Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
dyers_eve
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 17 gru 2010, 22:54
Ulubiony Alkohol: Bourbon, krafty
Status Alkoholowy: Wynalazca
Załączniki
Destylator i kocioł zacierno-warzelny w jednym

Postautor: dyers_eve » piątek, 20 mar 2020, 23:28

Czołem! Po dłuższej przerwie wracam z zapytaniem. Na co dzień jestem piwowarem, ale coraz bardziej ciągnie mnie to własnych destylatów. Głównie interesuje mnie whiskey lub owocówki. Z tego co się zorientowałem to do moich potrzeb przydałby się pot-still z deflegmatorem. I tutaj mam pytanie dotyczące kotła. Obecnie w swoim "arsenale" do warzenia mam garnek 30l z nierdzewki i pasteryzator 30l też z nierdzewki. Chciałem wykorzystać jedno z nich do psocenia, ale podobno zostaje po tym nieprzyjemny zapach, którego trudno się pozbyć, a nie chciałbym psuć sobie piw. Nie wiem na ile jest to prawda. Jaka waszym zdaniem byłaby najlepsza opcja - dorobić pot-still'a do któregoś z garów, czy kupić zestaw na bazie szybkowaru?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Destylator i kocioł zacierno-warzelny w jednym

Postautor: nike21 » sobota, 21 mar 2020, 14:43

Na szybkowarze to się kolego zajedziesz. No chyba, że chcesz tej whisky robić po 2 butelki. Ja mam Grainfathera do robienia piw, którego też używam jako kotła do destylacji. Sprawdza się dobrze, sterownik ma regulację mocy co 5% czyli 100W. W Twoim przypadku gdzie używasz zwykłych garnków pomyśl nad kegiem z grzałką 30 albo 50 litrowym i do tego pot stilla. To taka opcja minimum. Wszystko też zależy ile chcesz na to przeznaczyć biletów NBP i przede wszystkim ile chcesz uzyskać urobku.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: Destylator i kocioł zacierno-warzelny w jednym

Postautor: Puzii » sobota, 21 mar 2020, 15:00

Polecam Ci KEGa specjalnie pod ten cel, z grzałkami reg mocy. Kega zawsze możesz rozbudować o kolumnę później i inne pierdoły.


Autor tematu
dyers_eve
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 17 gru 2010, 22:54
Ulubiony Alkohol: Bourbon, krafty
Status Alkoholowy: Wynalazca
Załączniki
Re: Destylator i kocioł zacierno-warzelny w jednym

Postautor: dyers_eve » sobota, 21 mar 2020, 15:05

Garnka używam na taborecie gazowym albo indukcji jak nie mam butli (tragedia). A pasteryzator ma swoją grzałkę z regulowaną mocą. Nie wiem do ilu grzeje, bo do tej pory wystarczało mi 80 stopni. Na pewno dałoby się przerobić i zwiększyć zakres.
Co do ilości to nie nastawiam się raczej na duże produkcje, największa to zalanie beczki ok 30l ale podejrzewam, że to jednorazowa zabawa. Najchętniej bym wykorzystał to co mam z dodatkowymi modyfikacjami zamiast dokupować nowy sprzęt, ale jak trzeba będzie to trudno. Na razie nie mam określonego budżetu na to.


Krzychu0304
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Lokalizacja: Bydgoszcz
Załączniki
Re: Destylator i kocioł zacierno-warzelny w jednym

Postautor: Krzychu0304 » sobota, 21 mar 2020, 16:18

Mam mikro pot-still na 15l szybkowarze, do szybkowaru wchodzi ok 10l zacieru(zalewa się z reguły 3/4 pojemności garnka/kega). Jest z tym nieproporcjonalnie dużo roboty i lepiej kupić kega. Podczas grzania gazem trzeba uważać aby nie przypalić zacieru(takiego robionego na brzeczce, bez młóta), a i tak w garnku pojawia się osad, ale na szczęście łatwo go zmyć. Nie zaobserwowałem aby szybkowar przesiąkł jakimś zapachem. Używając nawet specjalnych grzałek masz dość duże szanse przypalić zacier. W przypadku gęstej pulpy owocowej lub zacieru z młótem potrzebujesz zbiornika z płaszczem, ewentualnie kega w garnku.


Wróć do „Problemy i pytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości