Czy drożdże nie pracują?
-
Autor tematu - Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam.
Mam do Was pytanie o to czy mój nastaw wystartuje i czy drożdże sobie poradzą.
Do rzeczy:
Do beczki z 37l wody dodałem 12 kg cukru (rozpuszczonego w 8l wody i zaprawionego 60 gr. kwasku cytrynowego -cukier inwertowany )
blg 21. Temperatura nastawu 22,70 C .
O 22:00 14.04.2020 dodałem węgiel aktywny w płynie. A następnie 1 paczkę drożdży : PROFESSIONAL VODKA PURE YEAST.
Dzisiaj (15.04. ) o godzinie 6:00 nic się nie zmieniło blg 21, temp nastawu 22,00 i zero reakcji na tafli nastawu.
1.Czy to jeszcze wystartuje?
2. Czy tylko 1 paczka tych drożdży to nie za mało jak na tak duży, objętościowo nastaw ?
3. Czy prawidłowe było dodanie węgla aktywnego?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Mam do Was pytanie o to czy mój nastaw wystartuje i czy drożdże sobie poradzą.
Do rzeczy:
Do beczki z 37l wody dodałem 12 kg cukru (rozpuszczonego w 8l wody i zaprawionego 60 gr. kwasku cytrynowego -cukier inwertowany )
blg 21. Temperatura nastawu 22,70 C .
O 22:00 14.04.2020 dodałem węgiel aktywny w płynie. A następnie 1 paczkę drożdży : PROFESSIONAL VODKA PURE YEAST.
Dzisiaj (15.04. ) o godzinie 6:00 nic się nie zmieniło blg 21, temp nastawu 22,00 i zero reakcji na tafli nastawu.
1.Czy to jeszcze wystartuje?
2. Czy tylko 1 paczka tych drożdży to nie za mało jak na tak duży, objętościowo nastaw ?
3. Czy prawidłowe było dodanie węgla aktywnego?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Czy drożdże nie pracują?
Daj mu jeszcze trochę czasu, a czy dobrze napowietrzyłeś nastaw przed zadaniem grzybków?
Jedna paczka powinna sobie poradzić, tylko będzie opóźniony start i w ogóle fermentacja się nieco przedłuży.
Jeszcze drobiazg - dlaczego dodałeś kwasek? Na opakowaniu w instrukcji nie napisano, że należy go dodawać
Jedna paczka powinna sobie poradzić, tylko będzie opóźniony start i w ogóle fermentacja się nieco przedłuży.
Jeszcze drobiazg - dlaczego dodałeś kwasek? Na opakowaniu w instrukcji nie napisano, że należy go dodawać
-
Autor tematu - Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy drożdże nie pracują?
@ Razer
Hej, napowietrzone było na pewno bardzo dobrze z racji tego że mieszałem nastaw (mieszadło do farb + wkrętarka) w celu wychłodzenia
Natomiast kwasek dodałem do cukru w trakcie jego rozpuszczania aby uzyskać cukier inwertowany. - ponoć polepsza jakość destylatu
Hej, napowietrzone było na pewno bardzo dobrze z racji tego że mieszałem nastaw (mieszadło do farb + wkrętarka) w celu wychłodzenia
Natomiast kwasek dodałem do cukru w trakcie jego rozpuszczania aby uzyskać cukier inwertowany. - ponoć polepsza jakość destylatu
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
-
- Posty: 1846
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy drożdże nie pracują?
Ile waży 1 paczka drożdży i po co dodawałeś węgiel?Slant pisze:Witam.
O 22:00 14.04.2020 dodałem węgiel aktywny w płynie. A następnie 1 paczkę drożdży : PROFESSIONAL VODKA PURE YEAST.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy drożdże nie pracują?
@drgranatt
Waga netto 75 gram
Węgiel aktywny w płynie dodałem w celu polepszenia nastawu. Ostatnio przeczytałem artykuł na portalu A.D. i chciałem przetestować
Waga netto 75 gram
Węgiel aktywny w płynie dodałem w celu polepszenia nastawu. Ostatnio przeczytałem artykuł na portalu A.D. i chciałem przetestować
Ostatnio zmieniony środa, 15 kwie 2020, 12:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy drożdże nie pracują?
@Slant, zadając mniejsza niż zalecana ilość drożdży (nie zalecane ), trzeba się nieco uzbroić w cierpliwość.... Wiadomo, że w pierwszej fazie swojej działalności grzybki się namnażają i skoro jest ich mniej na początku, to potrzebują więcej czasu by ich populacja była wystarczająco duża do opanowania nastawu. Ważne też, w takiej sytuacji jest dodanie w 3 / 4 dobie od startu jakiejś pożywki dla drożdży by zapewnić im odpowiednie warunki do ciężkiej bądź co bądź pracy
PS. Założę się, że drożdże już podjęły wyzwanie.
Doktorze, jeśli autor tematu robi wszystko (tak zakładam) by uzyskać łagodny produkt końcowy, (inwertuje cukier, daje niskie blg startowe, dodaje płynny węgiel), Ty mu radzisz aby podnosił blg do 25 i za przeproszeniem spier.....ł dotychczasowe zabiegi???drgranatt pisze:@Slant,Musisz dać dwie paczuszki i Blg zwiększyć do +25.
@Slant, zadając mniejsza niż zalecana ilość drożdży (nie zalecane ), trzeba się nieco uzbroić w cierpliwość.... Wiadomo, że w pierwszej fazie swojej działalności grzybki się namnażają i skoro jest ich mniej na początku, to potrzebują więcej czasu by ich populacja była wystarczająco duża do opanowania nastawu. Ważne też, w takiej sytuacji jest dodanie w 3 / 4 dobie od startu jakiejś pożywki dla drożdży by zapewnić im odpowiednie warunki do ciężkiej bądź co bądź pracy
PS. Założę się, że drożdże już podjęły wyzwanie.
Ostatnio zmieniony środa, 15 kwie 2020, 15:57 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy drożdże nie pracują?
@masterpaw2
Dzięki za odzew
Przychodzę po pracy do domu i pierwsze co, to od razu biegnę do beczki, spoglądam do środka, no i ... It's alive ... Co prawda pojawił się kożuch na tafli ale szybko go "rozbiłem" cukromierzem (zamieszałem). Przyłożyłem ucho do środka beczki i słyszę jak coś zaczyna delikatnie "pyrkać" więc chyba chłopaki podjęli wyzwanie.
Masterpaw2 czy w obecnej sytuacji nadal muszę dodać pożywkę ? Jeżeli tak, to czy nadaje się taka pożywka https://destylacja.com/pl/p/NUTRITION-20g-/689 ? A jeżeli nie, to może Activit ? I czy mam dodać tyle ile zalecają na opakowaniu producenta ?
Pozdrawiam.
Dzięki za odzew
Przychodzę po pracy do domu i pierwsze co, to od razu biegnę do beczki, spoglądam do środka, no i ... It's alive ... Co prawda pojawił się kożuch na tafli ale szybko go "rozbiłem" cukromierzem (zamieszałem). Przyłożyłem ucho do środka beczki i słyszę jak coś zaczyna delikatnie "pyrkać" więc chyba chłopaki podjęli wyzwanie.
Masterpaw2 czy w obecnej sytuacji nadal muszę dodać pożywkę ? Jeżeli tak, to czy nadaje się taka pożywka https://destylacja.com/pl/p/NUTRITION-20g-/689 ? A jeżeli nie, to może Activit ? I czy mam dodać tyle ile zalecają na opakowaniu producenta ?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa, 15 kwie 2020, 18:17 przez Slant, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
-
- Posty: 1846
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy drożdże nie pracują?
Ja nie radzę tego jak mówisz s....ł tylko proponuję a co wyjdzie to kolega opisze, mam nadzieję.masterpaw2 pisze:Doktorze, jeśli autor tematu robi wszystko (tak zakładam) by uzyskać łagodny produkt końcowy, (inwertuje cukier, daje niskie blg startowe, dodaje płynny węgiel), Ty mu radzisz aby podnosił blg do 25 i za przeproszeniem spier.....ł dotychczasowe zabiegi???drgranatt pisze:@Slant,Musisz dać dwie paczuszki i Blg zwiększyć do +25.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czy drożdże nie pracują?
Nada się jedna i druga.
Z tego co pisałeś Twój nastaw ma około 52l (w tym 12kg słodyczy), a drożdży dałeś na połowę tej wielkości, więc rachunek jest prosty...., połowa zalecanej dawki odżywki (część już poszła razem z grzybkami) .
Doktorze
Sam napisałeś
Kolego nic nie musisz - mozesz , drożdżaki się namnożą ale później bez odpowiednich składników będzie im ciężko dociągnać fermentację od oczekiwanego przez nas końca.Slant pisze:Masterpaw2 czy w obecnej sytuacji nadal muszę dodać pożywkę ? Jeżeli tak, to czy nadaje się taka pożywka https://destylacja.com/pl/p/NUTRITION-20g-/689 ? A jeżeli nie, to może Activit ? I czy mam dodać tyle ile zalecają na opakowaniu producenta ?
Nada się jedna i druga.
Z tego co pisałeś Twój nastaw ma około 52l (w tym 12kg słodyczy), a drożdży dałeś na połowę tej wielkości, więc rachunek jest prosty...., połowa zalecanej dawki odżywki (część już poszła razem z grzybkami) .
Doktorze
Sam napisałeś
Tak powinien dać dwie paczuszki (nie zrobił tego), więc napisałem jak powinien postępować dalej, ale absolutnie nie podnosić blg. Jego założeniem (powtarzam jak sądzę) było uzyskanie łagodnego "finału" to po drugie, po pierwsze chyba wszyscy wiemy, że chłopakom jest łatwiej wystartować z niższego blg początkowego, szczególnie w przypadku gdy mamy połowę zalecanej ich dawki.@Slant,Musisz dać dwie paczuszki i Blg zwiększyć do +25.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy drożdże nie pracują?
@masterpaw2 dziękuję za sugestie, na pewno je zapamiętam i w razie potrzeby wdrążę w życie.
@drgranatt jeżeli kogoś to będzie interesować to z przyjemnością opiszę efekt końcowy
Może napiszę więcej o co mi chodzi: Nie chcę robić typowej, szybkiej „cukrówy”.
Moim celem, jest maksymalne zbliżenie się (jak na moje warunki) do jak najbardziej: idealnego, najczystrzego , najmniej "śmierdzącego" nastawu, który po metodzie 2,5 (4,5) da mi vódkę, którą będę się delektował. Z opinii innych Użytkowników forum, wiem że to prawie nie osiągalne ze względu na surowiec. Niestety na chwilę obecną, mogę „tworzyć” tylko z tego, ale już nie długo będę się udzielał w działach o owocówkach i zacierach
Drożdże wybrałem celowo NIE TURBO, ze względu na to, iż turbo (moim zdaniem) generują za dużo smrodku, który ma późniejszy wpływ, na jakość nastawu a zarazem produktu końcowego. Uważam że w naszym hobby powinno się nie spieszyć i być cierpliwym.
Inwertowany cukier oraz aktywny węgiel - miało ułatwić pracę drożdżom.
Temperatura dodania drożdży, także była nie przypadkowa. Chciałem aby „mali przyjaciele” pracowali w spokoju i aby się nie „stresowali”. – Ogólnie wszystko co najlepsze dla nich !!!
Pytanie zadałem na forum dlatego, że pierwszy raz miałem styczność z drożdżami „nie turbo” i nie wiedziałem czego się mogę po nich spodziewać. Czy poradzą sobie z tak dużo, objętościowym nastawem.
Dzięki masterpaw2 dowiedziałem się że można dodać pożywki w trakcie fermentacji aby polepszyć pracę „małych przyjaciół” . Także znowu czegoś nowego dowiedziałem się
Pozdrawiam
@drgranatt jeżeli kogoś to będzie interesować to z przyjemnością opiszę efekt końcowy
Może napiszę więcej o co mi chodzi: Nie chcę robić typowej, szybkiej „cukrówy”.
Moim celem, jest maksymalne zbliżenie się (jak na moje warunki) do jak najbardziej: idealnego, najczystrzego , najmniej "śmierdzącego" nastawu, który po metodzie 2,5 (4,5) da mi vódkę, którą będę się delektował. Z opinii innych Użytkowników forum, wiem że to prawie nie osiągalne ze względu na surowiec. Niestety na chwilę obecną, mogę „tworzyć” tylko z tego, ale już nie długo będę się udzielał w działach o owocówkach i zacierach
Drożdże wybrałem celowo NIE TURBO, ze względu na to, iż turbo (moim zdaniem) generują za dużo smrodku, który ma późniejszy wpływ, na jakość nastawu a zarazem produktu końcowego. Uważam że w naszym hobby powinno się nie spieszyć i być cierpliwym.
Inwertowany cukier oraz aktywny węgiel - miało ułatwić pracę drożdżom.
Temperatura dodania drożdży, także była nie przypadkowa. Chciałem aby „mali przyjaciele” pracowali w spokoju i aby się nie „stresowali”. – Ogólnie wszystko co najlepsze dla nich !!!
Pytanie zadałem na forum dlatego, że pierwszy raz miałem styczność z drożdżami „nie turbo” i nie wiedziałem czego się mogę po nich spodziewać. Czy poradzą sobie z tak dużo, objętościowym nastawem.
Dzięki masterpaw2 dowiedziałem się że można dodać pożywki w trakcie fermentacji aby polepszyć pracę „małych przyjaciół” . Także znowu czegoś nowego dowiedziałem się
Pozdrawiam
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
-
- Posty: 1846
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Czy drożdże nie pracują?
Źle wyraziłem się, moja wina, bo chciałem napisać że następnym razem może tak zrobić a nie teraz.masterpaw2 pisze: Doktorze
Sam napisałeśTak powinien dać dwie paczuszki (nie zrobił tego)...@Slant,Musisz dać dwie paczuszki i Blg zwiększyć do +25.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Czy drożdże nie pracują?
@Slant napisze Ci z własnego doświadczenia, ja używałem drożdży Prestige Turbo Pure 48. Startowałem z blg ~20. Temperatura nastawu podczas pracy w granicach 14°C. Bardzo spokojna praca, blg na poziomie - 4 po równych 3 tygodniach (ilość do przerobienia 20kg cukru). Do odpędu podchodzę jak do normalnej rektyfilacji, później drugie gotowanie surówki.
W mojej ocenie wódeczka wychodzi bardzo łagodna. Za pierwszym razem jak zaczęło kapać musiałem podstawić alkoholomierz bo nie wierzyłem że to ma pełną moc.. Nic nie piecze, łagodne. Wcześniej robiłem nastawy 25blg i różnica ogromna.
W mojej ocenie wódeczka wychodzi bardzo łagodna. Za pierwszym razem jak zaczęło kapać musiałem podstawić alkoholomierz bo nie wierzyłem że to ma pełną moc.. Nic nie piecze, łagodne. Wcześniej robiłem nastawy 25blg i różnica ogromna.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy drożdże nie pracują?
@aakk
Dzięki za wskazówki. Czyli jednak niskie blg i niska temperatura startu ma sens Ogólnie to bałem się startu tych drożdży w takiej temperaturze w tak objętościowym nastawie. Póki co "chłopaki " się rozkręcili i dzisiaj rano ładnie pyrkali . Także już jestem pełen optymizmu.
Dzięki za wskazówki. Czyli jednak niskie blg i niska temperatura startu ma sens Ogólnie to bałem się startu tych drożdży w takiej temperaturze w tak objętościowym nastawie. Póki co "chłopaki " się rozkręcili i dzisiaj rano ładnie pyrkali . Także już jestem pełen optymizmu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 kwie 2020, 12:48 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
-
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Czy drożdże nie pracują?
Jest tu parę nieścisłości. Dobra temperatura startu jest bardzo ważna.
Parę błędów jest.
Ale to wszystko można naprawić.
Powiem tak: sprint. Jest strzał i ostry start a potem biegniesz do mety. To sobie w pełnym słońcu dobiegaj. Już tę metę widzę jak zrywają tę taśmę.
Pisałem o blg innym. Efektywniejszej przenośni użyję:
Nawalę ci wielką michę kaszy. Z sosem. Kupa żarcia. I co? Głodny byłeś a już ci się jeść odechciało.
Chcę jeść ale nie żreć. ...one też
Parę błędów jest.
Ale to wszystko można naprawić.
Powiem tak: sprint. Jest strzał i ostry start a potem biegniesz do mety. To sobie w pełnym słońcu dobiegaj. Już tę metę widzę jak zrywają tę taśmę.
Pisałem o blg innym. Efektywniejszej przenośni użyję:
Nawalę ci wielką michę kaszy. Z sosem. Kupa żarcia. I co? Głodny byłeś a już ci się jeść odechciało.
Chcę jeść ale nie żreć. ...one też
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 55
- Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy drożdże nie pracują?
@rozrywek
Czyli sugerujesz że lepiej jest stopniowe dodawanie cukru a nie wszystko od razu?
I czy naprawić swój błąd mogę poprzez dodanie w odpowiednim czasie pożywki?
Czyli sugerujesz że lepiej jest stopniowe dodawanie cukru a nie wszystko od razu?
I czy naprawić swój błąd mogę poprzez dodanie w odpowiednim czasie pożywki?
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 kwie 2020, 21:40 przez Slant, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau