Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
ollo
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: ollo » sobota, 28 mar 2020, 23:43

Zacznijmy od tataraku...Nie chodzę po bajorach, szuwarach, wypatrując świeżego tataraku- w tym przepisie użyję suszonego korzenia tataraku więc proponuję - udajemy się do sklepu zielarskiego. Do roboty: do litra gorzały 40-45% wsypujemy 1 gram suszonego korzenia tataraku,kawałek pokruszonej laski cynamonu,ziarno lub dwa kardamonu, 1 lub 2 gozdziki sklepowe. Odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlać to jakoś albo przefiltrować. Następnie przygotować syrop z pół szklanki wody i 10 dkg. cukru. Wymieszać to i odstawić na dwa i pół miesiąca. Jestem strasznie uparty na ten tatarak,robię go już któryś kolejny raz i zawsze mam delikatny niedosyt jakości smaku. Co tam można jeszcze dodać, jak tam piszą...ususzoną skórkę pomarańczową. Zróbcie sobie taki tatarak i dodajcie tam może co innego jeszcze...by tatarak nie znikł z naszych stołów. Jak ktoś łazi po bajorach,rzekach-można użyć liści...
Koper (w tym przypadku nasiona kopru)- kupuje się toto na bazarkach, na stoiskach z nasionami lub przyprawami. Jestem w trakcie eksperymentów z mieszanką nasion kopru i kminku + cukier. Efekty nie są zadawalające ale jestem uparty na ten koper podobnie jak na tatarak. Z nasionami kopru będę robił różne następne próby i opiszę..
Koper (wiechcie suszone)- wiecie,te takie krzaki dodawane do ogórków kiszonych..Jaki zarąbisty zapach mają takie wiechcie...Kupuję taki suszony koper i wieszam na ścianie. Pachnie cudownie w całej chałupie ożywczą wonią najwspanialszych ogórków kiszonych jakie tylko jesteśmy w stanie sobie wymarzyć. Takie krzaki kopru użyję również do eksperymentów kiedy wiechcie kopru będą dostępne...
Seler(korzeń)- Kolega W_TG podsunął temat selera dodanego do wina- poeksperymentujmy więc z korzeniem selera w nalewkach..
Jest jeszcze korzeń pietruszki..
Pobawię się z tymi naszymi ziemcami i opiszę..Pozdrawiam

Mod.
Pisz staranniej. Rób spacje po znakach przestankowych.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2020, 06:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rozrywek
1700
Posty: 1724
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: rozrywek » środa, 8 kwie 2020, 09:52

Dodaj miodu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
ollo
30
Posty: 30
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 18:43
Krótko o sobie: Pasjonat pizzy i curry. Poszukiwacz wyśmienitych smaków i bezludnych plaż.
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka,własna kminkówka,własna pigwówka
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: ollo » środa, 8 kwie 2020, 12:32

Tak- tatarak z miodem będzie chyba lepszy niż z cukrem. Spróbujemy...


LuarvikLuarvik
50
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: LuarvikLuarvik » środa, 8 kwie 2020, 12:40

Z miodem to dobry pomysł, ale doprecyzowałbym, że ze 2-3 łyżeczki na litr (dołożyć zawsze można) i raczej jakiegoś wyrazistego, gryczanego lub spadziowego. Nie wiem jak smakuje i jak intensywny jest tatarak, ale wyobrażam sobie, że miód neutralny da tylko słodycz, bo tatarak może zabić miodowy posmak. W każdym razie na początek poeksperymentowałbym na jakiejś próbce rzędu 250ml.


rozrywek
1700
Posty: 1724
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: rozrywek » środa, 8 kwie 2020, 13:48

Ja specjalnie nie podpowiedziałem jaki miód.
Koledzy świetnie doradzają. Dwa wyraziste smaki muszą być wyczuwalne ale tworzyć nowy.
Zadanie na śniadanie: Anyż i kardamon. Miód mam. Co dalej?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


LuarvikLuarvik
50
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: LuarvikLuarvik » środa, 8 kwie 2020, 14:48

Dobry początek pod krupnik:)


organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 10:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: organoleptyk » piątek, 17 kwie 2020, 08:50

Ollo.
Sam musisz zawyrokować czy "lepsza" będzie na cukrze, czy na miodzie. Intuicja podpowiada mi, że na....cukrze. Dlaczego? Ponieważ miód może "pogryźć" się z tatarakiem. Ale to trzeba sprawdzić. Osobiście miód mi nie do wszystkich nalewek pasuje zamiast cukru. Ma zbyt dominujący aromat. Do tych słodkich ( likierowych ) tak. Natomiast wytrawnych lub DELIKATNYCH już nie. Powodzonka.


rozrywek
1700
Posty: 1724
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: rozrywek » piątek, 17 kwie 2020, 16:01

Jedyne co mogę dodać w temacie to zeszyt długopis i parę pustych butelek.

Ja już parę razy spartololiłem coś ale próbowałem.
Landrynkowa nalewka. Cytrynówka. Na kukułkach nalew. Cukierki takie.
Wszystko tak intensywne że nie szło tego pić.
Przesadziłem ze składnikami i tyle.
Chrzanówka ma być lekko chrzanowa a nie jakbyśmy chrzan jedli.
Popieram wszelakie eksperymenta i jak pisałem a zrób pan tyle różnorodnych flaszek niech postoją. Najwyżej wylejesz
Miód też oczywiście nie do wszystkiego może pasować. Jak alufelgi do Tico.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

JanOkowita
1900
Posty: 1904
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: JanOkowita » piątek, 17 kwie 2020, 16:30

Dla przypomnienia: https://alkohole-domowe.com/nalewka/przepisy-na-nalewki-domowe/nalewka-na-kiszonych-ogorkach.html

Zrobiłem i mam do dzisiaj. Czasami kogoś poczęstuję jako ciekawostka, ale generalnie to można wypić tego 20 ml i wystarczy. A tak po głowie mi chodzi nalewka na rybkach anchois z kaparami i zielonym pieprzem.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 10:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: organoleptyk » piątek, 17 kwie 2020, 18:06

JanOkowita
Anchois z kaparami raczej smakowo nie. Ale trza to potraktować co najmniej 70% by rozpuścić tłuszcz rybi inaczej nic z tego. Natomiast zielony pieprz (marynowany) uwielbiam i to może być ciekawe.


irek89
200
Posty: 245
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: irek89 » piątek, 17 kwie 2020, 19:03

Ja np. robiłem z mniszka lekarskiego macerowanego w miodzie.
nalewka-z-mniszka-lekarskiego-tzw-mlecz-na-miodzie-t21850.html


rozrywek
1700
Posty: 1724
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: rozrywek » piątek, 17 kwie 2020, 19:22

JanOkowita pisze:Dla przypomnienia: https://alkohole-domowe.com/nalewka/przepisy-na-nalewki-domowe/nalewka-na-kiszonych-ogorkach.html

Zrobiłem i mam do dzisiaj. Czasami kogoś poczęstuję jako ciekawostka, ale generalnie to można wypić tego 20 ml i wystarczy.

Po co robić coś czego się nie da pić?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


japitole
300
Posty: 325
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Postautor: japitole » piątek, 17 kwie 2020, 19:25

JanOkowita pisze: A tak po głowie mi chodzi nalewka na rybkach anchois z kaparami i zielonym pieprzem.

I z glonami :D ...taki żarcik.
Powiem Ci Janie, że masz "wysublimowane" kubki smakowe :scratch:


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość