Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

kwik44
1050
Posty: 1058
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: kwik44 » poniedziałek, 16 mar 2020, 13:00

Hmm, nie wiem. A jakie jest pH teraz? Zakwaś tak, żeby było w okolicy 4,5.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbyszek T
150
Posty: 157
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Zbyszek T » poniedziałek, 16 mar 2020, 13:47

Jak już daje rzygowinami, to trochę za późno.
A tak ogólnie, to na 25 l możesz spokojnie dać 50 g kwasku.

Awatar użytkownika

JustinBimber
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 28 gru 2019, 19:11
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: JustinBimber » poniedziałek, 16 mar 2020, 15:02

pH po 20g kwasku mniej niż 5, więcej niż 4 (mam tylko papierki) :)

Można coś z tym smrodem jeszcze zrobić? Węgiel w płynie?
Jak nie grzejesz ...


Wesoly49
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Wesoly49 » poniedziałek, 16 mar 2020, 19:01

U mnie tez trochę śmierdzi rzygowinami , nie doczytałem że do końca fermentacji też trzeba sprawdzać Ph. Zacier ze słód/śruta 50/50 z 17 blg po tygodniu stanął na 5blg , teraz tak się zastanawiam czy jest sens to gotować , śmierdzi i słaba wydajność :cry2: .

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 157
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: stefunk » poniedziałek, 16 mar 2020, 20:55

To ostro musi capić, przy słodach z jęczmienia nie było takich problemów
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 mar 2020, 21:03 przez stefunk, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2210
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Kamal » poniedziałek, 16 mar 2020, 23:23

Jak zacierałem słód żytni na "starkę", to nie pamiętam, żeby zacier jakoś walił rzygowinami :womit:, a tu takie spostrzeżenia.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2246
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Doody » wtorek, 17 mar 2020, 07:59

U mnie też waliło żygowinami ale destylat wyszedł OK, nawet oprócz zbożowych posmaków dało się wyczuć nuty owocowe, co wskazywałoby na estry czyli jakąś infekcję.
Pozdrawiam
Darek


kwik44
1050
Posty: 1058
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: kwik44 » wtorek, 17 mar 2020, 08:44

Wszystko zależy jak silny jest rozwój tych bakterii w zacierze. Jak "trafisz" na sprzyjające warunki to po kilku latach wiesz dokładnie jakie było źródło ;) Żeby nie było układa się ładnie, ale pamięć zostaje.
Nie wiem. To jest chyba taka cecha żyta. Nie miałem tego nigdy przy innych zbożach. Problem rozwiązuje zakwaszenie. Mój cały wątek na białym powstał tylko po to, żeby znaleźć remedium na rzygowinowy zapach.


Wesoly49
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Wesoly49 » wtorek, 17 mar 2020, 08:53

Mam jeszcze trochę żyta wiec zrobię mały eksperyment i w następny zacierze będę pilnował PH do końca fermentacji . Zobaczymy czy i tym razem będzie śmierdzieć.

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2246
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Doody » wtorek, 17 mar 2020, 13:23

Ja zakwaszałem kwaskiem cytrynowym, ale zapach pozostał ;)
Kwik zakwaszał żurkiem. Można by też spróbować kwasu fosforowego lub siarkowego w rozsądnych ilościach ;)
Albo po prostu pokochać ten zapach :D
Pozdrawiam
Darek


kwik44
1050
Posty: 1058
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: kwik44 » wtorek, 17 mar 2020, 14:32

Ważne żeby zakwasić zaraz przy/po zacieraniu. Jak pH spadnie poniżej określonej wartości to bakterie produkujące rzygowinowy zapach już się nie rozwiną. Ja zakwaszałem żurkiem z "kożuszkiem". Ale to już w zupełnie innym celu ;)


Wesoly49
30
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Wesoly49 » wtorek, 17 mar 2020, 14:49

Ja swój zacier sprawdzałem tuż po dodaniu słodu , czyli około 67 stopni , ale o ile pamietam przed dodaniem drożdży wszystko było ok .dopiero tak pod koniec fermentacji zaczęło niemiło pachnieć . Następny zacier będę częściej mierzył .

Awatar użytkownika

JustinBimber
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 28 gru 2019, 19:11
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: JustinBimber » wtorek, 17 mar 2020, 17:53

Dzień po dodaniu kwasku i węgla capi znacznie mniej, chociaż wydaje mi się, że sama fermentacja też znacznie zwolniła, mam nadzieję, że nie popsułem nic tym dodawaniem i mieszaniem.
Jak nie grzejesz ...

Awatar użytkownika

JustinBimber
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 28 gru 2019, 19:11
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: JustinBimber » niedziela, 22 mar 2020, 20:43

No to poszło na rurki, smród niesamowity do momentu spuszczenia pozostałości w kiblu. Wietrzenie domu obowiązkowe. Destylat po odpędzie ma zapach przypominający mi chleb żytni. W tym "bukiecie" rzygowin który czułem w czasie fermentacji też wyraźnie obecny, więc może fermentacja nie była tak do końca zepsuta.

Odpęd ciągnąłem do 100 stopni w kegu i na tym skończyłem, mimo, że papuga wskazywała jeszcze 40% (destylat miał też bardzo wysoką temperaturę), to normalne? Czy powinienem ciągnąć dalej?

Wnioski ... ? Żyto tylko latem poza domem ;)
Jak nie grzejesz ...


Grzesius88
30
Posty: 37
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Grzesius88 » niedziela, 29 mar 2020, 19:54

A jak robiłeś proces miałeś katalizator w postaci miedzi?
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij


Mrzon
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Mrzon » poniedziałek, 30 mar 2020, 09:22

Papuga pokazywała procent tylko dlatego że temperatura destylatu była wysoka, zmierz procent po ostygnięciu zobaczysz różnicę. Ciągnąć dalej nie ma sensu skoro temp w kegu jest tak wysoka ponieważ nie ma już tam alkoholu.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko

Awatar użytkownika

JustinBimber
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 28 gru 2019, 19:11
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: JustinBimber » środa, 1 kwie 2020, 12:37

Tak, było 15cm miedzi, na krótkiej mam ją zawsze.

Niestety destylat pójdzie na spirytus techniczny, śmierdzi tak bardzo, że po otwarciu pojemnika muszę umyć ręce, wątpię, że druga destylacja go uratuje.
Jak nie grzejesz ...

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2246
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Postautor: Doody » środa, 1 kwie 2020, 16:09

Raz zdarzyło mi się, gdy używałem fermioli, że destylat tak śmierdzìał kiszonką, że nawet po rektyfikacji, czuć było ten zapach i spiryt skończył jako rozpałka do kominka. Generalnie to nie wiem co było przyczyną. To było dosłownie raz na kilkadziesiąt (A może i kilkaset) zatarć.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości