Czy fermentacja przebiega prawidłowo

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Jurra
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 17 lis 2016, 21:35
Krótko o sobie: Pasjonat domowych wyrobów

Post autor: Jurra »

Witajcie,
Poczyniłem ostatnio zacier z jęczmienia, około 60l, niestety miałem małe problemy przy filtracji która się mocno przedłużyła, boję się o to czy nie został zarażony. Ładnie pracuje ale na powierzchni pojawiła się dziwna piana. W załączniku wstawiłem zdjęcie tejże piany, oraz tego co z nią się dzieje po zamieszaniu. Czy to jest normalny przebieg fermentacji, czy jest to coś z czym trzeba będzie jakkolwiek powalczyć? Dodam jeszcze że zapach nie zachwyca, ale nie jest wybitnie odrażający. Jako drożdże użyta była praktycznie świeża gęstwa z piwka i paczka 2lata przeterminowanych drożdży dedykowanych do whisky.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czy fermentacja przebiega prawidłowo

Post autor: henik »

Wygląda dobrze, nic złego nie widać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”