glukoza w wódce (?)

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
micheasz
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 15 wrz 2016, 22:08
Krótko o sobie: Przyswajam wiedzę
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz

Post autor: micheasz »

Cześć, w składzie wódek ukraińskich, które miałem okazję smakować, bardzo często jest glukoza (czasem cukier lub miód). Ale wódka sama w sobie nie jest słodka, ale bardzo łagodna i bezkacowa :)
Czy dodajecie glukozę do swoich trunków? Jeśli tak to w jakiej ilości?
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: glukoza w wódce (?)

Post autor: Kamal »

Czasami... I to tak płaską łyżeczkę na 0,5L, glukozy/sacharozy. Miodu to tak 20ml minimum na 0,5L dodaję :)
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 lut 2020, 20:59 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: glukoza w wódce (?)

Post autor: mtx »

Cukier w destylacie "maskuje" bimbrowe posmki, dawniej było to bardzo często stosowane przy destylatach marnej jakości.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: glukoza w wódce (?)

Post autor: Kamal »

Ale też łagodzi.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3834
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: glukoza w wódce (?)

Post autor: Doody »

Ja dodaję 1 łyżeczkę cukru na 1 litr żubrówki do maceracji.
Pozdrawiam
Darek

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: glukoza w wódce (?)

Post autor: zaradek »

Ja podobnie - płaską łyżeczkę na 1L jałowcówki.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: glukoza w wódce (?)

Post autor: mtx »

mtx pisze:Cukier w destylacie "maskuje" bimbrowe posmki
kamal pisze:Ale też łagodzi.
Keczup, keczap, ketchup... ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”