Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Podzielę się z Wami pewnymi spostrzeżeniami, dotyczącymi nastawu cukrowego.
Drożdże Alcotec Turbo Yeast, woda, 8 kg cukru, temperatura startowa 30 stopni, pojemnik 25 l - te warunki się nie zmieniają.
Od wiosny do późnej jesieni, czas fermentacji, do osiągnięcia w nastawie wartości -3 Blg, wynosił pięć do siedmiu dni.
Temperatura otoczenia wynosiła wówczas od 20 do 28 stopni (w upały).
W zimie, temperatura otoczenia wynosi od 17 stopni w nocy do 19 stopni w dzień w miejscu, gdzie stoi pojemnik.
Ku mojemu zdziwieniu, czas pracy drożdży wydłużył się do ... dwudziestu dni, czyli prawie trzech tygodni!
Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji. Co Wy na to?
Drożdże Alcotec Turbo Yeast, woda, 8 kg cukru, temperatura startowa 30 stopni, pojemnik 25 l - te warunki się nie zmieniają.
Od wiosny do późnej jesieni, czas fermentacji, do osiągnięcia w nastawie wartości -3 Blg, wynosił pięć do siedmiu dni.
Temperatura otoczenia wynosiła wówczas od 20 do 28 stopni (w upały).
W zimie, temperatura otoczenia wynosi od 17 stopni w nocy do 19 stopni w dzień w miejscu, gdzie stoi pojemnik.
Ku mojemu zdziwieniu, czas pracy drożdży wydłużył się do ... dwudziestu dni, czyli prawie trzech tygodni!
Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji. Co Wy na to?
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Normalnie za to odkrycie to chyba Nobla dostaniesz
A tak na poważnie to raczę zmniejszyć blg startowe nastawu bo z tego co napisałeś to wychodzi mi ponad 28. Nie wychodzi ci przypadkiem destylat piekący w smaku?
A tak na poważnie to raczę zmniejszyć blg startowe nastawu bo z tego co napisałeś to wychodzi mi ponad 28. Nie wychodzi ci przypadkiem destylat piekący w smaku?
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Dla mnie to takie oczywiste nie było.
Destylat nigdy nie wyszedł mi piekący w smaku, zresztą dodaję cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest tam jeszcze opcja nastawu nawet z 9 kg.
Destylat nigdy nie wyszedł mi piekący w smaku, zresztą dodaję cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest tam jeszcze opcja nastawu nawet z 9 kg.
Ostatnio zmieniony środa, 5 lut 2020, 13:07 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Poza tym tak jak kolega wyżej pisze, wysokie Blg to nic ciekawego i nie wiem po co się na to łasić tym bardziej, że piszesz o -3Blg, gdzie w nastawie ze startowym 28Blg w pełni przerobiony nastaw powinien mieć -5Blg - czyli, albo masz balingomierz niedokładny, albo zwyczajnie część cukru Ci nie przerabia i masz straty, i osobiście obstawiam tą drugą opcję.
Szok i niedowierzaniekombiii pisze:Od wiosny do późnej jesieni, czas fermentacji, do osiągnięcia w nastawie wartości -3 Blg, wynosił pięć do siedmiu dni.
Temperatura otoczenia wynosiła wówczas od 20 do 28 stopni (w upały).
W zimie, temperatura otoczenia wynosi od 17 stopni w nocy do 19 stopni w dzień w miejscu, gdzie stoi pojemnik.
Ku mojemu zdziwieniu, czas pracy drożdży wydłużył się do ... dwudziestu dni, czyli prawie trzech tygodni!
Poza tym tak jak kolega wyżej pisze, wysokie Blg to nic ciekawego i nie wiem po co się na to łasić tym bardziej, że piszesz o -3Blg, gdzie w nastawie ze startowym 28Blg w pełni przerobiony nastaw powinien mieć -5Blg - czyli, albo masz balingomierz niedokładny, albo zwyczajnie część cukru Ci nie przerabia i masz straty, i osobiście obstawiam tą drugą opcję.
