...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Piotrek glizda
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 19:04
Załączniki
Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: Piotrek glizda » czwartek, 30 sty 2020, 12:27

Witam Serdecznie...

Mam dostęp do soków tłoczonych które pomimo pasteryzacji nie nadają się do normalnego spożycia.
Soki przechowywane są w opakowaniach próżniowych wydaje mi się że sfermentowały na naturalnych drożdżach.

Teraz pytanie czy opłaca się to wrzucić na gary czy lepsza będzie Refermentacja takiego nastawu?
Na co zwrócić uwagę?
Może któryś z kolegów z doświadczeniem jest w stanie przeprowadzić próbę?

Ilości jakimi dysponuję są spore i jest czym dzielić zainteresowanych proszę o priv przekaże nr tel i dogadamy co i jak.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

mocho
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: mocho » czwartek, 30 sty 2020, 12:53

Sprawdź blg, jeżeli wysokie to zrób starter drożdżowy i zaszczep, jeżeli w okolicach 0 to gotuj, zobaczysz czy coś z tego będzie


Autor tematu
Piotrek glizda
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 19:04
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: Piotrek glizda » czwartek, 30 sty 2020, 14:27

Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?

Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 15:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: radius » czwartek, 30 sty 2020, 15:42

No, to dawaj "parę" litrów do testów. Akurat w przyszłym tygodniu miałem odpalić sprzęt na produkcję winiaku, więc i soczek mogę "zagęścić".
Reszta na PW :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1936
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: .Gacek » czwartek, 30 sty 2020, 15:54

Czy sok który posiadasz jest klarowny czy zachodzi potrzeba gotowania w płaszczu? Z jakich owoców jest ten sok, czy tylko jabłkowy? Chciałbyś zrobić brandy/calvados do leżakowania o określonym procencie czy spirytus z nutą owocową?
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 15:55 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


Zbyszek T
150
Posty: 163
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: Zbyszek T » czwartek, 30 sty 2020, 19:17

Piotrek glizda pisze:Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?

Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.


Kolego, sprawdziłeś to BLG? Jest 0?
To trochę mało prawdopodobne, bo taki sok w opakowaniu próżniowym (worku?) w trakcie fermentacji by wybuchł od wydzielającego się CO2.
Chyba że był zapakowany już po fermentacji?


niebieski-n2
50
Posty: 81
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 20:35
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: niebieski-n2 » piątek, 31 sty 2020, 09:41

Podaj swoją lokalizację i napoisz z jakich owoców są te soki. Tylko z jabłek, czy może inne też?


Autor tematu
Piotrek glizda
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 19:04
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: Piotrek glizda » piątek, 31 sty 2020, 11:36

Musiałem się przygotować przed odpowiedzią na pytania....

Kolego Zbyszku teoretycznie masz rację, z puchnięciem worków tylko że soki zaczęły fermentować pewnie dlatego, że opakowanie nie było do końca szczelne co skutkowało ucieczką ciśnienia przy fermentacji.... Z uwagi na to iż w REFRAKTOMETRZE (musiałem przekopiować tą nazwę) pękła mi szybką, pomiar przeprowadziłem areometrem ballinga testując worki o pojem. 3 lub 5 l bywało różnie 12-0 BLG zabawa zaczęła się gdy dobrałem się do "mauserów" blg równe zero w trzech próbkach zapach cydru klarownośc bd poniżej foto relacja. co do lokalizacji 05-622 Błędów 507 304 524 nr do kontaktu

https://drive.google.com/open?id=1HYyheo0Teudp2bQEpCJ3vbsJftLJkUN_
https://drive.google.com/open?id=1HUKmMMjz0W_gJVneRyhSlfHS7XCnO3jl
https://drive.google.com/open?id=1HMU8tyyRgE0xxvlH5UUz2kkyQW-nWz8W
https://drive.google.com/open?id=1HJFaT1-tWoZdmSC7oMdjQoIhT3q6Is9y
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 12:43 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
1200
Posty: 1203
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: arTii » piątek, 31 sty 2020, 12:47

Czy dobrze rozumiem - masz to w mauserach???
Co chcesz z tym zrobić? Wylać, oddać, sprzedać?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.



Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1936
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: .Gacek » piątek, 31 sty 2020, 13:03

ArTii :readmore: pierwszy post :mrgreen:

Słaba wydajność z tego będzie ale jak najbardziej nadaje się do destylacji na calvados. Ewentualnie możesz spróbować zrobić sobie kilka skrzynek cydru na lato :ok:
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 13:07 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


arTii
1200
Posty: 1203
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: arTii » piątek, 31 sty 2020, 14:11

@Gacek - jakoś nie doczytałem :D
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
Muszę tylko zobaczyć jak mi beczki wejdą na auto... Puścił bym na półkowej...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.



Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD


tomhas
200
Posty: 221
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Postautor: tomhas » czwartek, 19 mar 2020, 00:40

Co to za wskaźnik na zdjęciach? Bo nie wygląda na balingomierz. Napisz jaki ilości masz do rozdania.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 mar 2020, 00:41 przez tomhas, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości