alkohol: dobra psota :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: marvet » czwartek, 2 wrz 2010, 20:06

kuchara pisze:Czy któryś z szanownych kolegów robił kiedyś nastaw z aronii?



dołączam się do pytania, mam aronii teraz w bród no i nie wiem co z niej zrobić!?!?!?!?


nastaw, wino...........

proszę o pomoc!
... alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach! ...


masol
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 1 lip 2010, 08:35
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: masol » środa, 8 wrz 2010, 08:29

Witam
Niechcący zostałem obdarowany sokiem z aronii otrzymanym z sokownika. Ponieważ był dość słodki i nie bardzo wiedziałem co z tym zrobić, to rozcieńczyłem go spirytusem 96%. I okazało się, że na drugi dzień można już taką miksturę pić... Po dwóch nasiadówkach moja żonka razem z moimi bratowymi wytrąbiły całość :) Twierdzą, że bardzo dobre, więc załatwiłem sobie troszkę aronii i wczoraj wieczorkiem zrobiłem w sokowniku 1,5L. Mam zamiar wymieszać to ze spirytusem w takich proporcjach, żeby otrzymać 35% produkt (wcześniej zrobiłem 40%, ale po kilku dniach, jak całość się przegryzła, alkohol był mocno wyczuwalny).
Pozdrawiam wszystkich


liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: liyo78 » poniedziałek, 18 lip 2011, 00:04

To jak z tym nastawem z aronii?? Też mam tego sporo i zastanawiam się czy warto i jak to zrobić?
:help:


arek.d1
50
Posty: 58
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 01:33
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: arek.d1 » czwartek, 21 lip 2011, 03:05

Witam!

Wino z aronii robię w następujący sposób.

Owoce aronii (mogą być lekko powtarzam lekko zgniecione) wrzucam do szklanej butli na wino tak, aby wypełniły ją w ok. ⅓ - ½ objętości. Każdą powstałą przy wsypywaniu 2 – 3 cm warstwę owoców zasypuje cukrem tak, aby owoce były nim dobrze otoczone (w praktyce na 5 l owoców wychodzi ok. 1 – 1,5 kg cukru). Butle z korkiem i założoną rurką fermentacyjną odstawiam na 5 -7 dni tak, aby owoce puściły sok i zaczęły fermentować. Po tym czasie dodaje do owoców wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę oraz syrop cukrowy (1 l wody 0.3 – 0.35 Kg cukru). Tak zrobiony nastaw fermentuje ok. 6 - 8 tyg.

Przyznaje, że podany przepis to dosyć „barbarzyńska”, ale skuteczna metoda produkcji win.
Przepis charakteryzuję się również dużymi rozbieżnościami w objętości owoców czy cukru. Osobiście produkując wino nie staram się zachowywać jak aptekarz a więc jeżeli chcę uzyskać produkt bardziej wyrazisty w smaku dodaję więcej owoców, jeżeli planuję wino mocne i słodkie dodaję więcej cukru itd.

Pozdrawiam.
doctis omnia casta

Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: szwistaq » sobota, 23 lip 2011, 08:46

Ja też mam taki barbarzyński przepis po rodzicach i się go zawsze trzymam w przypadku każdego rodzaju owoców. Potem z doświadczenia i notatek robię sobie różne kombinacje ale wychodzę zawsze od tego samego.

1/4 owoców
1/4 cukru
1/4 wody
1/4 powietrza.

Na nastaw drożdze bajamusy z tolerancją na alkohol do 17% i dolewasz syropek jak baling spadnie do 4. Na 15-20l syropek robię z kilo cukru. Jak przerobi i to kolejna porcja syropku i tak aż przestanie pracować, zlewasz, klarujesz i pędzisz.
Obrazek

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 429
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: MASaKrA_Domingo » poniedziałek, 20 kwie 2020, 20:07

Chciałbym odświeżyć ten temat. Dogadałem się z kolegą z pracy, który ma wiele krzewów aronii. W tym roku opędzluje mu wszystko. Czy ktoś podzieli się wiedzą, jeśli udało mu się zrobić dobry bimberek lub nalewkę? Wina nie będę robić bo na pewno wyjdzie mocno cierpkie.

Ps raczej rozważam nastaw z samej aronii.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 kwie 2020, 21:38 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2217
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: Kamal » wtorek, 21 kwie 2020, 11:25

Skoro jest destylat z aronii http://www.manufakturamaurera.pl/destylaty.php?body=article&name=aroniowica&lang=pl, to testuj i daj znać co Ci wyjdzie. :)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 429
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 21 kwie 2020, 20:25

W takim razie, trzeba jeszcze zaczekać prawie rok, ale na pewno dam znać ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 20:27 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: eldier » wtorek, 21 kwie 2020, 20:53

Miałem okazje próbować destylatu z aronii i szczerze nie porwał mnie za serce. Bardzo dawał powiedzmy gałązką. Może trzeba próbować z krótką maceracją?

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 429
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 21 kwie 2020, 21:02

Czyli taniny.. Znaczy, że nie przemrożono ich ( zalecane jak najniższa temperatura i dłuższy czas mrożenia ), a potem ich nie zalano gorącą wodą w nastawie ( nie, że zamrożone, ale owoce w dymionie już po rozmrożeniu ).
Ja zamierzam to zrobić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Mrzon
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: Mrzon » wtorek, 21 kwie 2020, 21:25

A ja bym poszedł drogą takową u mnie do soku z aronii dodają liście wiśni w smaku powiem wam że aronia gaśnie na tyle że jest wyczuwalna wiśnia. Ciekawi mnie czy jak by dodać do fermentacji właśnie liści jaki byłby rezultat czy taki jak w przypadku soku czy może jakaś trawa gorycz taniny podbite przez liście ?
Może ktoś robił próbę to bym prosił o info, u nas jak aronia obrodzi to nie ma komu zbierać :) bo nie ma chętnych.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko


LuarvikLuarvik
150
Posty: 156
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: LuarvikLuarvik » wtorek, 21 kwie 2020, 21:48

Ja robię wg poniższego przepisu i wychodzi mało cierpkie. Fakt, można by dać spirytus z wodą 45/55 i wtedy byłoby bardziej pijalne dla kobiet, ale to już jak kto lubi.

https://www.doradcasmaku.pl/przepis-nalewka-z-aronii-238309

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2217
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: Kamal » wtorek, 21 kwie 2020, 22:16

Tu chodzi o destylat z aronii, a nie o nalewkę :)
Spojrzałem w neta, aronia ma 5-10g cukrów. Bez cukru, flaszkę ciężko zrobić.
K.
Obrazek


LuarvikLuarvik
150
Posty: 156
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: LuarvikLuarvik » środa, 22 kwie 2020, 00:10

No tak, leitmotiv to destylat, ale ja bardziej patrzyłem przez pryzmat postu masola, a dodatkowo zbitka aronia-cukier-nastaw oznacza dla mnie jedno, przynajmniej na razie :D

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: donald1209 » czwartek, 30 kwie 2020, 18:42

Wino z aronii, które może byc do destylowania, najlepiej zrobć wg. sprawdzonego przepisu z portalu wino.org. .
https://wino.org.pl/old/frames/aronia.html.
Robiłem wiele razy, wymaga minimum pół roku leżakowania. Albo na rurki. Wtedy masz winiak z aronii.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )


Mrzon
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: Mrzon » czwartek, 30 kwie 2020, 20:54

donald1209 mam pytanie czy możesz opisać jak wygląda produkt po puszczeniu takie wina. Kwestia zapach smak czy trzymać solo czy dębić ?
Dzięki
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko


semp
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 18:45
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: semp » czwartek, 30 kwie 2020, 21:28

Krzaki i owoce aronii nie są mi obce od 20 lat, więc dodam coś od siebie. Wino z 100% aronii ciężko zrobić. Pamiętam jak mój ojciec się tym użerał, gdyż drożdże nie chciały w tym środowisku pracować. Było to jednak dość dawno i jakość drożdży była trochę gorsza niż dzisiaj. Mając na uwadze tamte doświadczenia nie ryzykowałem we własnym zakresie z produkcji wina z 100% aronii. Dodawałem trochę tego owocu bardziej jako domieszka dla ładnego koloru, gdyż niewielka ilość ma duże właściwości barwiące. Rok temu się przełamałem i zrobiłem wino z ok. 50 kg tego owocu. Jest to twardy owoc, więc żeby go rozbić użyłem maszynki do mielenia mięsa. Kiedyś już tak jedną zarżnąłem, więc łącznie zrobiłem mielonkę z 45% śliwek węgierek i 55% aronii. Na bayanusach wino pracowało bardzo dobrze. Dodałem do tego może łącznie z 8 kg cukru i niewielką ilość wody. Wino wyszło wytrawne. Smak bardzo ciekawy. Przypominało mi nawet wino gronowe z mocno wypalanej beczki dębowej. Śliwka fajnie złagodziła ostry smak aronii. Z drugiej strony aronia dała fajny aromat smętnemu smakowi wina śliwkowego. Nastawiłem pod koniec września. Próbowałem w kwietniu 2020 i jako, że w winach przestałem gustować od razu całość wrzuciłem do destylacji. Na kolumnie półkowej smak wyszedł dość ciekawy. Dominowała śliwka, tylko taka bardziej aromatyczna-owocowa. Próbowałem bardzo świeży destylat o mocy ok. 90%, więc było to bardzo pobieżne. Niestety lub stety 100% gonu (ok. 15 litrów rozcieńczonego do 55%) poszło od razu do 30 l beczki. W niej było 15 litrów wyśmienitej śliwowicy o mocy
58%. Beczka nowa średnio wypalana, rok leżakowało w niej wino śliwkowe. Po 2,5 miesiącach zlałem 15 litrów, które było cudne w smaku i dodałem połączenia aronii ze śliwką. Za 1-2 miesiące sprawdzę co wyszło. Podsumowując - aronia to ciężki owoc do produkcji wina, jednak fajnie się sprawdza ze śliwką węgierką. Dodatkową zaletą jest możliwość wyciśnięcia moszczu. Mam prasę do owoców i najlepiej się wyciska moszcz będący połączeniem aronii i śliwek. Cała ciecz odsącza się i zostaje sucha wiórowa masa. Brak jest zatem strat w produkcji wina podczas zlewania. Od wielu lat aronii używam w celach leczniczych. Piję surowy wyciskany sok połączony z sokiem z jabłka. Rewelacyjnie działa przy przeziębieniach. Mrożę co roku ok. 5 kg. Chyba już z kilkadziesiąt razy udało mi się zdławić chorobę na samym początku, gdzie kiedyś zawsze kończyło się bólem gardła i katarem. Wystarczy jedna dawka z 200 g owocu i dzieją się cuda.

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: donald1209 » piątek, 1 maja 2020, 07:53

Do semp. Jak masz prasę do owoców to spróbuj zrobić wino z moszczu (soku) wyciśniętego z 100% aronii. Nie ma tej charakterystycznej cierpkości. I już po 2 - 3 miesiącach nadaje się do picia. Fermentowana z owocami dopiero po roku, dwóch pokazuje swój potencjał.
Mrzon, sprzęt a co za tym idzie psocenie mam dopiero od pół roku. Jeszcze aronii nie psociłem. Mam co prawda 50 l wina z 2019, ale bardzo dobre i żona nie pozwala mi przepędzić. Oboje jesteśmy nadciśnieniowi i co wieczór lampka aroniowego wina dla zdrowotności i obniżenia ciśnienia.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 09:38 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
400
Posty: 429
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: nastaw z aronii

Postautor: MASaKrA_Domingo » piątek, 29 maja 2020, 22:18

Cały szkopuł polega na tym, że ja nie chcę mieszać owoców, a zrobić czysty destylat z aronii. Oczywiście na cukrze, bo jak kolega wyżej napisał, aronia praktycznie nie ma cukru. I tutaj powstaje pytanie, czy drożdże turbo fruit dadzą jako jedyne radę? Które mogłyby być lepsze?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości