Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Grzesius88
30
Posty: 30
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Grzesius88 » poniedziałek, 20 sty 2020, 12:42

Jeszcze nie destylowałem tamtego odpędu, chciałem sprawdzić jak będzie ten pachniał. A poza tym będzie więcej do puszczenia na drugi raz,żeby dwa razy nieodpalać maszyny
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
5500
Posty: 5949
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: radius » sobota, 22 lut 2020, 11:49

Jutro, jak znajdę trochę więcej czasu, poprzenoszę niektóre posty do odpowiedniego tematu. Na razie taplam się w borowinie i "degustuję" Długopolankę z miejscowego źródła :mrgreen:

Edit.
Oczyściłem temat i posty nie związane z nim, przeniosłem tutaj - jakosc-skladnikow-na-zaciery-zbozowe-t21654.html
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 mar 2020, 14:03 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Krzychu0304
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Lokalizacja: Bydgoszcz
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Krzychu0304 » sobota, 29 lut 2020, 21:03

Witam forumowiczów. Czy zacier po procesie zacierania trzeba filtrować? Chodzi mi oto czy zatarty słód trzeba wyrzucić czy można go wsadzić do fermentatora wraz resztą zacieru? Mam plastikowe fermentatory 33l, mój destylator to mikro pot-still na 15l szybkowarze, mam możliwość nastawienia na płaszczu wodnym.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2159
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Kamal » sobota, 29 lut 2020, 21:22

Fermentuj z młótem, i destyluj w płaszczu. Będzie więcej aromatów.
K.
Obrazek


tigwelder
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2020, 10:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
"Żelowanie" ziarna

Postautor: tigwelder » poniedziałek, 9 mar 2020, 10:36

Naoglądałem się różnych zagranicznych filmików na YT o "wiloziarnistej" raczej wielozbożowej whiskey tj. whiskey z ziaren niesłodowanych plus słód jęczmienny.
W większości przepisów autorzy wskazywali na konieczność "żelowania" kleikowania ziaren przez ok. 50 minutowe gotowanie. Wg nich w niezżelatynowanym zacierze większość cukrów zostaje w ziarnie. tak kleikowanie ułatwia rozkład skrobii z ziaren niesłodowanych

Procedura:
1. Gotowanie ziarna niesłodowanego w 100 stopniach przez około 1h
2. przestudzenie do fazy A-amylazy 60-65 stopni (niektórzy podawali 80... sic!)
3. Dodanie słodu jęczmiennego i utrzymanie temperatury na poziomie 60-65 tu raczej działa Beta-amylaza - Alfa działa w wyższych temperaturach optimum 72-75
4. ostudzenie do 30-40 stopni i przetrzymanie 30 minut na tym poziomie żeby zadziałała B-amylaza. to raczej dziwna procedura
5. filtracja, drożdże etc.

Co szanowna brać gorzelnicza na takie dictum acerbum? Mają te praktyki sens?

Wspomniani jutuberzy przestrzegają przed przekraczaniem temp 70 stopni dla słodu co wg nich może zagrażać denaturacją a-amylazy... Beta-amylazy podczas gdy:
http://spiritferm.biz/pl/n/7

hm...

kolorkiem moje uwagi - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 12:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


klak75
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 24 maja 2016, 09:28
Krótko o sobie: Cały czas się uczę :)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowieckie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: klak75 » piątek, 20 mar 2020, 09:23

Witam Szanowne Grono,
postanowiłem wczoraj zrobić swoją pierwszą whisky według tego przepisu z forum.
RYE WHISKEY

22l wody
3,5kg żyta
1kg jęczmienia
0,5kg słodu jęczmiennego
30g drożdży gorzelniczych
kwasek cytrynowy do zakwaszenia nastawu (w oryginale - fluorek amonu)

Wymieszać słód i ziarno w wodzie o temp. ok. 25 st.C i mieszając podgrzać do temp. 70 st.C. Szybkość podgrzewania powinna wynosić 2 st.C na minutę. Utrzymywać temp. 70 st.C przez 2h.
Następnie odsączyć płyn, schłodzić do ok. 20-25 st.C i dodać uwodnione drożdże i intensywnie zamieszać (ok.1min.) aby napowietrzyć nastaw. W celu zakwaszenia nastawu dodać kwasek cytrynowy. Nastaw powinien mieć PH w granicach 4,8-5,3 ("Gorzelnictwo i drożdżownictwo" - Jarosz).
Po fermentacji przefiltrować płyn i destylować.

