Zacier słód
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier słód
Nic nie musisz dodawać, wrzucasz słód do wody o temperaturze 62:68 stopni i utrzymujesz przez ok.godzinę
Jak chcesz być pewny efektu, kupujesz płyn lugola w aptece i robisz próbę jodową
Proporcje: 1kg slodu na 3,5:4L wody
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Jak chcesz być pewny efektu, kupujesz płyn lugola w aptece i robisz próbę jodową
Proporcje: 1kg slodu na 3,5:4L wody
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 12 lut 2020, 09:10 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 88
- Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Zacier słód
1. Temperatura zacierania powinna zawierać się w przedziale 62 - 65 C, wtedy optymalnie działa betaamylaza i powstaje najwięcej cukrów fermentowalnych.
2. Gdy wody jest za mało, trudniej utrzymać temperaturę, trudniej prawidłowo wymieszać i w efekcie zacieranie jest mniej wydajne. Jeśli się nie mieścisz w naczyniu, zacieraj dwa razy 15 kg. Wg mnie najbardziej wydajne zacieranie to 4 litry wody na 1 kg słodu.
2. Gdy wody jest za mało, trudniej utrzymać temperaturę, trudniej prawidłowo wymieszać i w efekcie zacieranie jest mniej wydajne. Jeśli się nie mieścisz w naczyniu, zacieraj dwa razy 15 kg. Wg mnie najbardziej wydajne zacieranie to 4 litry wody na 1 kg słodu.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier słód
Najlepiej zatrzeć metodą 3 wody. Przetestowane wiele razy. "Jak" się to robi - można na wiele sposobów, od jednotemperaturowego po dekokcję. Poczytaj...
Ostatnio zmieniony piątek, 21 lut 2020, 13:51 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.