Kalkulator do prognozowania i obliczania wydajności: zacierów i nastawów wraz z dodatkami
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: środa, 6 lip 2016, 08:57
- Ulubiony Alkohol: powoli, bardzo powolnie i mozolnie szukam...
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Polska: przed Odrą lub za - zależnie od tego skąd patrzysz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Może się przydać kalkulator, który stworzyłem doświadczając zacierania zbóż, fermentacji brzeczki i gotowania jej metodą Pot Still.
Przyda się także użytkownikom kolumn półkowych.
Często miałem wątpliwość, czy dobrze zatarłem zboże, sfermentowałem je i odebrałem z niego tyle dobroci i ile wynosi jego maksymalna wydajność. Z owocami było podobnie...
Proste wyliczanki excelowskie ułatwiają jego prognozy w zależności od używanego surowca i dają możliwość jego porównywania w czasie kolejnych doświadczeń.
Kalkulator nie powie Wam jak zacierać, fermentować i prowadzić proces gotowania na PS czy KP.
Mogą jedynie stanowić ściągę i być swoistym notatnikiem w celu porównania kolejnych procesów.
Tabele mogą wydawać się skomplikowane, dlatego zabezpieczyłem komórki z funkcjami i opisami, aby ich nie uszkodzić w trakcie używania.
Do codziennej pracy nie jest konieczne odblokowanie arkusza.
Dane można wprowadzać tylko w komórkach do tego przeznaczonych.
Dane zbierałem z różnych źródeł i nie muszą być w 100% poprawne.
Kilka informacji co arkusz zawiera:
Tabela 1) - oblicza wydajność % alkoholu z wybranego surowca,
Tabela 2) - możesz wprowadzić opis zacierania (to część opisowa - co by nie zapomnieć "na zaś"),
Tabela 3) - wylicza z wartości Blg ilość alkoholu z zatartego surowca,
Tabela 4) - wpisujesz ilość wsadu do gotowania + przedgon/gon/pogon - czyli to co destylujesz;
jest podzielona tak, aby wykonać 2 procesy: I (4a) i II (4b) odpęd,
Tabela 5a i 6a) - wybierasz z listy rozwijalnej typ urobku, a w wierszu poniżej, wpisujesz to, co odbierasz z gotowania: przedgon, gon i pogon (też kosiarkę),
Tabela 5b i 6b) - jeśli odbierasz małe próbki na smak, to tu są obliczenia ilości i % z Twojego procesu gotowania wraz z podziałem na przedgon, gon i pogon oraz ich sumę; poniżej każdej próbki możesz zrobić opis jej odbioru,
Tabela 5c i 6c) - czysta statystyka w przeliczeniu na 100% alkohol Twojego urobku w odniesieniu do min, średniej i max wydajności teoretycznej użytego surowca (zboża lub owoców).
Hasło do pliku jest w komórce D40.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lut 2020, 23:56 przez olo112, łącznie zmieniany 1 raz.