Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 19:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: Kuba_88 » wtorek, 3 mar 2020, 21:45

No to chyba wszystko idzie zgodnie z planem :) ja popijam jabłkowego właśnie to zdrowie :piwo:

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 3 mar 2020, 21:56

Zdrówko :piwo:


Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 19:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: Kuba_88 » wtorek, 3 mar 2020, 22:00

A następny chce nastawić z kawy zbożowej Inki robiłeś może kiedyś? Jakieś wskazówki ?


zaradek
100
Posty: 120
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: zaradek » środa, 4 mar 2020, 07:47

Ja zrobiłem cydr hibiskusowy z przepisu z YT z przyprawami a'la grzaniec. Bałem się, że wlałem za gorący napar do wiadra fermentacyjnego, bo potem z rurki wydobywał się zapach jakby rozpuszczonego plastiku. Przy dosładzaniu na szczęście już tego nie czułem - także to chyba była kwestia dodanych przypraw (mam nadzieję). W piątek zabutelkowałem, czekam, aż się nagazuje. Za miesiąc degustacja.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: artur.sukiennik » środa, 4 mar 2020, 17:06

Z inki robiłen wino. Wyszło całkiem dobre ale dodawałem do niego mielony kardamon i on za bardzo się przebija;-) także ogólnie nie polecam dodawac tego zbyt dużo;-) ;-)


Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 19:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: Kuba_88 » środa, 4 mar 2020, 20:55

A jeszcze mam taką zagwostkę, chcę dodać cukier wanilinowy do smaku ale on mi wyfermentuje czy zostawi on posmak wanilii? albo lepiej dodać laske wanilii

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: artur.sukiennik » piątek, 6 mar 2020, 21:29

Im bardziej naturalnie tym lepiej, dlatego myślę że laska będzie najlepszym rozwiązaniem;-) ;-) ewentualnie ekstrakt waniliowy;-) nastawiłem cydr hibiskusowy z miętą i cytryną;-) ;-) narazie pachnie bardzo obiecująco;-) ;-)
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 21:30 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.


Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 19:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: Kuba_88 » czwartek, 19 mar 2020, 23:39

Jakby ktoś się zastanawiał to cydr z Inki jest niepijalny nie róbcie tego, w sobotę idzie na wyższe cele dobrze że jest takie wyjście awaryjne, może coś z tego będzie:)


zaradek
100
Posty: 120
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: zaradek » piątek, 20 mar 2020, 06:47

Ten z hibiskusa z przepisu Malinowego Nosa może być (nie pójdzie na inne cele ;-)), aczkolwiek bardziej mi (i moim znajomym) smakował z soku tłoczonego z jabłek.
Tu jest za dużo jakiejś przyprawy (imbir?), która powoduje pewną pikantność.
Ale ogólnie schłodzony, na gorące dni będzie w porządku.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: "Cydr" hibiskusowy

Postautor: artur.sukiennik » środa, 25 mar 2020, 16:35

No i zabutelkowany cydr hibiskusowy z dodatkiem mięty. Narazie smak bardzo mi odpowiada. Mięylta dodała trochę lekkości, świeżości i orzeźwienia;-) ;-) teraz nastawiłem "cydr" z mięty i trawy cytrynowej. Jak wyjdzie spoko opisze w osobmym temacie;-) ;-)jak ciulowo to dam znać tutaj;-) ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 25 mar 2020, 16:35 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości