Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy

Post autor: kombiii »

Kupiłem glukozę spożywczą w Allegro po 4,70 zł/kg i zrobiłem nastaw.
Jako, że glukoza jest mniej wydajna, dałem 7 kg, zmierzone Blg 22, temperatura wyjściowa 25 stopni a drożdże Aclotec Turbo Yeast Pure.
Pojemnik stoi w chłodnym miejscu (16 stopni), więc za radą kolegów, zaopatrzyłem się w grzałkę akwariową z termostatem:
GRZALKA-Z-TERMOSTATEM-25W-DO-AKWARIUM-10-40L.jpg
Ustawiłem ją na 22 stopnie i jazda.
O 16:00 w poniedziałek nastąpił start. Zaczęło bulgotać po 2 godzinach, zrobiła się pianka i rozszedł się, jak nigdy dotąd, przyjemny, cukierkowy zapach. :ok: W czwartek, o godzinie 16:00, było już po wszystkim, zmierzone Blg - 2.
Dzisiaj wlewam turbo klar i w sobotę, lub w niedzielę idzie na rury.
c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
alembiki

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: prolog1975 »

-2 to po wszystkim na alcotecach?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: psotamt »

Chyba zbędny nowy temat, bo o glukozie było już sporo napisane:
post59287.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: kombiii »

prolog1975 pisze:-2 to po wszystkim na alcotecach?
Dzisiaj, przed dodaniem turbo klaru, Blg wynosiło -3.

psotamt dlatego temat się nazywa "moje spostrzeżenia" :)
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lut 2020, 17:53 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: użytkownik usunięty »

kombiii pisze: Ustawiłem ją na 22 stopnie i jazda.
Gdybyś ją ustawił na 25`C (pod warunkiem że faktycznie wyłącza się przy 25`C) to dzisiaj byś miał cały cukier przerobiony.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: drgranatt »

kombiii pisze:Kupiłem glukozę spożywczą w Allegro po 4,70 zł/kg i zrobiłem nastaw.
Dzisiaj wlewam turbo klar i w sobotę, lub w niedzielę idzie na rury.
c.d.n.
A przed dodaniem środka klarującego zlałeś z nad osadu?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: kombiii »

Tak, zawsze wcześniej zlewam a później dodaję środek klarujący. Jednak z glukozą to nie jest takie proste. Przy cukrówce nastaw jest klarowny niemal jak woda, sklarowany nastaw glukozowy ma wyraźnie mętną, mleczną barwę. Nie zdążę go dzisiaj przepuścić, może w przyszłym tygodniu.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: drgranatt »

Nastaw, obojętnie czy z cukru czy glukozy zlewa się z nad osadu dopiero gdy od góry zaczyna samoczynnie klarowac się i oba doskonale klarują się.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: kombiii »

Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni :(
Są pewne plusy jednak tej zabawy - destylat jest bardzo łagodny w smaku, nie ma tej agresywności co spirytus z cukrówki, zapach jest przyjemny, wręcz słodki. Rozcienczyłem troszkę do 40 % i kolejna niespodzianka, wódeczka w smaku delikatna i nie ma się pewności, czy to faktycznie czterdziestka, czy może mniej.
Ogólnie jestem zadowolony, może kiedyś sie pokuszę ponownie. :ok:
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: tomhas »

Na czym destylowałeś? Rozumiem, że uzyskałeś surówkę? Planujesz ją jeszcze raz przepuścić?
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: kombiii »

Destylowałem na mojej kolumnie (opis w stopce). Nie zamierzam przepuszczać drugi raz, jestem zadowolony z jakosci destylatu.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: lesgo58 »

kombiii pisze:Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni :(
W tym przypadku za wydajność nie odpowiada glukoza a brak doświadczenia operatora. Po prostu wylałeś w kanał co najmniej 0.5 litra spirytusu.
Mając taka konfigurację sprzętu powinno się do takich błędów nie dopuszczać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: psotamt »

