Zacier słód

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bombel6622 »

Witam. Proszę o radę jak zatrzeć 30 kg słodu pilzneńskiego. Mam jeszcze puszkę ekstraktu słodowego. Czy trzeba użyć enzymu i jakich? Chodzi o takie zatarcie na lenia....

Jak zacieram kukurydzę to daje enzym scukrzajacy i enzym uplynniajacy.
alembiki
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier słód

Post autor: dynio »

Nic nie musisz dodawać, wrzucasz słód do wody o temperaturze 62:68 stopni i utrzymujesz przez ok.godzinę
Jak chcesz być pewny efektu, kupujesz płyn lugola w aptece i robisz próbę jodową
Proporcje: 1kg slodu na 3,5:4L wody

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 12 lut 2020, 09:10 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

mpolak154
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 11:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier słód

Post autor: mpolak154 »

Jak masz słód to wystarczy że przetrzymasz go w temp około 68°C do zatarcia skrobi

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier słód

Post autor: bombel6622 »

A enzym scukrzajacy i antypiana?

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier słód

Post autor: bombel6622 »

Czy błędem jest gdy te 30 kg zatre w 80 l wody a potem dodam jeszcze 40 aby schłodzić nastaw?

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier słód

Post autor: mocho »

Prawdopodobnie spadnie Ci wydajność

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier słód

Post autor: bombel6622 »

Ale w całości będzie tyle samo blg?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier słód

Post autor: dynio »

W całości będzie tyle samo finalnego alko a nie blg, bedziesz miał tylko więcej płynu do przegonienia

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Krzysztof63
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Zacier słód

Post autor: Krzysztof63 »

1. Temperatura zacierania powinna zawierać się w przedziale 62 - 65 C, wtedy optymalnie działa betaamylaza i powstaje najwięcej cukrów fermentowalnych.
2. Gdy wody jest za mało, trudniej utrzymać temperaturę, trudniej prawidłowo wymieszać i w efekcie zacieranie jest mniej wydajne. Jeśli się nie mieścisz w naczyniu, zacieraj dwa razy 15 kg. Wg mnie najbardziej wydajne zacieranie to 4 litry wody na 1 kg słodu.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier słód

Post autor: kwik44 »

Najlepiej zatrzeć metodą 3 wody. Przetestowane wiele razy. "Jak" się to robi - można na wiele sposobów, od jednotemperaturowego po dekokcję. Poczytaj...
Ostatnio zmieniony piątek, 21 lut 2020, 13:51 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”