Ozonowanie warzyw

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.

Autor tematu
scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Post autor: scalak »

Codziennie wyciskam sok z warzyw i jednym z elementów przygotowania jest kąpiel w wodzie ozonowanej. Robię to następująco: wyszorowane warzywa wkładam do 5 litrowego wiaderka, zalewam wodą, wkładam kamień ozonatora i 15 minut ozonuję wodę z warzywami. Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby ozonować warzywa w szczelnym naczyniu w otoczeniu ozonu bez wody? Podejrzewam, że szybciej uzyskałbym duże stężenie ozonu w atmosferze, niż w wodzie? Czy dobrze kombinuję?
Tadek
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Ozonowanie warzyw

Post autor: aakk »

Tak przy temacie, sprawdzałeś jak ozonowanie wpływa na trwałość przechowywania owoców / warzyw?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Autor tematu
scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Ozonowanie warzyw

Post autor: scalak »

Nie, ozonuję aby pozbyć się z powierzchni patogenów, tuż przed wyciskaniem. Ale podrzuciłeś mi dobrą nutkę. Wstawię na przykład po jednym buraku w osłonkę barierową z ozonem i bez.
Ostatnio zmieniony środa, 8 kwie 2020, 20:49 przez scalak, łącznie zmieniany 2 razy.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ozonowanie warzyw

Post autor: bociann2 »

Temat dla mnie całkowicie nowy. Do zbadania. Ale tak na pierwszy strzał:
Ozon, jako super utleniacz, w jaki sposób rozłoży Ci defolianty, desykanty i inne de- na substancje proste?

Autor tematu
scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Ozonowanie warzyw

Post autor: scalak »

Nie mam pojęcia. W instrukcji wyciskania soku było że, ułatwia odczepianie się patogenów z powierzchni warzyw, więc dlatego kupiłem ozonator. Dlatego założyłem ten temat, że nic o tym nie wiem. Dziękuję za czujność. Strzeliłem gafę. Powinno być Patogenów, nie pestycydów. Już poprawiłem.
Tadek
Ostatnio zmieniony środa, 8 kwie 2020, 20:52 przez scalak, łącznie zmieniany 1 raz.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Jak truje nas Monsanto... i nie tylko

Post autor: bociann2 »

I jak to człowiek jedno czyta, a drugie myśli. Przepraszam, " patogenów" a nie chemikaliów.
Na, ogólnie rzecz biorąc, mikroby MOŻE działać rewelacyjnie, ale trzeba poczytać..
Przepraszam za mimowolne zamieszanie.
Piwo?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”