lesgo58 pisze:Po prostu wylałeś w kanał co najmniej 0.5 litra spirytusu.
Kolega nic nie wspomina o pogonach, a przy tej kolumnie, jakby nie prowadził procesu, to te 0,6 l pogonów o stężeniu alkoholu ~ 95% zostaje, więc bilans zgadzałby się. Jeśli odebrał te pogony i zostawił je sobie do kolejnego procesu lub zdecydował o ich zbieraniu do oddzielnej rektyfikacji, to strat nie miał. Pod warunkiem oczywiście, że odbierał gon do 98 *C w kotle, a pogon do prawie 100 *C. Jeśli natomiast wyłączył grzałki po zakończeniu odbioru gonu, to masz całkowitą rację.
Osobiście uważam, że opisując swoje pierwsze procesy, powinniśmy robić to dokładnie, by nie było już miejsca na domysły.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: kombiii »

lesgo58 pisze:Mając taka konfigurację sprzętu powinno się do takich błędów nie dopuszczać.
To nie jest błąd, lecz działanie zamierzone. Najzwyczajniej w świecie, nie chce mi się odbierać po kropelce przez trzy kolejne godziny, ciągnąć do 100 stopni. Przy 98 stopniach wyłączam grzałkę i finito ;P
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: lesgo58 »

Mój cały poprzedni post był napisany w odpowiedzi na twoje stwierdzenie że...
kombiii pisze:Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni :(
A teraz piszę post w odniesieniu do następującej Twojej wypowiedzi...
kombiii pisze: To nie jest błąd, lecz działanie zamierzone.
Ja jednak twierdzę, że wydajność jaka uzyskałeś jest wypadkową braku twoich umiejętności i braku znajomości sprzętu.
Oto przykład:
- Wiesz co pokazuje termometr gdy w twoim sprzęcie zagotuje się woda?
- Wiesz co pokazuje termometr gdy na zewnątrz mamy ciśnienie 950 hPa, a ile gdy mamy 1030 hPa?
- Dlaczego masz odbierać po kropelce skoro posiadasz bufor? Żeby odebrać cały alkohol przy dobrze poznanym sprzęcie i rektyfikacji robionej zgodnie ze sztuką wystarczy zjechać maksymalnie do 10-12ml/min. Wychodzi że na koncówce nie powinieneś odbierać wolniej niż ok 0,6-07 l/godz. Jesli dla Ciebie jest to po kropelce to ja nie mam nic więcej do powiedzenia. Ale i Ty nie powinieneś twierdzić, że wydajnośc glukozy jest "...istotnie tragiczna..."
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 11:59 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: kombiii »

ad1. Wiem
ad.2 Wiem
ad.3 A gdzie Ty dostrzegłeś u mnie bufor?! :lol:
Ostatnia faza odbioru gonu (powyżej 98 stopni) wymusza na mnie drastyczny spadek prędkości, z zachowaniem rzecz jasna, stałej temperatury na 10 półce - dosłownie po kropelce. Najzwyczajniej nie mam na to chęci ani czasu, więc resztę wylewam.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: lesgo58 »

kombiii pisze:a
ad.3 A gdzie Ty dostrzegłeś u mnie bufor?! :lol:
.

Zwracam honor...
:oops: :oops: :oops:
Faktycznie - przeczytałem katalizator a zasugerowałem się że to bufor. Posypuję głowę popiołem i idę pod stół szczekać...
Moje wypociny do kosza... :oops:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: tomhas »

kombiii pisze: Ostatnia faza odbioru gonu (powyżej 98 stopni) wymusza na mnie drastyczny spadek prędkości, z zachowaniem rzecz jasna, stałej temperatury na 10 półce - dosłownie po kropelce. Najzwyczajniej nie mam na to chęci ani czasu, więc resztę wylewam.
Możesz odkręcić zaworek na maxa i odebrać szybko pogon do osobnego naczynia z przeznaczeniem na drugie gotowanie.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: arTii »

Nie dolewał bym tego do drugiego gotowania - ewentualnie jako dodatek do kolejnego nastawu który będzie gotował.
Przynajmniej ja jestem zwolennikiem, żeby do drugiego gotowania wlewać jak najlepiej oczyszczony rektyfikat.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: psotamt »

arTii pisze:Nie dolewał bym tego do drugiego gotowania.....
Zdecydowanie! To jak dodawanie dziegciu do miodu.
Odlać do naczynia i zbierać po każdej rektyfikacji. Jak się uzbiera to na rurki ale osobno, z żadnym nastawem, zacierem a tym bardziej czystym gonem.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: tomhas »

psotamt pisze: Odlać do naczynia i zbierać po każdej rektyfikacji. Jak się uzbiera to na rurki ale osobno, z żadnym nastawem, zacierem a tym bardziej czystym gonem.
Dokładnie to miałem na myśli, źle się wyraziłem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: kombiii »

Lub po prostu wylać :D
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: dynio »

Wylać, to czyste marnotrawstwo.... Ja z takich resztek co jakiś czas odzyskuję dużo 96,5

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: Erazer »

Mam 50l przefermentowanego nastawu z glukozy, blg początkowe 22. Zlane znad osadu, odgazowane porządnie mieszadłem piwowarskim parę razy - wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu? Może środek niezbyt skuteczny i lepiej by się sprawdził bentonit? Cukrówkę bentonitem ładnie klarowałem, ale jak było zimno jeszcze, teraz chyba się nie sprawdzi

Chodziło mi po głowie nastawienie wina na glukozie zamiast cukru, ale jeśli to tak miało by wyglądać (mętne), to chyba sobie odpuszczę
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 08:52 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: drgranatt »

Erazer pisze:...wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
Ja używam KLARMEDEL. Jedno opakowanie na 50 l z nastawu cukrowego czy glukozowego w 2-3 dni robi przezroczyste. A sprawdzałeś końcowe Blg?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: Erazer »

Tak, okolice -4
Jestem przekonany, że fermentacja ustała, od góry wyraźnie samo się już klarowało, a w rurce fermentacyjnej także nic się nie działo, woda nie zmieniała poziomu
Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: drgranatt »

Erazer pisze:...Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
No niestety nie to po pierwsze a po drugie, nie używaj rurki fermentacyjnej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: psotamt »

Erazer pisze:Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu?
No raczej nie. Stare zdjęcia:
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p162082
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: Erazer »

drgranatt pisze:
Erazer pisze:...Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
No niestety nie to po pierwsze a po drugie, nie używaj rurki fermentacyjnej.
Fermentowałem w balonie, oczywiście że bez rurki i korka - te zastosowałem po ustaniu fermentacji aby ocenić, czy na pewno się zakończyła
Więc środek do bani, albo operator do d...
Może ta zawiesina to żelatyna z środka klarującego? Jest oczywiście duża różnica, w szklance wygląda przyzwoicie, ale w większym naczyniu - jak balon właśnie widać, że ciecz nie jest perfekcyjnie wyklarowana
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 09:45 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: dynio »

Zamiast używać klarowinu, trzeba było poczekać parę dni, aż samo sie wyklaruje.
Ja nigdy nie używam i nie mam problemu z klarowaniem, a im mniej swiństw w nastawie lub zacierze tym lepiej...
Nocami jeszcze jest w miarę zimno, wystaw na zewn. to przyspieszy klarowanie

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: aakk »

@dynio w parę dni idzie osiągnąć taki rezultat jak po dodaniu środków klarujących? Mi się nigdy nie udało.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: dynio »

Mi wystarcza tydzień. Do alkoholu trzeba się nauczyć cierpliwości i to na każdym etapie realizacji.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: aakk »

Nie przekonuje mnie to. Nastaw (90L) czasem stoi tydzień, dwa ( temp ~12-15°C) od zakończenia fermentacji jak nie mam czasu i nigdy nie udało się osiągnąć takiego efektu jak po dodaniu środków klarujących. Mam na myśli takie wyklarowanie że widać dno w beczce.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 10:57 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: lesgo58 »

Poczytaj ten wątek i kilka postów poniżej:
https://alkohole-domowe.com/forum/post90208.html#p90208

Ostatnio wprowadziłem małą modyfikację. Po skończonej fermentacji lewaruję. Tak jak wino - ostrożnie - i jednocześnie odgazowuję. Efekt jeszcze lepszy.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 11:07 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: Erazer »

Leszku jestem zaintygrowany, przeprowadzę próby.
W balonie od góry zaczęło się klarować jeszcze przed zlaniem znad osadu i dodaniem środka klarujacego, mam wrażenie, że ta część która sama się sklarowala na górze baniaka była podobnej jakość jak to, co mam po klarowaniu chemią - może z tą różnicą, że ten mętny Osad szybciej poszedł na dno
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: gary1966 »

Serwus, stawiam na słabe odgazowanie, tu musi być wiertarka, "fyrlaniem" tego nie osiągniesz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Post autor: rozrywek »

dynio pisze:Mi wystarcza tydzień. Do alkoholu trzeba się nauczyć cierpliwości i to na każdym etapie realizacji.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Mądre słowa.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”