"Cydr" hibiskusowy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Przepis na smaczny, łatwy w przygotowaniu i orzeźwiający napitek. Potrzebujemy:
700g suszonych kwiatów hibiskusa
3kg cukru
1l soku z czarnego bzu
24l wody
Drożdże do cydru
Pożywka dla drożdży
Słodzik/ksylitol/erytrol
Wodę podgrzać to temperatury około 90*c i zalać kwiaty hibiskusa. Można to robić partiami lub na raz. Ja dla wygody podgrzewam wodę w kegu i zalewam za jednym razem całą partię suszu;-). Odczekać 15 min i w powstałej herbatce rozpuścić cukier. Następnie należy odcedzić susz a czysty płyn przelać do fermentatora. Gdy temperatura spadnie do 30*C dodać sok z czarnego bzu, uwodnione drożdże oraz pożywkę. Po dwóch tygodniach zlać znad osadu, odczekać 24h i ponownie zlać znad osadu. Cydr dosłodzić do smaku cukrem niefermentowalnym(ja uzywam słodzika na bazie cyklaminianu sodu). Na każde 0,5l dodać 4g cukru i zabutelkować do nagazowania.
Cydr wychodzi naprawdę świetny. Ma piękny ciemno czerwony kolor, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający smak. Jak komuś znudziło się piwo albo tradycyjny cydr warto wypróbować ten przepis;-)
700g suszonych kwiatów hibiskusa
3kg cukru
1l soku z czarnego bzu
24l wody
Drożdże do cydru
Pożywka dla drożdży
Słodzik/ksylitol/erytrol
Wodę podgrzać to temperatury około 90*c i zalać kwiaty hibiskusa. Można to robić partiami lub na raz. Ja dla wygody podgrzewam wodę w kegu i zalewam za jednym razem całą partię suszu;-). Odczekać 15 min i w powstałej herbatce rozpuścić cukier. Następnie należy odcedzić susz a czysty płyn przelać do fermentatora. Gdy temperatura spadnie do 30*C dodać sok z czarnego bzu, uwodnione drożdże oraz pożywkę. Po dwóch tygodniach zlać znad osadu, odczekać 24h i ponownie zlać znad osadu. Cydr dosłodzić do smaku cukrem niefermentowalnym(ja uzywam słodzika na bazie cyklaminianu sodu). Na każde 0,5l dodać 4g cukru i zabutelkować do nagazowania.
Cydr wychodzi naprawdę świetny. Ma piękny ciemno czerwony kolor, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający smak. Jak komuś znudziło się piwo albo tradycyjny cydr warto wypróbować ten przepis;-)
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy
Kupowałem z tej aukcji https://allegro.pl/oferta/sok-naturalny ... 7796263605. Niestety w tym roku przegapiłem czarny bez i nie zrobiłem swojego soku.;-(.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 22
- Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy
Ja takowy robię na zmianę z jabłkowym, mam słój 15l i tak raz jedno raz drugie:) Cydr z hibiskusa super czasem dorzucę goździki albo sok z pomarańczy czy innego owocu, garść rodzynek lub żurawiny albo korę cynamonu zależy co mam w zanadrzu Jakoś muszę urozmaicam sobie zimowy czas jak nie mam gdzie popędzić na rurkach, czekam na wiosnę, a zimny cydr na lato będzie jak znalazł.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 30 sty 2020, 10:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Kontakt:
Re: "Cydr" hibiskusowy
Nie piłem jeszcze takiego. Zaciekawiłeś mnie. Przepis wydaje się być prosty, także z pewnością go wypróbuję, zwłaszcza, że mam kilka słoiczków z czarnym bzem. Co prawda, żona to dla dzieci zrobiła, na odporność, ale jak jej powiem, że to na cydr (ona uwielbia) to z pewnością pozwoli mi wykorzystać.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 22
- Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy
Dodałem do fermentacji, jest naprawdę bardzo dobry. Teraz nastawiłem z zielonej herbaty z pigwą pomarańczą i cytryną jestem ciekawy efektu ale jeszcze jakieś 2 tygodnie muszę poczekać
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 mar 2020, 21:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 22
- Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy
Mam słój 15 litrowy wychodzi mi z niego 13.5 litra "cydru" zadałem tak:
2x paczki herbaty zielonej (240gr) z dodatkiem odpowiednio pomarańczy i pigwy z znanego sklepu z owadem
1 cytryna z skórka
1 jabłko bo akurat leżało w domowej misce z owocami i nie było pierwszej młodości ;p
120 gr rodzynek
1.750 kg cukru
Łyżeczka pożywki activit
Pół paczki drożdży dedykowanych do cydru
2x paczki herbaty zielonej (240gr) z dodatkiem odpowiednio pomarańczy i pigwy z znanego sklepu z owadem
1 cytryna z skórka
1 jabłko bo akurat leżało w domowej misce z owocami i nie było pierwszej młodości ;p
120 gr rodzynek
1.750 kg cukru
Łyżeczka pożywki activit
Pół paczki drożdży dedykowanych do cydru
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 22
- Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy
A mięty to tak garść a powiedz mi podczas fermentacji miałeś ten herbaciany mega mętny ? Bardziej jak z soków z biedy ? Wprawdzie mój ma dopiero kilka dni to trwa fermentacja, ale nie wiem czy go jaka bakteria nie trapi, na pewno trzeba poczekać.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 mar 2020, 21:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy
Ja zrobiłem cydr hibiskusowy z przepisu z YT z przyprawami a'la grzaniec. Bałem się, że wlałem za gorący napar do wiadra fermentacyjnego, bo potem z rurki wydobywał się zapach jakby rozpuszczonego plastiku. Przy dosładzaniu na szczęście już tego nie czułem - także to chyba była kwestia dodanych przypraw (mam nadzieję). W piątek zabutelkowałem, czekam, aż się nagazuje. Za miesiąc degustacja.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy
Im bardziej naturalnie tym lepiej, dlatego myślę że laska będzie najlepszym rozwiązaniem;-) ewentualnie ekstrakt waniliowy;-) nastawiłem cydr hibiskusowy z miętą i cytryną;-) narazie pachnie bardzo obiecująco;-)
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 21:30 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy
Ten z hibiskusa z przepisu Malinowego Nosa może być (nie pójdzie na inne cele ), aczkolwiek bardziej mi (i moim znajomym) smakował z soku tłoczonego z jabłek.
Tu jest za dużo jakiejś przyprawy (imbir?), która powoduje pewną pikantność.
Ale ogólnie schłodzony, na gorące dni będzie w porządku.
Tu jest za dużo jakiejś przyprawy (imbir?), która powoduje pewną pikantność.
Ale ogólnie schłodzony, na gorące dni będzie w porządku.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy
No i zabutelkowany cydr hibiskusowy z dodatkiem mięty. Narazie smak bardzo mi odpowiada. Mięylta dodała trochę lekkości, świeżości i orzeźwienia;-) teraz nastawiłem "cydr" z mięty i trawy cytrynowej. Jak wyjdzie spoko opisze w osobmym temacie;-) ;-)jak ciulowo to dam znać tutaj;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 25 mar 2020, 16:35 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy
Będę na dniach robił taki cydr, ale zrobię wersję niegazowaną i doslodze glukozą minimalnie aby wstrzelić się w coś między wytrawnym a polwytrawnym/półsłodkim
Zacytowałem nie ten post co trzeba xD
Oczywiście moje wypociny do kolegi Jaraw
Ksylitol jest mało słodki tak w odczuciu, te 15g na litr niemal nic nie wniesie. Kiedyś dosladzalem ksylitolem cydr jabłkowy, to dawałem nawet 40g na litr, musisz próbować i wyczuć przy dosladzaniu w którym momencie Ci będzie odpowiadał poziom słodyczy.artur.sukiennik pisze:Najlepiej dosłodzić przed butelkowaniem;-)
Będę na dniach robił taki cydr, ale zrobię wersję niegazowaną i doslodze glukozą minimalnie aby wstrzelić się w coś między wytrawnym a polwytrawnym/półsłodkim
Zacytowałem nie ten post co trzeba xD
Oczywiście moje wypociny do kolegi Jaraw
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 maja 2020, 20:04 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: RE: Re: "Cydr" hibiskusowy
Róbcie, ale napitek z kawy zbożowej to nie będzie żaden jabłecznik (cydr to świeże u nas pojęcie), a nasz polski PODPIWEK! I rzeczywiście nie róbcie go z Inki, a z Kujawianki. Polecam lekko nachmielić. Podpiwek kujawski Gellwe to gotowiec - jest już nachmielony, jest na prawdę niezły, niestety u mnie tylko w jednym markecie się pojawia i schodzi na pniu. Kujawianka za to jest dostępna od ręki.Kuba_88 pisze:Jakby ktoś się zastanawiał to cydr z Inki jest niepijalny nie róbcie tego (...)
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy