Nalewka bananowa

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
kaczan1976@gmail.com
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 27 maja 2019, 08:04

Post autor: kaczan1976@gmail.com »

Witam wszystkich,
Czy ktoś z Szanownych robił nalewkę bananowa? Od jakiegoś czasu eksperymentuje ... i mam mieszane efekty. Najczęściej udaje mi się wylądować i uzyskać bananowy kolor i smak ale czasem tworzy się "czop" - o ile dobrze rozumiem związany z pektynami w bananach. Czy ktoś może pomóc? Smak i kolor są zachowane, ale jedna może jest jakiś sposób aby uniknąć "czopowania" tj. tworzenia się w pojemniku - najczęściej słoju na środku wyspy z galaretowatej (acz smacznej) alkoholizowanej galaretki?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

użytkownik usunięty
Re: Nalewka bananowa

Post autor: użytkownik usunięty »

Pomoże mocniejszy alkohol, a najlepiej dodanie paru kropel pektoenzymu.

matot2
50
Posty: 59
Rejestracja: poniedziałek, 9 gru 2019, 10:21
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewka bananowa

Post autor: matot2 »

Ja przelewam przez filtr do wody brita i wychodzi kryształ:) Smak, zapach i kolor zostaje a bananowa nalewka palce lizać. A jak ją robisz? Same banany zalewasz czy coś dodajesz?

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 21 lut 2020, 08:52 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
kaczan1976@gmail.com
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 27 maja 2019, 08:04
Re: Nalewka bananowa

Post autor: kaczan1976@gmail.com »

Próbowałem kilku metod, ale najlepiej do tej pory wychodzi mi:
banany ok. 1,5 -2 kg
2-3 goździki
łyżeczka kwasku cytrynowego
200-250 g cukru
4-5l alkoholu 50%
ok. 2 tygodnie z owocami


Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 4 mar 2020, 00:32 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nalewka bananowa

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Banan jest niewdzięcznym owocem do maceracji. Powinien być najpierw zasypany cukrem i ważne żeby były już żółte, nie zielone. Zostawić na jeden dzień i dopiero dodać alkoholu. Trzeba pamiętać że nie ma on wyrazistego smaku i będzie przebijać się przynajmniej pół roku.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”