Cześć, jestem nowy na forum i postanowiłem samodzielnie zbudować swoją pierwszą aparaturę. Dotychczas zajmowałem się tylko i wyłącznie winiarstwem i nalewkami, więc będę celował głównie w rum, destylaty owocowe, zbożówki i utylizację nieudanych nastawów. Czysta cukrówka to na ten moment raczej sprawa drugorzędna, ale ją też zamierzam od czasu do czasu puścić na rury. Po kilku godzinach lektury forum, zaprojektowałem sobie miedzianą kolumnę, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś rzucił na to okiem, ocenił czy idę w dobrym kierunku i poprawił błędy
KOCIOŁ: GARNEK 30 L jak z linku poniżej. W przeciwieństwie do KEGów, ten ma otwieraną pokrywę i posłuży mi również jako garnek do zacierania, którego jeszcze nie posiadam. Do tego dojdzie termometr w pokrywie, kamyki wrzenne (potłuczona porcelana) na dnie oraz izolacja termiczna (zapewne wełna mineralna) od 15 cm w górę, żeby jej nie zjarać. Grzane będzie niestety taboretem gazowym, ale to ze względu na przestarzałą instalację elektryczną w kamienicy, wywalające co chwilę korki i takie tam Mam oczywiście świadomość, że przy takiej aparaturze trzeba być mega ostrożnym, mieć w zanadrzu gaśnicę i w miarę możliwości szybko reagować. Podpytam jeszcze znajomego elektryka, jeśli będę na 100 % zmuszony grzać gazem to do gotowania gęstych nastawów i wytłoków pozostanie jedynie większy gar aluminiowy z solanką.
Jeśli chodzi o połączenie kolumny z kotłem...najpierw muszę zobaczyć ten garnek na żywo i wtedy zaczne się dokładniej zastanawiać
https://allegro.pl/oferta/garnek-30-l-i ... MvT2ZmiYkU
KOLUMNA: 1 m rury Cu fi 54 mm (może starczy 0,5 m?), do niej dojdzie wypełnienie Cu + KO i termometr na jej szczycie. Zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem szarej otuliny do rur (to oczywiście zależnie od gotowanego wsadu)
Rurę chciałbym zwieńczyć 3 krotną redukcją miedzianą:
54 na 35 mm
35 x 15 mm
15 x 13 mm
Trochę to udziwnione, ale nie widzę innej opcji połączenia kolumny ze szklaną chłodnicą, którą już w domu posiadam. Chyba, że znajdę coś w stylu trójnika, który z jednej strony zamykałby kolumnę, ale narazie nic takiego nie mogę znaleźć.
Dalej pójdą kawałki wężyka silikonowego fi 13 mm, który wchodzi na wlot i wylot destylatu ze szklanej chłodnicy. Do wejść na wodę chłodzącą użyję takiego samego wężyka (jeśli to konieczne ze względu na posmaki), ale fi 8 mm
Chłodnicę najprawdopodobniej przytrzymam objemkami metalowymi z gumką, połączonymi z identycznymi na kolumnie. Mniej więcej jak na tym zdjęciu.
https://alkohole-domowe.com/destylat/ga ... darek.html
Psotka będzie sobie kapała do papugi i dalej do butelki umieszczonej dla bezpieczeństwa we wiaderku PP 5 L, które to z kolei będzie stało na drewnianym taborecie.
No i to tyle. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc!
Prośba o ocenę miedzianej kolumny
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 17 kwie 2020, 09:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
- Ulubiony Alkohol: Cydr jabłkowy
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 28
- Rejestracja: czwartek, 22 sie 2019, 18:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Prośba o ocenę miedzianej kolumny
Jeśli jeszcze nie kupiłeś kociołka,to zastanów się nad tym sprzętem
https://www.olx.pl/oferta/warnik-do-nap ... EiwtK.html
Raczej to okazja, mam podobny i po dołożeniu regulatora mocy jest naprawdę ok.Grzanie na prąd to duża wygoda i bezpieczeństwo.Dodatkowo moc tego kociołka 2,5 kw, akurat pod fi54.
https://www.olx.pl/oferta/warnik-do-nap ... EiwtK.html
Raczej to okazja, mam podobny i po dołożeniu regulatora mocy jest naprawdę ok.Grzanie na prąd to duża wygoda i bezpieczeństwo.Dodatkowo moc tego kociołka 2,5 kw, akurat pod fi54.
-
- Posty: 155
- Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Prośba o ocenę miedzianej kolumny
Przy ociepleniu sprzętu i zastosowaniu sprężynek uznanych na forum producentów, 2,5KW zdecydowanie za dużo.
Dochodzi problem szczelności takiego gara elektrycznego, bo uciekające opary to proszenie się o nieszczęście:)
Ale jak autor wspomniał wyżej ma problemy z instalacją elektryczną i musi dopytać elektryka a jeśli instalacja pozwoli to zawsze może nawiercić 2 dziurki w garze i zamontować grzałkę przy dnie.
Co do przekroju kolumny w porównaniu do wielkości gara nie mam zastrzeżeń a i do materiały z którego ma być kolumna także(pozdrowienia dla @defacto ) dzięki zastosowaniu kolumny z CU podobno można zasypać kolumnę tylko sprężynkami z KO, nie wiem nie testowałem tego.
Co do tych redukcji, są one według mnie zbyteczne, lepiej kupić kape(zaślepkę) miedzianą nawiercić w miej dziurkę i przylutować lub dociąć odpowiedni kawałek z blachy CU jest to wersja tańsza, pozwoli Ci to zaoszczędzić sporo pieniędzy które zainwestowałbym w długość kolumny ponieważ główny twój cel to destylaty z owoców ale cukrówek nie wykluczasz a więc najlepiej zrobić 110-120cm zasypu+chłodnica+miejsce na refluks czyli jakieś 150-160cm.
Ogólnie patrząc na to zdjęcie planujesz zrobić zwykłego Ps, poszukaj na forum pod hasłem ministill w wersji z grzybkiem lub skośnymi półkami oba systemy sprawdzają się podobnie. Na ministillu zrobisz destylat a także mocniejsze alkohole.
Co do ocieplenia kolumny, przy rektyfikacji polecam, przy destylacji musisz sam ocenić co da ci lepszy efekt:)
Pozdrawiam:)
Dochodzi problem szczelności takiego gara elektrycznego, bo uciekające opary to proszenie się o nieszczęście:)
Ale jak autor wspomniał wyżej ma problemy z instalacją elektryczną i musi dopytać elektryka a jeśli instalacja pozwoli to zawsze może nawiercić 2 dziurki w garze i zamontować grzałkę przy dnie.
Co do przekroju kolumny w porównaniu do wielkości gara nie mam zastrzeżeń a i do materiały z którego ma być kolumna także(pozdrowienia dla @defacto ) dzięki zastosowaniu kolumny z CU podobno można zasypać kolumnę tylko sprężynkami z KO, nie wiem nie testowałem tego.
Co do tych redukcji, są one według mnie zbyteczne, lepiej kupić kape(zaślepkę) miedzianą nawiercić w miej dziurkę i przylutować lub dociąć odpowiedni kawałek z blachy CU jest to wersja tańsza, pozwoli Ci to zaoszczędzić sporo pieniędzy które zainwestowałbym w długość kolumny ponieważ główny twój cel to destylaty z owoców ale cukrówek nie wykluczasz a więc najlepiej zrobić 110-120cm zasypu+chłodnica+miejsce na refluks czyli jakieś 150-160cm.
Ogólnie patrząc na to zdjęcie planujesz zrobić zwykłego Ps, poszukaj na forum pod hasłem ministill w wersji z grzybkiem lub skośnymi półkami oba systemy sprawdzają się podobnie. Na ministillu zrobisz destylat a także mocniejsze alkohole.
Co do ocieplenia kolumny, przy rektyfikacji polecam, przy destylacji musisz sam ocenić co da ci lepszy efekt:)
Pozdrawiam:)
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Prośba o ocenę miedzianej kolumny
Kolega @Nowacky wyczerpał temat...
Rzeczywiście przy fi 54mm na rurze ze sprężynkami od Plipka lub Henitomu 2kW zamyka temat, jednakże przy wypełnieniu że zmywaków nierdzewnych może się okazać że 2,5kW będzie "fsamras".
Co do wszelkich aparatów z miedzi to już nie raz było napisane, że sama kolumna spełnia rolę filtra katalitycznego i niema potrzeby zasypu takiej rury sprężynkami miedzianymi. Jestem tego pewien tak samo jak kolega @defacto
Nic dodać nic ująć. Widać, że autor tematu się przygotował!
Życzę Ci udanych destylacji kolego
Rzeczywiście przy fi 54mm na rurze ze sprężynkami od Plipka lub Henitomu 2kW zamyka temat, jednakże przy wypełnieniu że zmywaków nierdzewnych może się okazać że 2,5kW będzie "fsamras".
Co do wszelkich aparatów z miedzi to już nie raz było napisane, że sama kolumna spełnia rolę filtra katalitycznego i niema potrzeby zasypu takiej rury sprężynkami miedzianymi. Jestem tego pewien tak samo jak kolega @defacto
Nic dodać nic ująć. Widać, że autor tematu się przygotował!
Życzę Ci udanych destylacji kolego
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Prośba o ocenę miedzianej kolumny
No i tak i nie...
Pytanie czy robimy na raz czy na dwa...
Czy robimy z wypełnieniem czy nie...
Jeżeli z wypełnieniem to z jakim...
Jeżeli na sprężynach to wg mnie 30, 40 cm maks...
Jeżeli na zmywakach to wg mnie 5 szt maks...
Jeżeli do szybkiego spożycia to bardziej oczyczczony destylat...
Jeżeli destylat do leżakowania to może być bardziej ordynarny...
Jeżeli do beczki to tyle i tyle procent...
Takich dywagacji jest na prawdę mnóstwo, i akurat ja jestem w tej chwili w dobrej sytuacji bo już znam swój "smak, aromat, oczekiwania".
Tutaj każdy musi podejść indywidualnie pod swój własny gust, tutaj wg mnie jest ta niesamowita sztuka tworzenia własnego destylatu z własnym niespotykanym charakterem. Niepowtarzalnym.
Pytanie czy robimy na raz czy na dwa...
Czy robimy z wypełnieniem czy nie...
Jeżeli z wypełnieniem to z jakim...
Jeżeli na sprężynach to wg mnie 30, 40 cm maks...
Jeżeli na zmywakach to wg mnie 5 szt maks...
Jeżeli do szybkiego spożycia to bardziej oczyczczony destylat...
Jeżeli destylat do leżakowania to może być bardziej ordynarny...
Jeżeli do beczki to tyle i tyle procent...
Takich dywagacji jest na prawdę mnóstwo, i akurat ja jestem w tej chwili w dobrej sytuacji bo już znam swój "smak, aromat, oczekiwania".
Tutaj każdy musi podejść indywidualnie pod swój własny gust, tutaj wg mnie jest ta niesamowita sztuka tworzenia własnego destylatu z własnym niespotykanym charakterem. Niepowtarzalnym.
Pozdrawiam Gacek.