Jako że jestem amatorem w tej kwestii proszę o pomoc bardziej doświadczonych.
Wczoraj rozpocząłem zacieranie według przepisu. Podgrzałem do 70 stopni (temperaturę utrzymywałem w przedziale 65 -70 stopni) dodałem na początek 10 g kwasku po poł godziny pobrałem próbkę schłodziłem i sprawdziłem wyniki. BLG 5, PH 7, próba jodowa dodatnia (kto wymyślił te kolory na paskach?) Dodałem jeszcze 5 g kwasku poczekałem pół godziny i znowu próba. BLG 10 PH 6 Próba dodatnia. Dodałem jeszcze ok 2 g kwasku znowu pół godziny i sprawdziłem próbkę. PH 5 BLG 12 Próba dodatnia. Po dwóch godzinach zacierania pobrałem kolejną próbkę PH 5 BLG 15 Próba dodatnia. Ponieważ próba była dodatnia zacierałem kolejne pół godziny. Kolejna próbka. Wyniki te same. Próba jodowa nadal dodatnia do tego kolor wydaje mi się , że jest cały czas taki sam czyli czarny , ewentualnie fioletowy bo od tego sprawdzania już mi się w oczach zaczęło przewracać. Sam zacier zrobił się dość gęsty i lepki wiec chyba trochę cukru ma. Zapach tez jest przyzwoity (czuć głównie zboże a nie „gówno” jak w przypadku niektórych osób z forum). I teraz pojawia się moje pytanie. Co dalej? Kontynuować zacieranie czy schłodzić zacier, dodać drożdże i przelać pojemnika fermentacyjnego? Dlaczego cała skrobia nie została rozłożona? Co mogę poprawić ? Z góry dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość dla laika.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2020, 09:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » piątek, 20 mar 2020, 14:57

5kg zboża ~= 3kg cukrów. 3/22~=14BLG nie licząc wody w ziarnie. To by był max z tego co dostałeś. +/-. Schłódź i zadaj drożdże. Zobaczymy do ilu zejdzie. Ja następnym razem nie grzałbym do 70, a raczej 65 stopni. Rzygowin nie powinno być. Zresztą one pojawiają się dopiero na drugi dzień od schłodzenia ;)


klak75
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 24 maja 2016, 09:28
Krótko o sobie: Cały czas się uczę :)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowieckie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: klak75 » piątek, 20 mar 2020, 16:48

Ale dlaczego próba jodowa wychodzi mi pozytywną ? Popisałem trochę na czacie i poradzili mi żeby dorzucić 1 kg słodu bo 0,5 kg na ta ilość to za mało . Właśnie zacieram BLG oczywiście wzrosło do 18 ale próba jodowa nadal pozytywna


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » piątek, 20 mar 2020, 21:03

W warunkach domowych, jeśli zatrzesz 80% skrobii to już jest super. A czym robisz próbę? Jodyną czy płynem lugola?

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Puzii » piątek, 20 mar 2020, 21:41

kwik44 pisze:W warunkach domowych, jeśli zatrzesz 80% skrobii to już jest super. A czym robisz próbę? Jodyną czy płynem lugola?

Skąd takie wnioski? Lekko mnie zaskoczyłeś nie powiem.


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » sobota, 21 mar 2020, 07:31

Tako piwowarzy mówią. W przemyśle mają wyższą wydajność bo parują ziarno, czy tam właściwie parowali. Bo z tego co mi mówił jeden kolega idą w stronę KOJI. Chociaż po zastanowieniu, jak nie zabijesz enzymów, to one będą tam sobie powoli działać. Więc może być i więcej wydajności.

Ja osobiście na wydajność mało patrzę. Jak BLG się z grubsza zgadza to nie ma się co tym przejmować. To hobby a nie przemysłówka. I tak więcej "strat" jest przy wyrzucaniu przedgonu i pogonu lub niecałkowitej destylacji. No chyba że robi się recyrkulację jak Szkoci.

Natomiast jeśli używałeś jodyny, to ona może fałszować wyniki.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 mar 2020, 07:31 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Puzii » sobota, 21 mar 2020, 08:40

To że hobby, to się zgodzę i nie ma co płakać na 2gramami cukru to fakt :)
Ale nigdy nie udało mi się nie zatrzeć piwa. A nie zatarte piwo? Hmmm nie chciał bym tego pić. ;)
Nie wiem jacy piwowarzy tak mówią, ale zerknij na film Kopyra o zacieraniu, dokładnie mówi co będzie jak piwo nie będzie dokładnie zatarte. Oczywiście co innego jak to idzie wszytsko na rury, rury nie takie rzeczy przerobią :)


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » sobota, 21 mar 2020, 10:27

Zawsze zatrzesz. Ale 80% przy piwie to b. dobra wydajność. Zwykle mam mniejszą. Whisky 3 wody podchodziło mi pod 80%.

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Puzii » sobota, 21 mar 2020, 11:15

Aaa to chyba mówimy o czym innym, zrozumiałem, że piszesz o zacieraniu, a chodzi Ci o wydajność wysładzania ;) To już zupełnie inna bajka, a zwłaszcza jak chodzi o żyto.
Na sracz-wężyku mam ponad 80%, ale przerzuciłem się na BIAB i tu jest około 75. Ale i tak spoko IMHO
Ostatnio zmieniony sobota, 21 mar 2020, 12:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


klak75
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 24 maja 2016, 09:28
Krótko o sobie: Cały czas się uczę :)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowieckie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: klak75 » sobota, 21 mar 2020, 18:15

Widzę, że rozwinęła sie mała dyskusja kiedy mnie nie było :). Do robienia próby jodowej używam jodowego składnika skrobi z tej aukcji https://allegro.pl/oferta/jodowy-wskaznik-skrobi-1-roztwor-plynu-lugola-7254442413?snapshot=MjAyMC0wMy0xM1QxNjozOTozNi4xMThaO2J1eWVyO2VjNWE2ZTlmYjVhODk4YzljZjAyNTNkNWRlMGE5YjcxNGY5NDk4YWU3YzYxOTFiMjFkMjYzMjk5MjM4Y2YwNWI%3D . Tak jak mówiłem dodałem do zacieru kilogram słodu i przez dwie godziny zacierałem w temp 60 - 63 stopnie. Dodałem też dodatkowe 3 litry wody. Po wszystkim sprawdziłem w próbkę . pH - 5 , BLG - 16 próba - dodatnia . Próbę jodową robiłem tak, że schładzałem próbkę do ok 25 stopni dawałem na biały talerzyk, dodawałem parę kropli wskaźnika i obserwowałem kolor. Niestety cały czas czarny . Zacząłem się nawet zastanawiać czy aby wskaźnik nie jest felerny ale po dodaniu go do wody kolor poczatkowo zrobił się żółty a poźniej przeźroczysty. Zmęczony tym zacierem poszedłem za poradą kolegi i po schłodzeniu do 25 stopni dodałem drożdze coobra whisky . Jest to moja pierwsza fermentacja nastawu na whisky wiec nie jestem pewnien jak to powinno wyglądać ( wcześniej robiłem tylko cukrówki ) ale wydaje mi sie że jest za cicho... . Jak przyłoże ucho do wiadra słyszę jakieś szumienie ale nie ma tutaj porównania do walki jaka rozgrywa się w cukrówkach :) Przy mierzeniu temperatury zacieru pokazało mi niecałe 24 stopnie. Do tego góra zacieru trochę się spieniłą. Zapach jest dość kwaśny ale z tego co czytałem to chyba dobrze.

Awatar użytkownika

Puzii
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 13 lut 2020, 17:50
Krótko o sobie: Lubie smaczne alkohole,sam robie piwo i ostatnio destyluję.
Ulubiony Alkohol: Spiced Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Tuchola
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Puzii » sobota, 21 mar 2020, 21:35

klak75 pisze: Tak jak mówiłem dodałem do zacieru kilogram słodu i przez dwie godziny zacierałem w temp 60 - 63 stopnie. Dodałem też dodatkowe 3 litry wody.

Jaki miałeś przy zacieraniu stosunek słód/woda? 1:3-3,5 ziarna do wody?

Wskaźnik ok, kiedyś miałem ten sam i działał, a nawet po terminie wskazuje ok, nie ma się tam co zepsuć ;)

Awatar użytkownika

bartłomiej.frydman
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 29 kwie 2020, 05:43
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: bartłomiej.frydman » niedziela, 24 maja 2020, 16:57

Cześć zrobiłem zacier z przepisu Jack Daniels na 25l wody
4 kg kukurydzy śruta
600 g żyta
400 g słodu
Utrzymywałem temperaturę przez 1.5 h mieszając
Blg wyszło mi zaledwie 5. Jakie powinienem mieć blg ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 maja 2020, 05:38 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » niedziela, 24 maja 2020, 21:36

~12


mpolak154
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mpolak154 » poniedziałek, 25 maja 2020, 04:27

Trochę jak wróżenie z fusów, w jakiej temperaturze zacierałeś? Teoretycznie jak masz 400 g słodu jęczmiennego i 600 g żyta blg powinno być w okolicach 11-12°

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 maja 2020, 05:39 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

bartłomiej.frydman
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 29 kwie 2020, 05:43
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: bartłomiej.frydman » czwartek, 28 maja 2020, 09:05

Zacieranie w 63 stopniach przez 1.5 do 2h.
Być może powinienem wcześniej kukurydzę w gorącej wodzie wyparzyć?


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość