Piekarnik - czyszczenie
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Witam wszystkich. Czy ktoś posiada dobry i sprawdzony patent na czyszczenie piekarnika? Do tej pory było używane: woda z octem, środek do czyszczenia piekarników grilów itd firmy Nanomax. Nic z tych rzeczy nie pomogło, czarny osad trudny do usunięcia. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Piekarnik - czyszczenie
zakładam, że piekarnik elektryczny. Jak masz funkcję czyszczenia parowego to daj program, najlepiej ze dwa razy czyszcząc gąbką i mleczkiem co się uda, resztę załatwisz zielonym DIXem Proffessional - kupiłem go kiedyś do czyszczenia nagaru z patelni w specjalistycznym sklepie za prawie 30 zł, ale w Auchan jest za około 5-7 zł
Jak doczyścisz to później pilnuj by ponownie nie zaszło. Regularnie czyszcząc piekarnik. Uprzedzam, że mimo iż sposób skuteczny to nie będzie wyglądał jak na reklamie, że spryskasz, przelecisz szmateczką i stary piekarnik będzie jak ze sklepu. Czyszczenie to szorowanie, zmiękczanie i znowu szorowanie. W sumie klika etapów.
Większość preparatów do czyszczenia kominków, usuwania tłuszczów niestety jest nieskuteczna w odniesieniu do zapuszczonego piekarnika.
Jak doczyścisz to później pilnuj by ponownie nie zaszło. Regularnie czyszcząc piekarnik. Uprzedzam, że mimo iż sposób skuteczny to nie będzie wyglądał jak na reklamie, że spryskasz, przelecisz szmateczką i stary piekarnik będzie jak ze sklepu. Czyszczenie to szorowanie, zmiękczanie i znowu szorowanie. W sumie klika etapów.
Większość preparatów do czyszczenia kominków, usuwania tłuszczów niestety jest nieskuteczna w odniesieniu do zapuszczonego piekarnika.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
Autor tematu - Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Piekarnik - czyszczenie
Tak, piekarnik jest elektryczny. Dzięki za wstępne uwagi. Doczytałem w instrukcji obsługi że czyszczenie ma być parowe. Na blaszkę wlać 0,5 l wody i odpalić grzanie 90 stopni na 30 min, spróbuję ale jakoś chyba szału z tego nie będzie. Piekarnik chyba jako taki nie ma w swoich funkcjach czyszczenia parowego. Rozejrzę się za tym preparatem DIX zielonym i na pewno go wypróbuję.
PS. Mówisz o spray DIX zielony do mycia kuchenek, grill, kominek?
PS. Mówisz o spray DIX zielony do mycia kuchenek, grill, kominek?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 kwie 2020, 15:54 przez orzeszek87, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.alkoholeforum.pl
-
Autor tematu - Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 1
- Rejestracja: niedziela, 24 gru 2017, 10:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 2 razy
Re: Piekarnik - czyszczenie
Ja używam od lat https://www.perfectplus.com.pl/mycie-ku ... -9-2l.html. Wlewasz to cudo do takiego spryskiwacza jak do szyb i obficie opryskujesz cały piekarnik, grzałki, boczki, szybę. Potem odpalam piekarnik i ustawiam na 50 stopni na mniej więcej 15 minut. Po tym czasie większość czarnego odchodzi bez szorowania. Jeśli po wstępnym umyciu dalej jest brudno to powtarzamy pryskanie chemią i powinno zejść wszystko.
Jedna uwaga, to jest dość mocny środek, rękawiczki obowiązkowe, warto mieć też okulary. Należy pamiętać też o tym, że opary są dość duszące więc okno musi być otwarte. Trzeba uważać z tą chemią, ale ze wszystkich środków ten naprawdę działa.
Po wszystkim dokładnie wszystko wycieramy myjką namoczoną w wodzie, tak dla pewności ze 2 - 3 razy. Suma grill usunął mi nawet nalot na grzałkach od grilla w piekarniku . Dwa litry wystarczą na bardzo długo.
Jedna uwaga, to jest dość mocny środek, rękawiczki obowiązkowe, warto mieć też okulary. Należy pamiętać też o tym, że opary są dość duszące więc okno musi być otwarte. Trzeba uważać z tą chemią, ale ze wszystkich środków ten naprawdę działa.
Po wszystkim dokładnie wszystko wycieramy myjką namoczoną w wodzie, tak dla pewności ze 2 - 3 razy. Suma grill usunął mi nawet nalot na grzałkach od grilla w piekarniku . Dwa litry wystarczą na bardzo długo.