Wisielec Sycylijski, dlatego sycylijski, bo uważam, że żadna inna odmiana pomarańczy nie dorównuje im aromatem, soczystością i smakiem.
Skład to:
Pomarańcza Sycylijska, średnica 10,5 - 11cm. Wchodzi na wcisk przez otwór w słoiku.
Spirytus 50% - 1,5l
oraz słoik 4,25l
Troszkę zmodernizowałem podwieszanie owoców. Owoc pewniej wisi i nie ma żadnego problemu z uszczelnieniem.
Wisielec Sycylijski
-
Autor tematu
-
Autor tematu
Re: Wisielec Sycylijski
W tej chwili to macerat, czyli nalew. Nalewką będzie dopiero wtedy, gdy połączę nalew np. z miodem, sokiem, syropem.
A czy to zrobię, to zależy od soczystości owocu i ogólnie smaku.
Przepis jest prosty, jak to wisielec i zawarty w pierwszym poście. Jeżeli dorwiesz pomarańczę Sycylijską, to wystarczy ją macerować w oparach spirytusu 4 tygodnie, jeżeli będzie to inny rodzaj pomarańczy, to 6 tygodni, a nawet dłużej.
Edyta...
Kolorek po trzech dniach.
A czy to zrobię, to zależy od soczystości owocu i ogólnie smaku.
Przepis jest prosty, jak to wisielec i zawarty w pierwszym poście. Jeżeli dorwiesz pomarańczę Sycylijską, to wystarczy ją macerować w oparach spirytusu 4 tygodnie, jeżeli będzie to inny rodzaj pomarańczy, to 6 tygodni, a nawet dłużej.
Edyta...
Kolorek po trzech dniach.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 kwie 2020, 13:23 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.