Witam Szacowne Grono!
Jestem "świeżakiem" w temacie, z podziwem i wypiekami na twarzy poddaję się lekturze praktycznych porad zawartych na forum, dlatego ośmielam się zadać to pytanie:
Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?
hernagel
Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?
Tak długo aż się butla nie zbije.
A tak serio to zależy o co chciałeś się zapytać.
1)Prawdziwy zacier (nastaw był z procesem zacierania np. zboża i zawiera w sobie zboża) jak sądzę powinien być zużyty możliwie szybko ze względu na tendencję do "łapania" z czasem smrodliwych zapachów. (tak pracują gorzelnie)
2)Prawdziwy zacier ale nastaw bez zboża (produkcja whisky) może czekać jak sądzę dłużej, ale radziłbym się uwinąć w miesiąc ze względu na stosunkowo mały % alkoholu. W wytwórniach whisky nie przechowują zacieru po fermentacji.
3)Nastawy cukrowe i wina jeżeli w szczególności je wyklarujesz i doprawisz pirosiarczanem mogą stać latami (szczelne zamknięcie i zawartość alkoholu większa jak 10%).
Pozdrawiam
A tak serio to zależy o co chciałeś się zapytać.
1)Prawdziwy zacier (nastaw był z procesem zacierania np. zboża i zawiera w sobie zboża) jak sądzę powinien być zużyty możliwie szybko ze względu na tendencję do "łapania" z czasem smrodliwych zapachów. (tak pracują gorzelnie)
2)Prawdziwy zacier ale nastaw bez zboża (produkcja whisky) może czekać jak sądzę dłużej, ale radziłbym się uwinąć w miesiąc ze względu na stosunkowo mały % alkoholu. W wytwórniach whisky nie przechowują zacieru po fermentacji.
3)Nastawy cukrowe i wina jeżeli w szczególności je wyklarujesz i doprawisz pirosiarczanem mogą stać latami (szczelne zamknięcie i zawartość alkoholu większa jak 10%).
Pozdrawiam
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?
Ja zazwyczaj nastaw juz po zakończonej fermentacji trzymam nawet do 2-3 tyg... ze względu na brak wolnego dnia na zajęcie się pędzeniem nie wiem ile chcesz trzymać nastaw ale tak jak wyżej Koledzy piszą uwarunkowane jest to wytrzymałością dymiona czy zbiornika, w którym trzymasz nastaw.
Bzymek
Witam,hernagel pisze:Witam Szacowne Grono!
Jak długo można przechowywać zacier po przefermentowaniu?
hernagel
Ja zazwyczaj nastaw juz po zakończonej fermentacji trzymam nawet do 2-3 tyg... ze względu na brak wolnego dnia na zajęcie się pędzeniem nie wiem ile chcesz trzymać nastaw ale tak jak wyżej Koledzy piszą uwarunkowane jest to wytrzymałością dymiona czy zbiornika, w którym trzymasz nastaw.
Bzymek
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...