Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

henik
100
Posty: 119
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: henik » środa, 2 paź 2019, 10:22

Tak nadaje się jak najbardziej, jedna mała łyżeczka wystarczy.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

adamus1
100
Posty: 115
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: adamus1 » niedziela, 29 mar 2020, 16:54

Robiłem zakwas dwa razy. Niestety pierwsze chleby średnio wyrastały. Strasznie mnie to blokowało przed następną próbą. Po tych dwóch razach zakwas zdychał w zapomnieniu aż wywaliłem go do kosza. Dałem sobie jednak 3 szansę. Zakupiłem na olx zakwas 3 letni. Teraz albo nigdy - tak sobie powiedziałem. I co ? Chlebek wyrósł idealnie a o smaku już nie mówię ! Coś pysznego....

Dlatego polecam każdemu zakup lub pożyczenie zakwasu od kogoś innego. Jeden fachowiec od pieczenia domowego chleba powiedział mi kiedyś że zabawa zaczyna się od min półrocznego zakwasu. Nowy zakwas to loteria. Coś w tym jest.

Dziś jest data szczególna. Czuję się wspaniale..
- Robię dobry alkohol, wódki, nalewki
- robię genialne wędliny
- uwarzyłem genialne piwo
- i na koniec upiekłem wspaniały chlebek

Do wspaniałej piątki pozostało mi chyba serowarstwo ale to już jakoś specjalnie mnie nie kręci choć próby już udane miałem w tej dziedzinie


Wojtek5
350
Posty: 389
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: Wojtek5 » niedziela, 29 mar 2020, 18:34

W lutym kupiłem zakwas żytni na allegro. 100g za ok 10 zł. Ponoć 9 letni, ale startuje jak głupi za każdym razem gdy wyjmę z lodówki i go dokarmię. Wypiekłem na nim dwa razy chleb - za pierwszym razem wyszedł zakalec, ale to moja wina bo poszedłem na skróty.


kwik44
1050
Posty: 1080
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: kwik44 » niedziela, 29 mar 2020, 19:54

Mój zakwas ma obecnie chyba 1,5 miesiąca. Już któryś z kolei bo poprzednie po jakimś czasie zdychały z głodu. Z tego co wypraktykowałem, trzeba zakwas chociaż raz na tydzień, góra 2 dokarmić. Więc nawet jak nie piekę to te 2 łyżki mąki i trochę wody dodaję. Chleb rośnie jak durny, chyba, że coś skopię po drodze...

Awatar użytkownika

linux
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 19:46
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: linux » czwartek, 9 kwie 2020, 13:44

Mój zakwas ma już z 1 rok,
Był czas, że nie dokarmiałem miesiąc i nic mu nie jest.
Przy wytwarzaniu nie polecam dodawać cukru.
Zawsze dokarmiać tą samą mąką ( i nie odbierać zakwasu z gotowego ciasta).
Wzrost chleba jest zależny od wielu czynników - jakość wody, mąki, czasu wyrastania i sposobu wyrabiania.


Robert09
100
Posty: 131
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: Robert09 » piątek, 1 maja 2020, 22:44

Chleb żytnio-pszenny piekę od kilku lat. Dostałem zakwas o konsystencji gęstej śmietany , nie robię nowego, nie dokarmiam, trzymam w lodówce. . Piekę chleb 2 razy w tygodniu . Kiedyś nie piekłem chleba przez ponad miesiąc i zakwasowi nic się nie stało.


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości