Wino z kawy z dodatkiem kokosa
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam,
ostatnio poniosła mnie inwencja i wymyśliłem sobie wino z kawy z posmakiem kokosa. Nie byłem w stanie znaleźć żadnego przepisu więc zacząłem od ustalenia ilość kawy której potrzebuję. 4 filiżanki w każdej inna ilość kawy na 250ml wody i próbowanie. Wyszło że najlepiej będzie przy 5g na 250ml wody. Nie była zbyt gorzka ale dalej posiadała wszystkie swoje właściwości. Używałem kawy w ziarnach która zmieliłem bezpośrednio przed zaparzeniem. W tak zwanym międzyczasie uprażyłem 400g wiórków kokosowych w piekarniku (sugestia żony która uwielbia piec i stwierdziła że bez prażenia nie będzie pełni smaku kokosa) 150 stopni, 25 min i mieszanie co jakie 5 min żeby uprażyły się równomiernie. Po tym jak już ostygły zmieszałem je z 2 puszkami mleka kokosowego i odstawiłem żeby się to przegryzło. Zaplanowałem nastaw na 30l. Z obliczeń wyszło mi że potrzebuje 600g kawy. Zmieliłem 600g kawy, wrzuciłem do pojemnika i zaparzyłem 30l kawy. Po około 30 minutach przelałem całą kawę do drugiego pojemnika jednocześnie filtrując żeby do nastawu nie dostały się fusy. Po ostygnięciu całego wywaru wrzuciłem jeszcze wcześniej przygotowane wiórki i dolałem matkę drożdżową na drożdżach Bayanus.
ostatnio poniosła mnie inwencja i wymyśliłem sobie wino z kawy z posmakiem kokosa. Nie byłem w stanie znaleźć żadnego przepisu więc zacząłem od ustalenia ilość kawy której potrzebuję. 4 filiżanki w każdej inna ilość kawy na 250ml wody i próbowanie. Wyszło że najlepiej będzie przy 5g na 250ml wody. Nie była zbyt gorzka ale dalej posiadała wszystkie swoje właściwości. Używałem kawy w ziarnach która zmieliłem bezpośrednio przed zaparzeniem. W tak zwanym międzyczasie uprażyłem 400g wiórków kokosowych w piekarniku (sugestia żony która uwielbia piec i stwierdziła że bez prażenia nie będzie pełni smaku kokosa) 150 stopni, 25 min i mieszanie co jakie 5 min żeby uprażyły się równomiernie. Po tym jak już ostygły zmieszałem je z 2 puszkami mleka kokosowego i odstawiłem żeby się to przegryzło. Zaplanowałem nastaw na 30l. Z obliczeń wyszło mi że potrzebuje 600g kawy. Zmieliłem 600g kawy, wrzuciłem do pojemnika i zaparzyłem 30l kawy. Po około 30 minutach przelałem całą kawę do drugiego pojemnika jednocześnie filtrując żeby do nastawu nie dostały się fusy. Po ostygnięciu całego wywaru wrzuciłem jeszcze wcześniej przygotowane wiórki i dolałem matkę drożdżową na drożdżach Bayanus.
O gustach się nie dyskutuje
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa
no to teraz musisz dodac do tego n kilo cukru, żeby coś z tego wyszło.
Do tej pory myślałem, że to Kamal jest teoretycznym mistrzem w wyciąganiu alkoholu z np. obierków od kamieni polnych albo padlej zwierzyny leśnej.
Ale Ty go przebileś inwencją.
Szczerze gratuluję fantazji.
Do tej pory myślałem, że to Kamal jest teoretycznym mistrzem w wyciąganiu alkoholu z np. obierków od kamieni polnych albo padlej zwierzyny leśnej.
Ale Ty go przebileś inwencją.
Szczerze gratuluję fantazji.
-
- Posty: 63
- Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa
Kamal poczytałem na temat kokosa i wyszło mi z mojej lektury że uprażenie jest też opcją, mam nadzieję, że w tym przypadku jednak nastaw wyjdzie
bociann2 cukier dodany, a tak dokładniej do 2,5kg i dziękuję za uznanie mojej inwencji twórczej, jest mi niezmiernie miło
Krzychu0304 jeżeli chodzi o walory smakowe to powiem ci szczerze mi smakowała. Większa ilość kawy niby miałem, ale stwierdziłem, że lepiej nie przegiąć bo będzie za gorzka. Jeżeli będzie za mało walorów smakowych kawy to przy dosładzaniu zaparzę mega mocną i doleje ją z cukrem.
bociann2 cukier dodany, a tak dokładniej do 2,5kg i dziękuję za uznanie mojej inwencji twórczej, jest mi niezmiernie miło
Krzychu0304 jeżeli chodzi o walory smakowe to powiem ci szczerze mi smakowała. Większa ilość kawy niby miałem, ale stwierdziłem, że lepiej nie przegiąć bo będzie za gorzka. Jeżeli będzie za mało walorów smakowych kawy to przy dosładzaniu zaparzę mega mocną i doleje ją z cukrem.
Ostatnio zmieniony środa, 18 mar 2020, 10:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
O gustach się nie dyskutuje
-
- Posty: 63
- Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa
Kamal miałeś rację, na szczęście tłuszcz z mleczka kokosowego i z wiórków wytrącił się nad nastawem. Po tygodniu przestał pracować bo drożdże przerobiły cukier.Udało mi się zlać wszystko co było pod tą tłuszczową czapą, a nad wiórkami i resztą osadu. Chcąc uzupełnić to co utraciłem przy zlewaniu i dolać do 32l, zaparzyłem 7l kawy i rozpuściłem 3kg cukru. Niestety nastaw sam nie wystartował. Na szczęście dzień później dodałem nowych drożdży i sobie dalej pracuje. Musze niedługo sprawdzić BLG bo niebawem powinien przerobić ten cukier.
O gustach się nie dyskutuje
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa
Wiórki podczas fermentacji, oddają sporo tłuszczu, z którego tworzy się czapa. Dlatego opcja z gotowaniem, pozwala uniknąć później kłopotów.
Na następny raz pomyśl może o winie z annasa, i kokosa. Te smaki do siebie pasują.
K.
Na następny raz pomyśl może o winie z annasa, i kokosa. Te smaki do siebie pasują.
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 mar 2020, 09:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa
Eksperyment trwa dalej, pomimo tego, że balon w którym miałem nastaw walnął podczas transportu. Na szczęście w porę przechyliłem balon i uratowałem 17l. Kokosa nie czuć w ogóle ale za to posmak kawy jest bardzo wyraźny i naprawdę serdecznie polecam winko na kawie bo smak jest naprawdę fajny już teraz. Generalnie dobrze się to zapowiada.
O gustach się nie dyskutuje