Kolumna CM - według Kuli
-
Autor tematu - Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Witam
Przedstawiam moją pierwszą kolumnę stworzoną dzięki Wam. Kolumna typu zimne palce z deflegmatorem wewnętrznym. Reflux oczywiście wewnętrzny.
Parametry:
Keg - 30 l
Kolumna - 150 cm fi 60 mm
Wypełnienie - 15 cm od dołu cienkie wióry miedziane, wyżej 110 cm cieniutkie wióry z kwasówki
Głowica - zwinięte 2 m fi 8 mm kwasówki, chłodnica o długości 25 cm
Chłodnica zewnętrzna - szklana ok 50 cm długości
Sterowanie: zawór precyzyjny Camozzi do sterowania chłodnicą wewnętrzną + zawór kaloryferowy do sterowania wodą w chłodnicy szklanej
Wydajność min 1l /h (powoli zwiększam wydajność, sprawdzam ile da się wyciągnąc przy utrzymaniu parametrów ok 95%)
Pomiar - termometr elektroniczny mierzący z dokładnością do 0,1 C, dwie sondy (w głowicy obok wylotu oparów + keg)
Rura przetestowana. Pierwsza destylacja - problemy z regulacją, zalewanie kolumny, ogólnie nauka. Produkt ok 93-94%. Druga destylacja - wszystko ok, zwiększanie wydajności.
Jestem w trakcie trzeciej destylacji, powoli zwiększam wydajność zachowując jakość ok 95%. Produkt wychodzący o delikatnym aromacie, w miarę doświadczeń coraz lepszy o łagodnym zapaszku.
Brakuje mi filtra węglowego, który niebawem zrobię.
W najbliższym czasie będę przebudowywał głowicę i sterowanie. Mam zamiar dołożyć ARC. Ogólnie jestem zadowolony z konstrukcji, było łatwiej niż myślałem.
Dzięki wszystkim, tu czerpałem wiedzę do budowy aparatu.
Przedstawiam moją pierwszą kolumnę stworzoną dzięki Wam. Kolumna typu zimne palce z deflegmatorem wewnętrznym. Reflux oczywiście wewnętrzny.
Parametry:
Keg - 30 l
Kolumna - 150 cm fi 60 mm
Wypełnienie - 15 cm od dołu cienkie wióry miedziane, wyżej 110 cm cieniutkie wióry z kwasówki
Głowica - zwinięte 2 m fi 8 mm kwasówki, chłodnica o długości 25 cm
Chłodnica zewnętrzna - szklana ok 50 cm długości
Sterowanie: zawór precyzyjny Camozzi do sterowania chłodnicą wewnętrzną + zawór kaloryferowy do sterowania wodą w chłodnicy szklanej
Wydajność min 1l /h (powoli zwiększam wydajność, sprawdzam ile da się wyciągnąc przy utrzymaniu parametrów ok 95%)
Pomiar - termometr elektroniczny mierzący z dokładnością do 0,1 C, dwie sondy (w głowicy obok wylotu oparów + keg)
Rura przetestowana. Pierwsza destylacja - problemy z regulacją, zalewanie kolumny, ogólnie nauka. Produkt ok 93-94%. Druga destylacja - wszystko ok, zwiększanie wydajności.
Jestem w trakcie trzeciej destylacji, powoli zwiększam wydajność zachowując jakość ok 95%. Produkt wychodzący o delikatnym aromacie, w miarę doświadczeń coraz lepszy o łagodnym zapaszku.
Brakuje mi filtra węglowego, który niebawem zrobię.
W najbliższym czasie będę przebudowywał głowicę i sterowanie. Mam zamiar dołożyć ARC. Ogólnie jestem zadowolony z konstrukcji, było łatwiej niż myślałem.
Dzięki wszystkim, tu czerpałem wiedzę do budowy aparatu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kolumna CM - według Kuli
Uf Toś mi kolego ulżył. I to nie wiesz jak bardzo. Jeśli z taką spiralą dałeś radę ustabilizować kolumnę, to i ja z metrem szóstki miedzianej sobie poradzę.
A buduję identyczną tyle że materiały inne -miedź łączona ze szkłem. Sporo kasy i jakby miało nie działać to bym Dzięki tobie wiem że pójdzie w dobrą stronę.
Sprzęcik super ładny. Dobrze zaprojektowany.
A buduję identyczną tyle że materiały inne -miedź łączona ze szkłem. Sporo kasy i jakby miało nie działać to bym Dzięki tobie wiem że pójdzie w dobrą stronę.
Sprzęcik super ładny. Dobrze zaprojektowany.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna CM - według Kuli
Zauważ różnicę: 2m rurki fi8 i 1m fi6. Ja stabilizuję kolumnę na minimalnym przepływie wody, więc mam nadzieje, że chłodnica sporo krótsza też sobie poradzi.
W następnej kolumnie ujście pary zrobię nie przez głowicę pionowo w górę tylko na samej górze kolumny pod kołnierzem rurką fi12 w bok.
W następnej kolumnie ujście pary zrobię nie przez głowicę pionowo w górę tylko na samej górze kolumny pod kołnierzem rurką fi12 w bok.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kolumna CM - według Kuli
Toż to właśnie o to chodzi. Wszędzie piszą że za mocno schłodzi. Że trzeba będzie prawie zatrzymać przepływ wody bo nie przejdzie nic. Po prostu bałem się że nawet ten metr to zbyt wiele. Próby już nie długo. Nie przerabiam zawczasu bo w mojej kolumnie to żaden problem. Jeśli będzie ciężko ustabilizować to 10 minut demontaż i do poprawy. W 24 godziny zrobię głowicę od nowa.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna CM - według Kuli
Dobrze gada, dać mu ..................
Zaopatrz się od razu w precyzyjny zaworek do sterowania przepływem, bez tego będziesz przerabiał jak ja.
Zaopatrz się od razu w precyzyjny zaworek do sterowania przepływem, bez tego będziesz przerabiał jak ja.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
Autor tematu - Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna CM - według Kuli
@tonic21
Powiedz mi, jaką wydajność jesteś w stanie wyciągnąć przy zachowaniu 96% , jakie masz parametry kolumny?? Ciekaw jestem, ile mogę jeszcze wyciągnąć.
Powiedz mi, jaką wydajność jesteś w stanie wyciągnąć przy zachowaniu 96% , jakie masz parametry kolumny?? Ciekaw jestem, ile mogę jeszcze wyciągnąć.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 69
- Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 10:27
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gostynin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna CM - według Kuli
Kolumnę mam z rury KO 60,3 długość 2m ,chłodnica taka jak Twoja ,wypełnienie 170cm zmywaki.Grzanie grzałka 2000w .Na razie raz psociłem i z 20l winka z czarnej porzeczki uzyskałem 1.75l psotki 96% tylko mały problem ma dziwny zapaszek .Teraz pracuje 25l cukrówki zobaczę co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam Tonic
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kolumna CM - według Kuli
Albo cienkie winko albo nie podałeś info odnośnie pogonów, bo nie za wiele ci tego wychodzi, z moich obliczeń wynika że uzyskałeś 8 flaszek 40% + ćwiartka. Piszę że niewiele bo psociłeś raz!, jeśli dwa razy to zmienia postać rzeczy. Co do zapachu to przecież nie rektyfikowałeś tylko destylowałeś, więc za bardzo przejmować się nie musisz.tonic21 pisze:Kolumnę mam z rury KO 60,3 długość 2m ,chłodnica taka jak Twoja ,wypełnienie 170cm zmywaki.Grzanie grzałka 2000w .Na razie raz psociłem i z 20l winka z czarnej porzeczki uzyskałem 1.75l psotki 96% tylko mały problem ma dziwny zapaszek .Teraz pracuje 25l cukrówki zobaczę co z tego wyjdzie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 407
- Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kolumna CM - według Kuli
Wynik Kol. tonic21 jest dobry. Może nie najlepszy, ale do zaakceptowania. A pewnie były jeszcze pogony, jak zauważył Kol. rozrywek. Winko mające min. 8,75% alk. nie jest aż takie cienkie .
Kolega tonic21 rektyfikował, czyli prowadził wielokrotną destylację w czasie jednego procesu technologicznego. Samo 96% o tym świadczy - nie da się tego osiągnąć bez rektyfikacji. Tym samym ma Kolega prawo oczekiwać absolutu, pozbawionego zapachów innych, niż zapach etanolu. Czemu śmierdzi? Może Kolega źle oddzielił przedgony? Może przeciągnął destylację? Węgiel pewnie by pomógł.
Co Kolega rozrywek miał na myśli, pisząc
I jeszcze jedna kwestia - czy wino z porzeczek wymagało rektyfikacji na absolut? Czy destylacja bez refluksu dałaby zły produkt? Miałem wino z porzeczek, ale czerwonych. Miało pójść na rury, ale okazało się tak smakowite, że moja mama z siostrami wydudlały 4 litry w dwa tygodnie. A rozsądek z doświadczeniem podpowiadają mi, że jeśli wino jest dobre, to i destylat będzie. Odwrotny przykład - wino z agrestu. Nie nadawało się do picia jako wino (lura, płytki smak - a nie było rozcieńczane), destylat wyszedł acetonowy jak diabli (tak intensywny aromat agrestu jest nie do zniesienia).
Kolega tonic21 rektyfikował, czyli prowadził wielokrotną destylację w czasie jednego procesu technologicznego. Samo 96% o tym świadczy - nie da się tego osiągnąć bez rektyfikacji. Tym samym ma Kolega prawo oczekiwać absolutu, pozbawionego zapachów innych, niż zapach etanolu. Czemu śmierdzi? Może Kolega źle oddzielił przedgony? Może przeciągnął destylację? Węgiel pewnie by pomógł.
Co Kolega rozrywek miał na myśli, pisząc
Czyżby to, że druga destylacja "pochłania" ćwierć litra czystego spirytusu? Nie, aż tyle nie odpada...Piszę że niewiele bo psociłeś raz!, jeśli dwa razy to zmienia postać rzeczy.
I jeszcze jedna kwestia - czy wino z porzeczek wymagało rektyfikacji na absolut? Czy destylacja bez refluksu dałaby zły produkt? Miałem wino z porzeczek, ale czerwonych. Miało pójść na rury, ale okazało się tak smakowite, że moja mama z siostrami wydudlały 4 litry w dwa tygodnie. A rozsądek z doświadczeniem podpowiadają mi, że jeśli wino jest dobre, to i destylat będzie. Odwrotny przykład - wino z agrestu. Nie nadawało się do picia jako wino (lura, płytki smak - a nie było rozcieńczane), destylat wyszedł acetonowy jak diabli (tak intensywny aromat agrestu jest nie do zniesienia).
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna CM - według Kuli
Ja od wuja dostałem właśnie 60l wina gronowego- było 80l, ale z 20 zrobiłem sobie winiak- wyszedł bardzo smakowity. Liczę też na spirol z fajnym posmakiem, może się uda...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"