Destylator od poczatku???
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Witam, jako jest to mój pierwszy post przedstawię się, mam na imię Bartek i jestem z Kujawsko-pomorskiego i... Lubię wypić , chcę sam robić bimberek, robić to może każdy ale pod siebie, od czegoś muszę zacząć.
Chciałbym zrobić aparaturkę żeby wyszło z tego 90-94% za pierwszym razem(może walić bimbrem mi to nie przeszkadza), mam już takie coś http://allegro.pl/banka-20l-nierdzewna- ... 42244.html leżało u mnie, mam jeszcze termometr analogowy 0-140, i ciśnieniomierz, chciałbym dołożyć trochę kaski i zrobić sobie refluxa. Jednak myślę ze coś by się jeszcze u mnie znalazło, może mi ktoś powiedzieć czego jeszcze potrzebuje .
Chciałbym zrobić aparaturkę żeby wyszło z tego 90-94% za pierwszym razem(może walić bimbrem mi to nie przeszkadza), mam już takie coś http://allegro.pl/banka-20l-nierdzewna- ... 42244.html leżało u mnie, mam jeszcze termometr analogowy 0-140, i ciśnieniomierz, chciałbym dołożyć trochę kaski i zrobić sobie refluxa. Jednak myślę ze coś by się jeszcze u mnie znalazło, może mi ktoś powiedzieć czego jeszcze potrzebuje .
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Destylator od poczatku???
Czego potrzebujesz? hmmm najpierw to wytrzeźwieć, jeśli ci się uda to w następstwie tego potrzebujesz nastawu, popularnie zwanego zacierem, w dalszej kolejności potrzebujesz kolumny z rw, refluxem wewnętrznym który jest w miarę łatwy w operowaniu, skręcic to do kupy i na gaz stawiać bezapelacyjnie. A tak poważnie to poszperaj w galerii destylatorów na pewno znajdziesz jakiś pomysł. Pozdro dla ciebie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Ulubiony Alkohol: dobra psota :)
Jak nie możesz zastosować gazu, zastosuj grzałkę lub kuchenkę elektryczną.
Nie wiem o jakim piecu piszesz, ale jeśli o takim co ja to chyba ciężko będzie Ci tam regulować temperaturę....karas44 pisze:A dało by rade to na piec postawić? Bo na gazie to nie bardzo...
Jak nie możesz zastosować gazu, zastosuj grzałkę lub kuchenkę elektryczną.
... alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach! ...
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
-
- Ulubiony Alkohol: wszystko
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
-
Oj niestety czeka ciebie kolego karaś inwestycja w postaci taboretu gazowego i dwóch butli na propan. Już mi cię szkoda jak pomyślę ile się namęczysz aby cokolwiek regulować. Nie lepiej wyciągnąć parę zyli i zrobić to jak trza? raz a dobrze?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Optymista... Ja reguluje grzanie dosłownie dotykając (a nie kręcąc) potencjometr, a Ty chcesz takim czymś stabilną temperaturę utrzymać...
Wszystko jest na forum. Aha, pisze się "ten reflux"Regulować się da ale nie mam pomysłu na tego refluxa, nie wiem czy robić ZP czy nie i nie wiem jakiej długości ma być rura.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Dobra niech już będzie grzałka bo i tak za darmo tego nie wykombinuje, patrzyłem na aparatury w galerii i zainspirowała mnie aparatura Lothara, ale to nie dla mnie, nadal nie mam pomysłu. , myślałem żeby jako rurę na zmywaki użyć starego typu kaloryfera, sr ma dobrą ale ma spirale z blachy mogło by to obniżyć temperaturę całego urządzenia na zewnątrz(chyba ktoś wie o co chodzi), mam 5 takich i to w ocynku , jak myślicie nadaje się???
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Leżę i nie mogę wytrzymać. Karas44 chyba musisz ruszyć trochę głową i zrozumieć dość wymowną i bardzo wyczerpującą odpowiedź Zygmunta, który zasugerował Ci w ten sposób, żebyś najpierw trochę poczytał.
Gdyby budowa aparatury była taka prosta, to każdy miałby ją w domu. Nie wspominam tu już o samym procesie produkcyjnym do którego też jest wymagane jakieś minimum wiedzy teoretycznej. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, nikt Ci teraz tego wszystkiego nie wyłoży tak poprostu w jednym temacie na forum.
Zygmunt pisze:Nie.
Leżę i nie mogę wytrzymać. Karas44 chyba musisz ruszyć trochę głową i zrozumieć dość wymowną i bardzo wyczerpującą odpowiedź Zygmunta, który zasugerował Ci w ten sposób, żebyś najpierw trochę poczytał.
Gdyby budowa aparatury była taka prosta, to każdy miałby ją w domu. Nie wspominam tu już o samym procesie produkcyjnym do którego też jest wymagane jakieś minimum wiedzy teoretycznej. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, nikt Ci teraz tego wszystkiego nie wyłoży tak poprostu w jednym temacie na forum.
-
- Krótko o sobie: Majster
- Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Proste to to generalnie jest, chodzi raczej o koszty. No i wymagania użytkownika: jeśli ktoś robi nastawy z owoców - kolumna do niczego mu się nie przyda, bo nawet jeśli jej użyje, to bez refluksu.
Mój mentor - Wuj Zbych - mimo sporych ilości przerabianego cukru i dawnej kariery szefa małej gorzelni rolniczej, nie chce słyszeć o kolumnie. Twierdzi, że jakość z pot-stilla zupełni mu wystarcza - i ja go rozumiem, bo rzeczywiście jego metodyka pracy jest godna podziwu, a sposób zaprawiania trunku wyśmienity. Goni tylko raz, a smakiem (w chemię nie wnikajmy...) przewyższa moje dwukrotnie pędzone produkty.
Mój mentor - Wuj Zbych - mimo sporych ilości przerabianego cukru i dawnej kariery szefa małej gorzelni rolniczej, nie chce słyszeć o kolumnie. Twierdzi, że jakość z pot-stilla zupełni mu wystarcza - i ja go rozumiem, bo rzeczywiście jego metodyka pracy jest godna podziwu, a sposób zaprawiania trunku wyśmienity. Goni tylko raz, a smakiem (w chemię nie wnikajmy...) przewyższa moje dwukrotnie pędzone produkty.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
-
- Ulubiony Alkohol: dobra psota :)
Całą swoją wiedzę opieram o forum AD, pierwszego pot stilla wykonałem jeszcze bez tych rad, ale oczywiście były potrzebne poprawki, ale kolumnę po obszernej lekturze wykonałem już mam nadzieję w pełni poprawnie! Nie jestem wszechwiedzący, ale się szybko uczę!
Pozdrawiam i życzę cierpliwości podczas czytania (czasami jest potrzebna )
Aż sprawdziłem kiedy do Nas dołączyłeś 19.09.2010, Twoja wiedza na temat kolumn czy nawet zwykłego pot stilla jest znikoma. Posłuchaj kolegów z poprzednich postów i lepiej najpierw poczytaj troszkę lektury, a jest tu zbiór wszystkich WAŻNYCH porad, które będą Ci potrzebne do budowy aparatury, jak również co przeprowadzenia produkcji pierwszej psoty.karas44 pisze: myślałem żeby jako rurę na zmywaki użyć starego typu kaloryfera, sr ma dobrą ale ma spirale z blachy
Całą swoją wiedzę opieram o forum AD, pierwszego pot stilla wykonałem jeszcze bez tych rad, ale oczywiście były potrzebne poprawki, ale kolumnę po obszernej lekturze wykonałem już mam nadzieję w pełni poprawnie! Nie jestem wszechwiedzący, ale się szybko uczę!
Pozdrawiam i życzę cierpliwości podczas czytania (czasami jest potrzebna )
... alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach! ...
A czy ktoś się mnie zapytał czy czytałem, ja tylko daje propozycje czy z tego się nada bo nie mam funduszy na poprawianie czegoś i dokupywanie co chwile jakichś elementów, chcę zrobić coś prostego i wydajnego, myślę nad grzałką 1500w, i tym grzejniku, mam już schemat, jak coś mogę ten grzejnik zastąpić rurą sr 7cm z SS, w między czasie zrobiłem schemat, i zastanawiam się nad rurkami z lodówki czy nie będą za cienkie.
http://img227.imageshack.us/img227/2601/beztytuuhf.jpg
http://img227.imageshack.us/img227/2601/beztytuuhf.jpg