Prestige Turbo Pure vs Prestige Black Label

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
grzechum79
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: grzechum79 »

Witam, jak koledzy myślicie które drożdżaki lepsze? Z Prestige Turbo Pure robiłem nastaw na 95l, dawałem 25 kg cukru, i 200g grzyba i drożdżaki sobie świetnie radziły. Myślicie że Black Label są równie dobre.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure vs Prestige Black Label

Post autor: masterpaw2 »

Moim zdaniem spokojnie wystarczy taka ilość.
Trzeba dobrze napowietrzyć nastaw przed dodaniem drożdży, i nie przesadzać z jego gęstością (blg na poziomie 22 max 24). Wszystkie drożdże turbo mają w swoim składzie odpowiednią na daną objętość nastawu ilość pożywki. Zmniejszając ich ilość, w 3 - 4 dobie wskazane byłoby zasilenie ich np. activit'em.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Prestige Turbo Pure vs Prestige Black Label

Post autor: drgranatt »

grzechum79, czy masz na myśli "Turbo Pure 48 Hours" vs "Black Label Turbo"?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
grzechum79
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Prestige Turbo Pure vs Prestige Black Label

Post autor: grzechum79 »

Tak. Forum Prestige.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 mar 2020, 10:32 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Prestige Turbo Pure vs Prestige Black Label

Post autor: drgranatt »

Co to jest Forum Prestige? :scratch:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure vs Prestige Black Label

Post autor: masterpaw2 »

Kolego drgranatt, Grzechowi zapewne chodzi o forumową akcję - "Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast".
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Prestige Turbo Pure vs Prestige Black Label

Post autor: drgranatt »

@masterpaw2, ach te skróty myślowe...
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 mar 2020, 13:36 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”