Mango

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
arius
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Podziękował: 9 razy

Post autor: arius »

Kupiłem właśnie 100 kg mango i ..... no właśnie nie mogę znależć przetartego szlaku ani sprawdzonego przepisu.
Obierać ze skóry, czy tylko dobrze umyć?
Pestki wydrylować, czy wystarczy rodbełtać mieszadłem i fermentować z pestkami?
Jak "ugryźć" ten owoc?
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Mango

Post autor: Erazer »

To zależy co chcesz zrobić z tego mango, wino? Nastaw i na rurki? A jeśli rurki, to na spirytus, czy smakowke?
Fermentuj ze skórka, da więcej aromatu, ci do pestek to zależy - mogą podczas fermentacji powodować powstawanie większej ilości metanu w winie, czy nastawie.
Generalnie jak ze śliwkami, wystarczy wybeltac wszystko jak leci
Ostatnio zmieniony sobota, 4 kwie 2020, 17:19 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
arius
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 21 mar 2009, 08:35
Podziękował: 9 razy
Re: Mango

Post autor: arius »

Nastaw i smakówka zdecydowanie.

użytkownik usunięty
Re: Mango

Post autor: użytkownik usunięty »

Erazer pisze: Fermentuj ze skórka, da więcej aromatu, ci do pestek to zależy - mogą podczas fermentacji powodować powstawanie większej ilości metanu w winie, czy nastawie.
A to ciekawe jest.
Jako człowiek związany z górnictwem, ciągle myślałem, że metan powstaje w skorupie ziemskiej i nagromadzony jest głównie w pokładach węgla w wyniku beztlenowego rozkładu szczątków roślinnych. Rzadziej występuje jako gaz błotny. A tu proszę. Najwidoczniej, chyba jeszcze mało wiem ;)
Ps Co do mango, nie zapomnij dobrze wymyć skórkę
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Mango

Post autor: Erazer »

ach, miałem na myśli alkohol metylowy naturalnie :D

użytkownik usunięty
Re: Mango

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie przesadzajmy już z tym metanolem. Był, jest i będzie. Podczas procesu, paruje jako jeden z pierwszych alkoholi, więc odebrać go można bez problemów wraz z pierwszymi skroplinami destylatu.
Autor tematu nie pisze, znaczy, że nastaw pracuje chyba :D
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Mango

Post autor: Erazer »

Masz sporo racji, ale to zawsze zwiększenie pewnego ryzyka.
Pomijając to, to pestka zawsze zmieni smak, jednym pasuje, innym mniej

użytkownik usunięty
Re: Mango

Post autor: użytkownik usunięty »

Szczerze, nie piłem jeszcze śliwowicy z dodatkiem czoćby małym pestek. Natomiast w wiśniówce a i owszem, różnica jest i wolę z pestkami. Z resztą, amigdalina z umiarem zdrowa jest. Nie wiem, ile trzeba by było tych pestek zjeść lub do fermentora dodać, żeby cyjankiem zatruć się. Pewnie ilość ta w pyte duża musi być zaiste. Niemam wiedzy w tym temacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”