Wisielec Sycylijski

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Wisielec Sycylijski, dlatego sycylijski, bo uważam, że żadna inna odmiana pomarańczy nie dorównuje im aromatem, soczystością i smakiem.
Skład to:
Pomarańcza Sycylijska, średnica 10,5 - 11cm. Wchodzi na wcisk przez otwór w słoiku.
Spirytus 50% - 1,5l
oraz słoik 4,25l
Troszkę zmodernizowałem podwieszanie owoców. Owoc pewniej wisi i nie ma żadnego problemu z uszczelnieniem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
promocja

survivol
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 2 lis 2016, 22:23
Ulubiony Alkohol: Caipirinha / Cuba Libre
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Aylesbury UK
Podziękował: 1 raz
Re: Wisielec Sycylijski

Post autor: survivol »

Fajny patent z tym wisielcem, ale nie boisz się jakiś niepożądanych posmaków metalicznych?

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wisielec Sycylijski

Post autor: użytkownik usunięty »

To stal kwasowa, a więc obojętna dla alkoholu.

lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wisielec Sycylijski

Post autor: lasso »

Mogę prosić o cały przepis?? :) to będzie nalewka czy macerat??

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Wisielec Sycylijski

Post autor: użytkownik usunięty »

W tej chwili to macerat, czyli nalew. Nalewką będzie dopiero wtedy, gdy połączę nalew np. z miodem, sokiem, syropem.
A czy to zrobię, to zależy od soczystości owocu i ogólnie smaku.
Przepis jest prosty, jak to wisielec i zawarty w pierwszym poście. Jeżeli dorwiesz pomarańczę Sycylijską, to wystarczy ją macerować w oparach spirytusu 4 tygodnie, jeżeli będzie to inny rodzaj pomarańczy, to 6 tygodni, a nawet dłużej.

Edyta...
Kolorek po trzech dniach.
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 kwie 2020, 13:23 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”