Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Masta
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 5 lis 2008, 21:12
Załączniki
ice'owka

Postautor: Masta » czwartek, 27 lis 2008, 16:36

Witam was koledzy!

Słyszałem o zaprawianiu lodowymi cukierkami.

Co wy o tym sądzicie? Znacie przepis?


Pozdrawiam.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: Calyx » czwartek, 27 lis 2008, 23:12

Witaj Masta :)

Zapomniałem już o wódce na miętusach ale nie jest to żadna nowość.
W czasach kiedy zasilałem szeregi naszej armii, robiliśmy taką wódę
na dropsach miętowych. Zalewało się dwie paczki dropsów butelką wódy
(najtańszej) i tak długo merdało aż się cukiery rozpuściły.
Pamiętam, że nazywaliśmy ten wynalazek Halny :) nie dość, że czapkę obracało
na głowie, to jeszcze oddychać było ciężko, bo płuca zamarzały.
Za to trepy nie wyczuwały gorzałki, choć pluton szeregu to utrzymać nie mógł.
Jeszcze był wtedy napój Colorado czyli sok wiśniowy na Acnosanie (heh)
Może wstyd pić takie wynalazki ale dziś to mnie rozśmiesza :D

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 09:05
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: Remua » sobota, 29 lis 2008, 11:54

Ja zbyt dużego doświadczenia w pedzeniu jeszcze nie mam. w tej chwili mam nastawiony zacier na świeżych liściach z mięty w przyszlym tygodniu chce go pierwszy raz przepędzić i zobaczyć co to wyjdzie. Jeśli chodzi o zacier to kolor oraz zapach rewelacja.
Wychylylybymy ?

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: Calyx » sobota, 29 lis 2008, 12:34

Remua :)
Ciekawa kombinacja, nie ma to jak inwencja własna i kombinowanie.
Poproszę o jakiś krótki opis o produkcie finalnym po psoceniu.

Czasem nastawiałem cukrówki z dodatkiem dziurawca.
Zdecydowanej zmiany nie było ale... smak jakiś taki bardziej "zaokrąglony" był.
(chyba, że tylko sama świadomość oddziaływała jak na placebo).
Za to dodawanie np. pieprzu do odstojników zmienia posmaczek i zapach.

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 09:05
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: Remua » środa, 10 gru 2008, 15:07

Witam.

Jestem po pierwszej destylacji miętówki. Co do zapachu i smaku to napisze wszystkim że wspaniały - no cóż degustacji jeszcze przez internet nie można prowadzić.

Stwierdzam że jest to dobry przepis i jesli ktoś chce to niech spróbuje:

4 L wody
1 kg cukru
drożdże
Liście mięty wraz z łodygami

Mięte posiekać, wsypać do bańki po wodzie mineralnej (takich pojemników używam do pierwszzych przepisów) nastawić tradycyjnie zacier. Po zakończeniu fermentacji zebrać pływającą na powieszchni mięte, poczekać do wyklarowania sie towaru i do maszynki.

Powodzenia
Wychylylybymy ?


federn
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 09:53
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: federn » środa, 15 wrz 2010, 12:33

teraz mięta rośnie może warto spróbować. A wiem gdzie trochę jej rośnie.
Lada dzień nastawie z 5 literków jak kol. wyżej z świeża miętą.
Jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma !

Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 230
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 20:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: Agneskate » czwartek, 3 lut 2011, 12:13

@Federn pochwal się co Ci wyszło. :)
Pozdrawiam Aga

Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Kontakt:
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: Lukstir » czwartek, 3 lut 2011, 14:26

Witam, ja się pochwalę co mnie wyszło :x Gotowałem nastaw już wyklarowany, i postanowiłem dodać dwie torebki ziółek ekspresowych z miętą. Kurna nie zapomnę tego smrodu. Albo jedną torebkę za dużo dałem, albo miało być tak jak kolega powyżej pisze, dodać do nastawu, wyciągnąć aromat który nas interesuje, odcedzić i dopiero destylować. Mięta jest bardzo silna w aromaty, tyle stwierdzam. Jakkolwiek, smak po drugim gotowaniu poprawił się, a po rozcieńczeniu niczego sobie. Więc nie odradzam, ale co świeże to swieże, mięta z torebki niezbyt się sprawdziła.
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2129
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: JanOkowita » środa, 13 kwie 2011, 16:14

Masta pisze:Witam was koledzy!

Słyszałem o zaprawianiu lodowymi cukierkami.

Co wy o tym sądzicie? Znacie przepis?


Pozdrawiam.


Kupiłem dzisiaj w Carrefourze "Karmelki lodowe" 200 g za 2,85 zł. Zalałem je 1/3 litra gorącej przegotowanej wody i przez 10 minut mieszałem, aby się rozpuściły. Po ostygnięciu dolałem 0,7 litra czystej wódki 40% i wyszła piękna "Ice-ówka" !
Błękitny kolor i ciekawy, "lodowy" smak.

Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że aż tak dobrze będzie smakowała. To samo zrobiłem z cukierkami Kopiko 120 g. Wyszedł pyszny likier kawowy ! Opisałem tu:
http://alkohole-domowe.com/forum/likier-kawowy-polecam-t748.html

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl


samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: samael76 » poniedziałek, 4 lis 2013, 18:14

Właśnie dziś kolega mnie namówił na ice miętowe super, ale zastanawiałem się czy by tego nie dodać do nastawu. Czy z tego by wyszło coś ciekawego? Kto robił taki eksperyment? Kolega mój przywoził kiedyś z Kosowa super zaprawkę MINTU koszt 20 zł 50g na litr wódeczki i bez zapitki się to piło SUPER.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lis 2013, 21:12 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: gr000by » poniedziałek, 4 lis 2013, 18:24

Robiłem dwa razy bimber z cukierków (stare landrynki, cukierki owocowe, karmelki - wszystko co dusza zapragnie) z dodatkiem cukru (1:2 w stosunku cukier-cukierki). Po przepędzeniu na potstillu wyszedł kiepski bimber o posmaku cukierków, w końcu został mocno zadębiony i wyszła z tego oryginalna dębówka. Drugim razem pędziłem nastaw na kolumnie CM w trybie potstill ze sterowanym refluksem i wyszło coś podobnego jak wcześniej i poszło na dęba. Jak masz dostęp do darmowych cukierków to możesz kombinować, inaczej szkoda babrać tym alkohol - nadają się tylko do przerobu na spirytus wraz z pogonami.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: samael76 » poniedziałek, 4 lis 2013, 19:38

No, my kiedyś robiliśmy z landrynek winko, jeśli można je tak nazwać, waliło w łeb że hohoho.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lis 2013, 21:10 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!


sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 11:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Załączniki
Re: ice'owka

Postautor: sokal6 » poniedziałek, 4 lis 2013, 21:32

Ja robiłem kiedyś wódkę z iceów. Była bardzo dobra, teraz jak dorobię się kolumny to może kiedyś jeszcze zrobię.
Przepis był prosty bardzo. Do ciepłej przygotowanej wody dawałem paczkę cukierków z Tesco najtańszych i rozpuszczałem je w 0,5 litra wody. Później jak woda z cukierkami ostygła i to mieszałem to z 400ml spirytusu. Zostawiałem na noc i rano wstawiałem do lodówki to na wieczór było co pić.
Jedna z lepszych smakowych wódek jakie piłem.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości