Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
hernagel
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 5 wrz 2010, 13:54

Post autor: hernagel »

Witam Szacowne Grono!

Jestem "świeżakiem" w temacie, z podziwem i wypiekami na twarzy poddaję się lekturze praktycznych porad zawartych na forum, dlatego ośmielam się zadać to pytanie:

Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?

hernagel
promocja

Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?

Post autor: Markizpucek »

Tak długo aż się butla nie zbije.

A tak serio to zależy o co chciałeś się zapytać.
1)Prawdziwy zacier (nastaw był z procesem zacierania np. zboża i zawiera w sobie zboża) jak sądzę powinien być zużyty możliwie szybko ze względu na tendencję do "łapania" z czasem smrodliwych zapachów. (tak pracują gorzelnie)
2)Prawdziwy zacier ale nastaw bez zboża (produkcja whisky) może czekać jak sądzę dłużej, ale radziłbym się uwinąć w miesiąc ze względu na stosunkowo mały % alkoholu. W wytwórniach whisky nie przechowują zacieru po fermentacji.
3)Nastawy cukrowe i wina jeżeli w szczególności je wyklarujesz i doprawisz pirosiarczanem mogą stać latami (szczelne zamknięcie i zawartość alkoholu większa jak 10%).

Pozdrawiam

Autor tematu
hernagel
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 5 wrz 2010, 13:54
Re: Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?

Post autor: hernagel »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

W moim przypadku to nastawy oparte na owocach, tak więc po oddzieleniu stałych części mogę go pozostawić na jakiś czas?
Czy w tym przypadku należy dodać pirosiarczanu (i gdzie go kupić)?

Pozdrawiam

Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?

Post autor: Markizpucek »

Pirosiarczan kupisz tam gdzie są środki i akcesoria winne. W internecie to np. sklepy BIOWIN, TER-WIN, EURO-WIN.

Czy go dodać to od Ciebie zależy, wino tak szybko się nie zepsuje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Bzymek80
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?

Post autor: Bzymek80 »

hernagel pisze:Witam Szacowne Grono!



Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?

hernagel
Witam,
Ja zazwyczaj nastaw juz po zakończonej fermentacji trzymam nawet do 2-3 tyg... ze względu na brak wolnego dnia na zajęcie się pędzeniem nie wiem ile chcesz trzymać nastaw ale tak jak wyżej Koledzy piszą uwarunkowane jest to wytrzymałością dymiona czy zbiornika, w którym trzymasz nastaw.
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...

Autor tematu
hernagel
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 5 wrz 2010, 13:54
Re: Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?

Post autor: hernagel »

Dziękuję za kaganek światła w mym tunelu niewiedzy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”