Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Apetyt rośnie w miarę jedzenia
Do tej pory zajmowałem się trunkami o znacznej mocy Ale nadszedł czas na pianę chmielową.
Wczoraj popełniłem moją pierwszą warkę.
Zakupiłem 25kg słodu Mep©Ale
i bardzo szybko zamówiłem od razu gniotownik do słodu (ale i innego ziarna!)
https://www.olx.pl/oferta/srutownik-gni ... wz4xn.html i tutaj muszę podziękować Patrykowi - pomimo że czas oczekiwania na urządzenie to około tygodnia, to po zamówieniu telefonicznym rano, a następny dzień koło południa sprzęt był już u mnie.
Teraz kilka słów na temat gniotownika:
- wykonanie - na 6+
- działanie - 6+
- regulacja szczeliny - 4
Dlaczego tak? Nie podobają mi się te haczyki/oczka. Wolał bym zwykłe śruby z koronką - nawet plastikową
Ale ogólnie urządzenie oceniam bardzo dobrze - 4kg słodu śrutowałem około minuty.
Nie miałem całkowicie pojęcia o warzeniu piwa - więc kolejne podziękowania dla @TUTEK który telefonicznie (#zostanwdomu) dodawał mi otuchy i kierował co mam robić
Więc zagrzałem w moim kotle zacierno-warzelnym wodę, dosypałem ześrutowany słód, zatarłem w dwóch temeraturach, wysłodziłem i dodałem chmiel (marynkę i lubelski).
jak się to wygotowało, to schłodziłem i zlałem do fermentora i dodałem drożdże S-04.
Teraz pozostało mi czekanie. Butelki już umyte i przygotowane, więc nic poza tym mi nie pozostało
Do tej pory zajmowałem się trunkami o znacznej mocy Ale nadszedł czas na pianę chmielową.
Wczoraj popełniłem moją pierwszą warkę.
Zakupiłem 25kg słodu Mep©Ale
i bardzo szybko zamówiłem od razu gniotownik do słodu (ale i innego ziarna!)
https://www.olx.pl/oferta/srutownik-gni ... wz4xn.html i tutaj muszę podziękować Patrykowi - pomimo że czas oczekiwania na urządzenie to około tygodnia, to po zamówieniu telefonicznym rano, a następny dzień koło południa sprzęt był już u mnie.
Teraz kilka słów na temat gniotownika:
- wykonanie - na 6+
- działanie - 6+
- regulacja szczeliny - 4
Dlaczego tak? Nie podobają mi się te haczyki/oczka. Wolał bym zwykłe śruby z koronką - nawet plastikową
Ale ogólnie urządzenie oceniam bardzo dobrze - 4kg słodu śrutowałem około minuty.
Nie miałem całkowicie pojęcia o warzeniu piwa - więc kolejne podziękowania dla @TUTEK który telefonicznie (#zostanwdomu) dodawał mi otuchy i kierował co mam robić
Więc zagrzałem w moim kotle zacierno-warzelnym wodę, dosypałem ześrutowany słód, zatarłem w dwóch temeraturach, wysłodziłem i dodałem chmiel (marynkę i lubelski).
jak się to wygotowało, to schłodziłem i zlałem do fermentora i dodałem drożdże S-04.
Teraz pozostało mi czekanie. Butelki już umyte i przygotowane, więc nic poza tym mi nie pozostało
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Ja też niedawno zaczynałem z piwowarstwem. Bardzo fajne zajęcie. Zapach przy gotowaniu i chmieleniu niesamowity. Wczoraj próbowałem mojej pierwszej zabutelkowanej warki i napewno nie wróce do koncerniaków. Własne piwko to petarda;-) no i oczywiście życzę samych sukcesów w piwowarstwie;-)
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 kwie 2020, 14:33 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Zanim się przekonam czy smaczna w najbliższą sobote warzę następną
W najgorszym wypadku będę miał 50 przefermentowanego płynu który mogę wrzucić na rury - hihi....
Ale nie zakładam tego. Wprawdzie nie jestem jakimś smakoszem piwa, jednak najtańsze harnasie, żubry, tatry mnie odrzucają. Inne koncernowe (Perła exportowa - tak, żywiec - nie) jestem w stanie wypić, ale też 2 góra 3 podczas imprezy.
Generalnie to raczej "jasne pełne" niż IPA czy inne...
Ale czas pokaże - kiedyś "domowego alkoholu" zwanego bimbrem nie pijałem wcale, teraz uważam, że mój jest najlepszy
W najgorszym wypadku będę miał 50 przefermentowanego płynu który mogę wrzucić na rury - hihi....
Ale nie zakładam tego. Wprawdzie nie jestem jakimś smakoszem piwa, jednak najtańsze harnasie, żubry, tatry mnie odrzucają. Inne koncernowe (Perła exportowa - tak, żywiec - nie) jestem w stanie wypić, ale też 2 góra 3 podczas imprezy.
Generalnie to raczej "jasne pełne" niż IPA czy inne...
Ale czas pokaże - kiedyś "domowego alkoholu" zwanego bimbrem nie pijałem wcale, teraz uważam, że mój jest najlepszy
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Hej, mam ten sam gniotownik. Do regulacji szczeliny trzeba się przyzwyczaić, nie ma dramatu. Śrutowane słodu idzie jak burza, ziarno np. jęczmień i inne też ok. Z kukurydzą też daje radę ale trzeba przegarniać bo się zawiesza przy walcach i na wolnych obrotach. Generalnie jestem zadowolony z śrutownika i polecam każdemu kto zajmuję się naszym hobby.
Wracając do tematu, pierwszą warkę uwarzyłem już dobre kilka lat temu z puszki, sklepowego koncerniaka nie tykam. Za tydzień muszę zabutelkować ponad 60l dolniaka, coś ala pilsner urqel Własne piwko polecam każdemu.
Wracając do tematu, pierwszą warkę uwarzyłem już dobre kilka lat temu z puszki, sklepowego koncerniaka nie tykam. Za tydzień muszę zabutelkować ponad 60l dolniaka, coś ala pilsner urqel Własne piwko polecam każdemu.
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Też mam taki gniotownik, jeszcze z okresu jak Patryk zaczął je robić, ma napęd na jeden wałek, ale śrutowanie słodu i ziarna idzie bez problemu, gorzej troszkę z całą kukurydzą, ale da radę .
Piwo robię już ok. 10 latek i to jest fakt, jak się przyzwyczaisz do swojego, to koncerniaka do gęby nie weźmiesz, ja preferuję teraz stouty i wszystkie ciemne, porter itd.
Piwo robię już ok. 10 latek i to jest fakt, jak się przyzwyczaisz do swojego, to koncerniaka do gęby nie weźmiesz, ja preferuję teraz stouty i wszystkie ciemne, porter itd.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Pilsner urquel - nawet lubię czasami wypić, ale do dolnej fermentacji. A słyszałem, że dla początkujących niezalecane. Jednak mam nadzieję że i do tego dojdę.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Jeszcze jednego nie skończył a już zaczyna drugie.
Normalnie super.
Tak trzymaj.
Ja tak miałem z winami. Tu jeszcze pracowało a ja następne. Cała piwnica zastawiona.
Jak nie wyjdzie to nic się nie stanie. A nawet jak nie wyjdzie....to i tak wyjdzie. Sprzęt jest tylko beczułek za mało. Trochę piwka a trochę rudej na myszach. I to jakiej!
Zbieraj na beczułki pomału. Przydadzą się.
Normalnie super.
Tak trzymaj.
Ja tak miałem z winami. Tu jeszcze pracowało a ja następne. Cała piwnica zastawiona.
Jak nie wyjdzie to nic się nie stanie. A nawet jak nie wyjdzie....to i tak wyjdzie. Sprzęt jest tylko beczułek za mało. Trochę piwka a trochę rudej na myszach. I to jakiej!
Zbieraj na beczułki pomału. Przydadzą się.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 138
- Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
- Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
- Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Jestem w trakcie trzeciej warki. Browar uzależnia bardziej niż destylaty. Niestety czas nie pozwala na częstsze warzenie.
Śrutownika nie potrzebuję bo kupuję już ześrutowany. Jeszcze nie zdecydowałem się na " samodzielny przepis". Kupuję gotowe zestawy słodów.
Co do lagerów. Pierwsze piwo było dolnej fermentacji - Maibock. Nie uważam by był trudniejszy. On tylko potrzebuje niższej temperatury. Trzeba robić go w zimie ale mieć chłodne miejsce np. piwnicę. No i kolejny minus - lagery powinny dłużej leżakować. I to znacznie
Śrutownika nie potrzebuję bo kupuję już ześrutowany. Jeszcze nie zdecydowałem się na " samodzielny przepis". Kupuję gotowe zestawy słodów.
Co do lagerów. Pierwsze piwo było dolnej fermentacji - Maibock. Nie uważam by był trudniejszy. On tylko potrzebuje niższej temperatury. Trzeba robić go w zimie ale mieć chłodne miejsce np. piwnicę. No i kolejny minus - lagery powinny dłużej leżakować. I to znacznie
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
To są 3x30l... Ale w tym roku jest przewidziana 50l - tylko ne wiem jeszcze czy tylko jedna czy też od razu dwie
O jakich beczułkach mówisz? takich?rozrywek pisze:Jeszcze jednego nie skończył a już zaczyna drugie.
Zbieraj na beczułki pomału. Przydadzą się.
To są 3x30l... Ale w tym roku jest przewidziana 50l - tylko ne wiem jeszcze czy tylko jedna czy też od razu dwie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 126
- Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
- Ulubiony Alkohol: własne piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
3 miesiące to już dość długo przy niskiej goryczce. Specjalnie nie ma się co tak długo układać. Mysle, że 3 tygodnie po butelkowaniu, może miesiąc i jest optymalnie. Bohater tego tematu stworzył piwko o dość pospolitym i niskim zarazem ekstrakcie początkowym i delikatną goryczką, dlatego nie ma co zbyt długo czekać z degustacja. W końcu to lekki pale ale a nie double IPA o goryczce 90 ibu
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Wczoraj popełniliśmy u sąsiada drugą taką samą warkę Może też się zaszczepi i nie będzie pił harnasia
A dzisiaj uwarzyłem kolejną, według przepisu @fo11rest https://alkohole-domowe.com/forum/przep ... 18453.html właśnie się chłodzi przed zlaniem do fermentora. A żeby całkiem nie wypaść z wprawy - jutro też coś uwarzę
Tylko za moment okaże się, że nie mam do czego zlewać tego co uwarzę, ale to jeszcze 2 tygodnie zanim będę się martwił
A dzisiaj uwarzyłem kolejną, według przepisu @fo11rest https://alkohole-domowe.com/forum/przep ... 18453.html właśnie się chłodzi przed zlaniem do fermentora. A żeby całkiem nie wypaść z wprawy - jutro też coś uwarzę
Tylko za moment okaże się, że nie mam do czego zlewać tego co uwarzę, ale to jeszcze 2 tygodnie zanim będę się martwił
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Może bym znalazł 100 butelek po tyskim ale po 50groszy za sztukę, a jak nie to do sklepu podejdź czy ci oddadzą butelki. Co do kapslownicy to ja używam takiej i jestem zadowolony.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 kwie 2020, 18:57 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Kapslownice już mam https://browamator.pl/kapslownica-stolo ... ,3,16,1636
Co do butelek, to mam jeszcze ze 2 tygodnie czasu i do tego czasu zdążę myślę zorganizować sobie jakieś. W najgorszym przypadku jak będę jechał przez Radom, to tam jest skup butelek, to kupię z 5 skrzynek.
Albo wywieszę informację przy sklepie, że skupuje butelki po piwie
Co do butelek, to mam jeszcze ze 2 tygodnie czasu i do tego czasu zdążę myślę zorganizować sobie jakieś. W najgorszym przypadku jak będę jechał przez Radom, to tam jest skup butelek, to kupię z 5 skrzynek.
Albo wywieszę informację przy sklepie, że skupuje butelki po piwie
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Butelki są ważne najlepiej żeby etykiety łatwo schodziły ( ja gustuje tyskich i po żubrach ) co do kapsli to jakoś nie zauważyłem różnicy znaczących . Jedyny problem w wysokościach butelek przy kapslowaniu mam w pobliżu kawałek sklejki i podkładam pod najniższą butelkę .
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Ale usiadłem do forum żeby napisać coś przyjemniejszego - nawiązanie do tytułu wątku.
Dzisiaj przyszedł czas na zabutelkowanie mojej pierwszej warki. Jak łatwo policzyć 18 dni od warzenia przyszedł czas na przelanie złocistego trunku do butelek. W fermentorze zakażenia uniknąłem, więc butelki tez potraktowałem nadwęglanem sodu, kapsle wyparzyłem i z fermentora powędrowało wszystko do butelek. Wyszło mi 37 butelek, ale to dlatego że wcześniej już próbowałem co to mi wychodzi. A dzisiaj tez około 0,5l poszło na degustację
I wiecie co - nawet smakuje piwem
Jedna warka zabutelkowana, druga uwarzona u sąsiada, trzecia i czwarta już tez fermentują - w weekend będę zlewał w butelki.
Pierwsza (i druga) - Pale Ale
trzecia - Pilsner
a czwarta pomieszane Ale i Pilsner
zobaczymy co mi będzie smakowało....
Okazuje się, że trzymają aż za dobrze Kilka butelek niestety ciśnienie rozsadziło Chyba za dużo cukru dałem, chociaż to było 3g na butelkę. Teraz kombinuję, jak ocalić pozostałe, ale każde otwarcie butelki kończy się dużą fontanną cydrowej pianyarTii pisze:Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.
Ale usiadłem do forum żeby napisać coś przyjemniejszego - nawiązanie do tytułu wątku.
Dzisiaj przyszedł czas na zabutelkowanie mojej pierwszej warki. Jak łatwo policzyć 18 dni od warzenia przyszedł czas na przelanie złocistego trunku do butelek. W fermentorze zakażenia uniknąłem, więc butelki tez potraktowałem nadwęglanem sodu, kapsle wyparzyłem i z fermentora powędrowało wszystko do butelek. Wyszło mi 37 butelek, ale to dlatego że wcześniej już próbowałem co to mi wychodzi. A dzisiaj tez około 0,5l poszło na degustację
I wiecie co - nawet smakuje piwem
No to poszedłem jeszcze dalejrozrywek pisze:Jeszcze jednego nie skończył a już zaczyna drugie.
Normalnie super.
Tak trzymaj.
Jedna warka zabutelkowana, druga uwarzona u sąsiada, trzecia i czwarta już tez fermentują - w weekend będę zlewał w butelki.
Pierwsza (i druga) - Pale Ale
trzecia - Pilsner
a czwarta pomieszane Ale i Pilsner
zobaczymy co mi będzie smakowało....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 13:25 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Tyś chłopie normalnie jest jak pociąg, w którym hamulce nawaliłyarTii pisze:Jedna warka zabutelkowana, druga uwarzona u sąsiada, trzecia i czwarta już tez fermentują - w weekend będę zlewał w butelki.
Pierwsza (i druga) - Pale Ale
trzecia - Pilsner
a czwarta pomieszane Ale i Pilsner
zobaczymy co mi będzie smakowało....
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Jak już pisałem - jasne pełne dla mnie i wystarczy
Nie wiem co to RISDoody pisze:Czyli pora na RIS-a
Jak już pisałem - jasne pełne dla mnie i wystarczy
nie nawaliły, bo ich nigdy nie miałem....masterpaw2 pisze:Tyś chłopie normalnie jest jak pociąg, w którym hamulce nawaliły
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Poczekaj - tam jest milion składników Do tego trzeba nabrać sił. Przyjdzie być może i na to czas, bo na razie to mam słód Ale i chmiele
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
RIS jest super, ale do każdego piwka trzeba się przyzwyczaić.
Ja lubię ciemne i ciężkie: porter, ris, próbowałem barellwein (nie wiem jak się pisze), albo lekkie do napicia.
Ja lubię ciemne i ciężkie: porter, ris, próbowałem barellwein (nie wiem jak się pisze), albo lekkie do napicia.
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 20:39 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka
Powód: Kosmetyka
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
RIS nie jest taki trudny ( mnie wyszedl słaby ale ja nie mam ręki do piwa i nie mam kotła zaciernego)
Zobacz blog Kopyry jak robi to piwo. Wystarczy oprócz podstawowego słodu mieć słód karmelowy i czekoladowy. Blg startowe w okolicach 24. Niektórzy dosładzają glukozą. Mnie udało się tak zatrzeć same slody. Woda 2,5 do jednego ze słodem.
Źyczę powodzenia
Zobacz blog Kopyry jak robi to piwo. Wystarczy oprócz podstawowego słodu mieć słód karmelowy i czekoladowy. Blg startowe w okolicach 24. Niektórzy dosładzają glukozą. Mnie udało się tak zatrzeć same slody. Woda 2,5 do jednego ze słodem.
Źyczę powodzenia
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
No to na piwo.org jest bardziej skomplikowany przepis:
Ale ta temperatura fermentacji: 14-15°C przez trzy tygodnie, też jeszcze nie wiem jak to teraz ogarnąć - nie mam jeszcze chłodziarki.
Czyli 9 składników.... jak poszukam wszystkich składników (w ilościach detalicznych - tutaj jest na 40l brzeczki - coś mi to nie pasuje ponieważ jest 23,5kg samych sypkich składników) to może pomyślę.Słody
słód pale ale 10,0 kg
słód monachijski 7,0kg
Jęczmień palony 1,2kg
Słód Caraaroma 1,0kg
Słód Caramunich II 1,0kg
płatki pszenne 0,8kg
płatki owsiane 0,8kg
płatki jęczmienne 0,8kg
słód Carafa I 0,8kg
Chmiele
Chmiel Marynka 7%AA - 160g
Chmiel Lubelski 3,5%AA - 120g
Drożdże
Drożdże WLP004 Irish Ale
Ale ta temperatura fermentacji: 14-15°C przez trzy tygodnie, też jeszcze nie wiem jak to teraz ogarnąć - nie mam jeszcze chłodziarki.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Kurka
Nawet nie słyszałem o niektórych słodach. Czasami proste jest piękniejsze
Jeszcze raz polecam blog Kopyry.
Nawet nie słyszałem o niektórych słodach. Czasami proste jest piękniejsze
Jeszcze raz polecam blog Kopyry.
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2020, 21:03 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
No tak, ale....Doody pisze:Czasami proste jest piękniejsze
Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce podczas Festiwalu Piwowarów - Birofilia 2011
Coś oglądałem, ale jakoś bez większego przekonania do tego gościa, aczkolwiek wiem, że przez niektórych jest uważany za guru piwowarstwaDoody pisze:Jeszcze raz polecam blog Kopyry.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Ja też oglądałem kopyre ale jakoś mnie nie przekonał. Coś jak malinowy nos z winami. Jeśli nie ogarniasz to wydaje Ci się, że posiada wiedzę
z kosmosu i nigdy tego nie ogarniesz. Ale wystarczy poczytać odpowiednie fora zdobyć trochę doświadczenia i wychodzi, , że wcale nie jest tak jak Ci się na początku wydawało;-) Ja zabieram się za witbier, dzisiaj doszły składniki;-)
z kosmosu i nigdy tego nie ogarniesz. Ale wystarczy poczytać odpowiednie fora zdobyć trochę doświadczenia i wychodzi, , że wcale nie jest tak jak Ci się na początku wydawało;-) Ja zabieram się za witbier, dzisiaj doszły składniki;-)
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
I nie mam problemu z za dużym ciśnieniem. Jest idealne.
Sypię płaską miarkę nie z czubkiem!
Ja używam miarki do cukru takiej:arTii pisze:arTii pisze:Zakapslowałem 75 butelek cydru - głównie po Warce i Perle - wszystkie trzymają jak wściekłe.
Okazuje się, że trzymają aż za dobrze Kilka butelek niestety ciśnienie rozsadziło Chyba za dużo cukru dałem, chociaż to było 3g na butelkę.
I nie mam problemu z za dużym ciśnieniem. Jest idealne.
Sypię płaską miarkę nie z czubkiem!
-
Autor tematu - Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza warka - post chwalę się ;)
Ale to niewiele mówi Ile g jest w płaskiej miarce? Ja na cały cydr dałem odmierzoną ilość syropu cukrowego, więc to na 100% była jednakowa ilość w każdej butelce.
Myślę, że jednak albo butelki były osłabione, albo mi "pomocnicy" nalewając do butelek nalali zbyt dużo i gaz nie miał się gdzie podziać. A kwestia ilości cukru była wtórna - na pewno było go zbyt wiele, ponieważ ciężko otworzyć butelkę bez efektownego wywalenia piany
Myślę, że jednak albo butelki były osłabione, albo mi "pomocnicy" nalewając do butelek nalali zbyt dużo i gaz nie miał się gdzie podziać. A kwestia ilości cukru była wtórna - na pewno było go zbyt wiele, ponieważ ciężko otworzyć butelkę bez efektownego wywalenia piany
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW