Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: kwik44 » piątek, 14 lut 2020, 08:56

Kukurydza słabo się skleikowała. Ten drugi zacier będziesz miał zdecydowanie lepszy. Odpęd rób literalnie do "0", a dopiero w drugiej destylacji tnij frakcje. Odpędu powinno być ok 1/3 wsadu z kotła o mocy jakieś ~20%. Przedgon i pogon z poprzedniej destylacji zawsze dodawaj do kolejnej. Tam nie dość, że jest dużo spirytusu, to dodatkowo wzmocnisz smak. Szkoci mają naprawdę rację ;)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: nike21 » piątek, 14 lut 2020, 09:13

Jak wyjdzie coś fajnego w smaku to zaciery z kukurydzą będę na pewno powtarzał. Dzięki za wskazówki :ok:
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: kwik44 » piątek, 14 lut 2020, 12:13

Czemu by miało dobre nie wyjść. Ja na swój burbon narzekałem strasznie. Teraz po ~1,5 roku w beczce zaczyna coś zjadliwego przypominać. Najfajniejszy składnik smaku to orzechy ;) Ale kożuch pleśni z przechodzonego dundru był gruby. Muszę dorobić beczułkę 50l. Akurat jak tę co mam wypiję to będzie nowe gotowe :D

//edyta: Nie staraj się skopiować JD. Nie warto - jest w sklepie. Zrób swój unikalny trunek. Będzie na pewno lepszy.
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lut 2020, 12:14 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: nike21 » piątek, 14 lut 2020, 12:40

Wiem, że jest w sklepie, ale chciałem zrobić swój :) Pierwszy destylat leży w kamionce, drugi też pójdzie w kamionkę. Chciałbym zrobić większą ilość kukurydzianki i zalać sobie w beczkę 20 lub 30 litrową, ale to jest raczej dalsza przyszłość. Kukurydzę robiłem na próbę, głównie interesuje mnie destylat zbożowy na whisky. Czekam też na nowy sprzęt więc będzie ciekawie :)
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


kwik44
900
Posty: 908
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: kwik44 » piątek, 14 lut 2020, 14:50

Kup beczkę 30l, a najlepiej 50l. Różnica w cenie nie jest wielka. Ja mam 20l (nową) i właściwie dopiero drugie zalanie (bo pierwszy destylat praktycznie w całości został przedestylowany ponownie) zdało egzamin. W beczce 50l tego problemu tak szybko nie będzie.

Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: nike21 » piątek, 14 lut 2020, 15:13

Zastanawiałem się nad beczką od magasa z białego własnie 30 litrów...
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lut 2020, 15:13 przez nike21, łącznie zmieniany 1 raz.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


czytam
200
Posty: 219
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: czytam » piątek, 14 lut 2020, 15:33

I to jest dobry kierunek.

Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's

Postautor: nike21 » piątek, 14 lut 2020, 20:15

Chciałem jeszcze zrobić trunek z tego przepisu. Myślę że może z tego wyjść coś całkiem fajnego.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości