Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rogek
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Rogek »

Witam,
ostatnio poniosła mnie inwencja i wymyśliłem sobie wino z kawy z posmakiem kokosa. Nie byłem w stanie znaleźć żadnego przepisu więc zacząłem od ustalenia ilość kawy której potrzebuję. 4 filiżanki w każdej inna ilość kawy na 250ml wody i próbowanie. Wyszło że najlepiej będzie przy 5g na 250ml wody. Nie była zbyt gorzka ale dalej posiadała wszystkie swoje właściwości. Używałem kawy w ziarnach która zmieliłem bezpośrednio przed zaparzeniem. W tak zwanym międzyczasie uprażyłem 400g wiórków kokosowych w piekarniku (sugestia żony która uwielbia piec i stwierdziła że bez prażenia nie będzie pełni smaku kokosa) 150 stopni, 25 min i mieszanie co jakie 5 min żeby uprażyły się równomiernie. Po tym jak już ostygły zmieszałem je z 2 puszkami mleka kokosowego i odstawiłem żeby się to przegryzło. Zaplanowałem nastaw na 30l. Z obliczeń wyszło mi że potrzebuje 600g kawy. Zmieliłem 600g kawy, wrzuciłem do pojemnika i zaparzyłem 30l kawy. Po około 30 minutach przelałem całą kawę do drugiego pojemnika jednocześnie filtrując żeby do nastawu nie dostały się fusy. Po ostygnięciu całego wywaru wrzuciłem jeszcze wcześniej przygotowane wiórki i dolałem matkę drożdżową na drożdżach Bayanus.
O gustach się nie dyskutuje
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Kamal »

Może być klapa. Było poczytać jak się robi wino kokosowe.
Wiórki najpierw się gotuje, można odcedzić, później płyn odstawia się w chłodne miejsce, aby tłuszcz stężał. Następnie ściąga się go z pod warstwy tłuszczu, i jego używa się do zrobienia nastawu.
K.
Obrazek

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: bociann2 »

no to teraz musisz dodac do tego n kilo cukru, żeby coś z tego wyszło.

Do tej pory myślałem, że to Kamal jest teoretycznym mistrzem w wyciąganiu alkoholu z np. obierków od kamieni polnych albo padlej zwierzyny leśnej.

Ale Ty go przebileś inwencją.
Szczerze gratuluję fantazji.

Krzychu0304
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Krzychu0304 »

"Zmieliłem 600g kawy, wrzuciłem do pojemnika i zaparzyłem 30l kawy" Na pewno nie wyszła ci lura? Standardowo sypie się 6-8g kawy na 100ml wody co daje 1800-2400g kawy na 30 litrów wody.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Kamal »

Do tej pory myślałem, że to Kamal jest teoretycznym mistrzem w wyciąganiu alkoholu z np. obierków od kamieni polnych albo padlej zwierzyny leśnej.
Dzięki za uznanie, ;P
Jestem ciekaw po czym tak wnosisz :scratch:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rogek
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Rogek »

Kamal poczytałem na temat kokosa i wyszło mi z mojej lektury że uprażenie jest też opcją, mam nadzieję, że w tym przypadku jednak nastaw wyjdzie :D :D

bociann2 cukier dodany, a tak dokładniej do 2,5kg i dziękuję za uznanie mojej inwencji twórczej, jest mi niezmiernie miło

Krzychu0304 jeżeli chodzi o walory smakowe to powiem ci szczerze mi smakowała. Większa ilość kawy niby miałem, ale stwierdziłem, że lepiej nie przegiąć bo będzie za gorzka. Jeżeli będzie za mało walorów smakowych kawy to przy dosładzaniu zaparzę mega mocną i doleje ją z cukrem.
Ostatnio zmieniony środa, 18 mar 2020, 10:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
O gustach się nie dyskutuje

Krzychu0304
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 29 sty 2020, 14:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: dymna whisky, kawa z prądem
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Krzychu0304 »

Kawa całkiem nieźle naciąga na zimno, choć trwa to kilkanaście godzin. Jeśli wyjdzie ci za słaby aromat kawowy, to możesz po prostu jej nasypać do fermentatora.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rogek
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Rogek »

Kamal miałeś rację, na szczęście tłuszcz z mleczka kokosowego i z wiórków wytrącił się nad nastawem. Po tygodniu przestał pracować bo drożdże przerobiły cukier.Udało mi się zlać wszystko co było pod tą tłuszczową czapą, a nad wiórkami i resztą osadu. Chcąc uzupełnić to co utraciłem przy zlewaniu i dolać do 32l, zaparzyłem 7l kawy i rozpuściłem 3kg cukru. Niestety nastaw sam nie wystartował. Na szczęście dzień później dodałem nowych drożdży i sobie dalej pracuje. Musze niedługo sprawdzić BLG bo niebawem powinien przerobić ten cukier.
O gustach się nie dyskutuje
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Kamal »

Wiórki podczas fermentacji, oddają sporo tłuszczu, z którego tworzy się czapa. Dlatego opcja z gotowaniem, pozwala uniknąć później kłopotów. :)
Na następny raz pomyśl może o winie z annasa, i kokosa. Te smaki do siebie pasują. :)
K.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 mar 2020, 09:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rogek
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Rogek »

Eksperyment trwa dalej, pomimo tego, że balon w którym miałem nastaw walnął podczas transportu. Na szczęście w porę przechyliłem balon i uratowałem 17l. Kokosa nie czuć w ogóle ale za to posmak kawy jest bardzo wyraźny i naprawdę serdecznie polecam winko na kawie bo smak jest naprawdę fajny już teraz. Generalnie dobrze się to zapowiada.
O gustach się nie dyskutuje
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z kawy z dodatkiem kokosa

Post autor: Furtillo »

Jak z tym winkiem?
Klaruje się dobrze?
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”