Nalewki na mało popularnych składnikach.

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy

Post autor: ollo »

Zacznijmy od tataraku...Nie chodzę po bajorach, szuwarach, wypatrując świeżego tataraku- w tym przepisie użyję suszonego korzenia tataraku więc proponuję - udajemy się do sklepu zielarskiego. Do roboty: do litra gorzały 40-45% wsypujemy 1 gram suszonego korzenia tataraku,kawałek pokruszonej laski cynamonu,ziarno lub dwa kardamonu, 1 lub 2 gozdziki sklepowe. Odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlać to jakoś albo przefiltrować. Następnie przygotować syrop z pół szklanki wody i 10 dkg. cukru. Wymieszać to i odstawić na dwa i pół miesiąca. Jestem strasznie uparty na ten tatarak,robię go już któryś kolejny raz i zawsze mam delikatny niedosyt jakości smaku. Co tam można jeszcze dodać, jak tam piszą...ususzoną skórkę pomarańczową. Zróbcie sobie taki tatarak i dodajcie tam może co innego jeszcze...by tatarak nie znikł z naszych stołów. Jak ktoś łazi po bajorach,rzekach-można użyć liści...
Koper (w tym przypadku nasiona kopru)- kupuje się toto na bazarkach, na stoiskach z nasionami lub przyprawami. Jestem w trakcie eksperymentów z mieszanką nasion kopru i kminku + cukier. Efekty nie są zadawalające ale jestem uparty na ten koper podobnie jak na tatarak. Z nasionami kopru będę robił różne następne próby i opiszę..
Koper (wiechcie suszone)- wiecie,te takie krzaki dodawane do ogórków kiszonych..Jaki zarąbisty zapach mają takie wiechcie...Kupuję taki suszony koper i wieszam na ścianie. Pachnie cudownie w całej chałupie ożywczą wonią najwspanialszych ogórków kiszonych jakie tylko jesteśmy w stanie sobie wymarzyć. Takie krzaki kopru użyję również do eksperymentów kiedy wiechcie kopru będą dostępne...
Seler(korzeń)- Kolega W_TG podsunął temat selera dodanego do wina- poeksperymentujmy więc z korzeniem selera w nalewkach..
Jest jeszcze korzeń pietruszki..
Pobawię się z tymi naszymi ziemcami i opiszę..Pozdrawiam

Mod.
Pisz staranniej. Rób spacje po znakach przestankowych.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 mar 2020, 07:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: rozrywek »

Dodaj miodu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: ollo »

Tak- tatarak z miodem będzie chyba lepszy niż z cukrem. Spróbujemy...

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: LuarvikLuarvik »

Z miodem to dobry pomysł, ale doprecyzowałbym, że ze 2-3 łyżeczki na litr (dołożyć zawsze można) i raczej jakiegoś wyrazistego, gryczanego lub spadziowego. Nie wiem jak smakuje i jak intensywny jest tatarak, ale wyobrażam sobie, że miód neutralny da tylko słodycz, bo tatarak może zabić miodowy posmak. W każdym razie na początek poeksperymentowałbym na jakiejś próbce rzędu 250ml.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: rozrywek »

Ja specjalnie nie podpowiedziałem jaki miód.
Koledzy świetnie doradzają. Dwa wyraziste smaki muszą być wyczuwalne ale tworzyć nowy.
Zadanie na śniadanie: Anyż i kardamon. Miód mam. Co dalej?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: LuarvikLuarvik »

Dobry początek pod krupnik:)

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: organoleptyk »

Ollo.
Sam musisz zawyrokować czy "lepsza" będzie na cukrze, czy na miodzie. Intuicja podpowiada mi, że na....cukrze. Dlaczego? Ponieważ miód może "pogryźć" się z tatarakiem. Ale to trzeba sprawdzić. Osobiście miód mi nie do wszystkich nalewek pasuje zamiast cukru. Ma zbyt dominujący aromat. Do tych słodkich ( likierowych ) tak. Natomiast wytrawnych lub DELIKATNYCH już nie. Powodzonka.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: rozrywek »

Jedyne co mogę dodać w temacie to zeszyt długopis i parę pustych butelek.

Ja już parę razy spartololiłem coś ale próbowałem.
Landrynkowa nalewka. Cytrynówka. Na kukułkach nalew. Cukierki takie.
Wszystko tak intensywne że nie szło tego pić.
Przesadziłem ze składnikami i tyle.
Chrzanówka ma być lekko chrzanowa a nie jakbyśmy chrzan jedli.
Popieram wszelakie eksperymenta i jak pisałem a zrób pan tyle różnorodnych flaszek niech postoją. Najwyżej wylejesz
Miód też oczywiście nie do wszystkiego może pasować. Jak alufelgi do Tico.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: JanOkowita »

Dla przypomnienia: https://alkohole-domowe.com/nalewka/prz ... rkach.html

Zrobiłem i mam do dzisiaj. Czasami kogoś poczęstuję jako ciekawostka, ale generalnie to można wypić tego 20 ml i wystarczy. A tak po głowie mi chodzi nalewka na rybkach anchois z kaparami i zielonym pieprzem.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: organoleptyk »

JanOkowita
Anchois z kaparami raczej smakowo nie. Ale trza to potraktować co najmniej 70% by rozpuścić tłuszcz rybi inaczej nic z tego. Natomiast zielony pieprz (marynowany) uwielbiam i to może być ciekawe.

irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: irek89 »

Ja np. robiłem z mniszka lekarskiego macerowanego w miodzie.
https://alkohole-domowe.com/forum/nalew ... 21850.html
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: rozrywek »

JanOkowita pisze:Dla przypomnienia: https://alkohole-domowe.com/nalewka/prz ... rkach.html

Zrobiłem i mam do dzisiaj. Czasami kogoś poczęstuję jako ciekawostka, ale generalnie to można wypić tego 20 ml i wystarczy.
Po co robić coś czego się nie da pić?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Nalewki na mało popularnych składnikach.

Post autor: użytkownik usunięty »

JanOkowita pisze: A tak po głowie mi chodzi nalewka na rybkach anchois z kaparami i zielonym pieprzem.
I z glonami :D ...taki żarcik.
Powiem Ci Janie, że masz "wysublimowane" kubki smakowe :scratch:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”