Pokaż gdzie takie bzdury wyczytałeś.Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Jak to mówią "papier (opakowanie) wszystko przyjmie". Raz postanowiłem zrobić nastaw w takich proporcjach i nie polecam. Mimo rektyfikacji i przepuszczenia przez węgiel trunek nie był akceptowalny. Teraz robię nastawy o blg startowym 22-23 i nie ma problemu.kombiii pisze:...dodaję cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jest tam jeszcze opcja nastawu nawet z 9 kg.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
To zaledwie 6 kg cukru. Hmm... spróbuję, skoro ma być lepszejohnex pisze: Teraz robię nastawy o blg startowym 22-23 i nie ma problemu.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Wychodziłem z tego samego założenia co ty: jedna paczka drożdży, więcej cukru będzie lepiej i ekonomicznej. Ale nie tędy droga. Jak chcesz oszczędzić na drożdżach to rób powiększone nastawy. Jedna paczka A48 bez problemu poradzi sobie z 12 kg cukru w 42l wody.
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Drożdże, które są delikatne i taki również mają dawać nastaw, a w końcowym procesie spirytus, przerabiają mi cukier do -6,5 blg w cztery dni. Pomimo tego, że nie jest zalecane dodawanie na opakowanie więcej jak 6kg cukru, bo ponoć mają problem z przerobieniem więcej niż zalecanych 6kg, to ja daję 8kg.
Do tego są to drożdże które potrzebują więcej czasu 7 -10 dni, by nastaw dawał sugerowany przez producenta delikatny produkt końcowy, to mój nastaw pomimo krótszej pracy daje to samo.
Pisałem już to nie raz, że w nastawie cukrowym ważna jest temperatura startowa i jak ktoś pisze, że nastawia je w 30`C i w temperaturze otoczenia 28`C, to ten nastaw nie może być dobry. Pewnie w drugiej, trzeciej dobie, temperatura nastawu to 34`C
Podam wam przykład na ALCOTEC VODKA STAR, dwa nastawy różniące się temperaturą startową tylko 0,5`C
Temperatura zewnętrzna 11,5`C tyczy się obu nastawów.
Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień +3blg, temp. nastawu 28`C
3 dzień -6blg
4 dzień -6,5blg
Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień -2blg , temp. 28,7`C
3 dzień -5blg
4 dzień -6blg
Co ciekawe, gdybym zrobił nastaw z temperaturą startową 26`C, to taki nastaw pracuje o połowę dłużej i schodzi do -6blg
Widać po tych przykładach jak jest istotna temperatura startowa.
Wszystkie swoje nastawy robię z grzałkami
Miałbyś rację gdybyś używał grzałek w przeciwnym wypadku temperatura zewnętrzna ma znaczne znaczenie. Dzisiaj skończyłem testy po raz czwarty na ALCOTEC VODKA STAR i wyniki są takie same.kombiii pisze: Dziwi mnie to okrutnie, ponieważ wiem z tego forum, że temperatura otoczenia nie ma wpływu na czas fermentacji. Co Wy na to?
Drożdże, które są delikatne i taki również mają dawać nastaw, a w końcowym procesie spirytus, przerabiają mi cukier do -6,5 blg w cztery dni. Pomimo tego, że nie jest zalecane dodawanie na opakowanie więcej jak 6kg cukru, bo ponoć mają problem z przerobieniem więcej niż zalecanych 6kg, to ja daję 8kg.
Do tego są to drożdże które potrzebują więcej czasu 7 -10 dni, by nastaw dawał sugerowany przez producenta delikatny produkt końcowy, to mój nastaw pomimo krótszej pracy daje to samo.
Pisałem już to nie raz, że w nastawie cukrowym ważna jest temperatura startowa i jak ktoś pisze, że nastawia je w 30`C i w temperaturze otoczenia 28`C, to ten nastaw nie może być dobry. Pewnie w drugiej, trzeciej dobie, temperatura nastawu to 34`C
Podam wam przykład na ALCOTEC VODKA STAR, dwa nastawy różniące się temperaturą startową tylko 0,5`C
Temperatura zewnętrzna 11,5`C tyczy się obu nastawów.
Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień +3blg, temp. nastawu 28`C
3 dzień -6blg
4 dzień -6,5blg
Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień -2blg , temp. 28,7`C
3 dzień -5blg
4 dzień -6blg
Co ciekawe, gdybym zrobił nastaw z temperaturą startową 26`C, to taki nastaw pracuje o połowę dłużej i schodzi do -6blg
Widać po tych przykładach jak jest istotna temperatura startowa.
Wszystkie swoje nastawy robię z grzałkami
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
22 Blg oznacza, że alkohol potencjalny jest w okolicach 12%, co daje po całkowitym przefermentowaniu -4,3 Blg.
Ty masz w swoich oznaczeniach końcowych - 6,5 Blg, co sugerowałoby ponad 20% alkoholu !
Taka sytuacja jest niemożliwa - albo Twój cukromierz przekłamuje, albo niedokładnie rozpuszczasz cukier.
W jaki sposób ze startowego 22 Blg osiągasz nastaw z końcowym wynikiem -6,5 Blg?japitole pisze: Drożdże, które są delikatne i taki również mają dawać nastaw, a w końcowym procesie spirytus, przerabiają mi cukier do -6,5 blg w cztery dni.
[...]
Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
[...]
4 dzień -6,5blg
Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
[...]
4 dzień -6blg
22 Blg oznacza, że alkohol potencjalny jest w okolicach 12%, co daje po całkowitym przefermentowaniu -4,3 Blg.
Ty masz w swoich oznaczeniach końcowych - 6,5 Blg, co sugerowałoby ponad 20% alkoholu !
Taka sytuacja jest niemożliwa - albo Twój cukromierz przekłamuje, albo niedokładnie rozpuszczasz cukier.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
@inblue nie wiem jak to jest możliwe, nawet nie próbuję tego na razie zrozumieć. Skupiłem się do tej pory na optymalnych warunkach dla rozwoju drożdży i testach różnego ich rodzaju.
Mam trzy balingomierze, więc nie ma możliwości, by pomiar był nieprawidłowy.
@prolog1975, jak wcześniej się nie przykładałem do nastawów, to rzadko dochodziłem do -3, z tego powodu się zająłem właśnie testem drożdży.
Wcześniej nie miało dla mnie znaczenia, czy startuję z 24`C czy 28`C, bo jak innym wychodzi...to czemu miałoby nie wyjść mi.
No i wychodziło -3blg, ale nastaw pracował długo i wyniki były marne.
Temperatura startowa, to podstawa dla dobrego namnożenia drożdży, następne to stabilna praca, czyli utrzymanie ich rozwoju i pracy w widełkach temperaturowych, (najlepiej bez widełek, ale jest to nie do osiągnięcia) dlatego też stosuję grzałki ze sterownikiem mogą to być również grzałki ze zwykłym termostatem.
Są również jeszcze inne etapy, bez których byłoby niemożliwe osiągnięcie takich wyników, jednak podstawa, to temperatura startowa.
25`C z tym że trzeciego była jeszcze w granicach 26-27`C dopiero pod koniec dnia spadła do 25`C, ale nie wiem czy była naturalna, czy też wymuszona przez grzałki.Szlumf pisze:Jaka była temperatura nastawów 3 i 4 dniu?
@inblue nie wiem jak to jest możliwe, nawet nie próbuję tego na razie zrozumieć. Skupiłem się do tej pory na optymalnych warunkach dla rozwoju drożdży i testach różnego ich rodzaju.
Mam trzy balingomierze, więc nie ma możliwości, by pomiar był nieprawidłowy.
@prolog1975, jak wcześniej się nie przykładałem do nastawów, to rzadko dochodziłem do -3, z tego powodu się zająłem właśnie testem drożdży.
Wcześniej nie miało dla mnie znaczenia, czy startuję z 24`C czy 28`C, bo jak innym wychodzi...to czemu miałoby nie wyjść mi.
No i wychodziło -3blg, ale nastaw pracował długo i wyniki były marne.
Temperatura startowa, to podstawa dla dobrego namnożenia drożdży, następne to stabilna praca, czyli utrzymanie ich rozwoju i pracy w widełkach temperaturowych, (najlepiej bez widełek, ale jest to nie do osiągnięcia) dlatego też stosuję grzałki ze sterownikiem mogą to być również grzałki ze zwykłym termostatem.
Są również jeszcze inne etapy, bez których byłoby niemożliwe osiągnięcie takich wyników, jednak podstawa, to temperatura startowa.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Spytam inaczej nastaw 38l objętości 22Blg wychodzi 12%. 38*12%=4.56l na gotowo. Czy nastaw przerobiony na -6.5 38lx20%=7.6l
Więc dziwię się jak z 8kg cukru otrzymujesz 7.6l spirytu a gdzie jeszcze do tego przedgony. Nie rozumiem tego?
Więc chcę wyjaśnić ile konkretnie spirytu masz z tego nastawu.
Więc dziwię się jak z 8kg cukru otrzymujesz 7.6l spirytu a gdzie jeszcze do tego przedgony. Nie rozumiem tego?
Więc chcę wyjaśnić ile konkretnie spirytu masz z tego nastawu.
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Zatem kolejny nastaw zrobię z 22 Blg, czyli z 6 kg, ale tym razem glukozy.
Ciekaw jestem różnicy. Kupiona w Allegro po 4,70 zł/kg.
Ciekaw jestem różnicy. Kupiona w Allegro po 4,70 zł/kg.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Już wiesz ile spirytu uzyskujesz z tych nastawów?
[/quote]japitole pisze:
Nastaw A - temp. startu 25`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień +3blg, temp. nastawu 28`C
3 dzień -6blg
4 dzień -6,5blg
Nastaw B - temp. 25,5`C, początkowe blg 22
1 dzień +16blg
2 dzień -2blg , temp. 28,7`C
3 dzień -5blg
4 dzień -6blg
Już wiesz ile spirytu uzyskujesz z tych nastawów?
Czy może w międzyczasie dosypujesz cukier?japitole pisze: Są również jeszcze inne etapy, bez których byłoby niemożliwe osiągnięcie takich wyników, jednak podstawa, to temperatura startowa.
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Jeszcze jedno. Wczoraj, by zaspokoić ciekawość i potwierdzić doświadczalnie to co piszecie, postawiłem pojemnik bezpośrednio obok rozgrzanego kominka.
Temperatura nastawu przed tym zabiegiem wynosiła 16,9 stopnia, po 2 godzinach podniosła się do 26,5 stopnia.
Przed podgrzaniem w roztworze było 1 Blg, po upływie 12 godzin juz tylko -2 Blg.
Temperatura nastawu przed tym zabiegiem wynosiła 16,9 stopnia, po 2 godzinach podniosła się do 26,5 stopnia.
Przed podgrzaniem w roztworze było 1 Blg, po upływie 12 godzin juz tylko -2 Blg.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lut 2020, 09:04 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Dlatego dzisiaj powtórzę pomiar w okolicach 20 stopni właśnie.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Dzięki, to w tym tempie jutro będzie gotowy do klarowania.japitole pisze: W tej chwili, tak naprawdę Twój nastaw ma -1,7blg
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lut 2020, 15:07 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Cztery litry niecałe poszło z tych 8 kilogramów cukru. Ciągnąłem do 97,5 stopnia w kegu.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 lut 2020, 17:24 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 1166
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
@japitole zabrzmiało jak by bez bufora nie było takiej możliwości praca z buforem potrafi nawet skrócić proces o 1/3 więc wygoda. Bez bufora też można sporo wyciągnąć tylko przy końcówce trzeba tak skręcać odbiór ( poniżej 10ml/min) że sporo osób już sobie odpuszcza. A można się przyłożyć i dodatkowe 0.5l czy wiecej serca nam to wynagrodzi
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
japitole i aakk, czytałem o buforze, jednak u mnie taka konfiguracja nie wchodzi w grę. Po zamontowaniu OLM, do sufitu mam 10 cm ...
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
Piszesz bzdury do tego nie potrzeba buforajapitole pisze:japitole pisze:Spraw sobie bufor, to będziesz ciągnął do 99,8`C w zbiorniku, a nawet do 100`.
No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
20 cm więc z buforu lipa.Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 12:47 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Pewnie sam masz bufor i pewnie masz go, by kolumna ładniej wyglądała Obniżony odbiór również masz?, ale po co ci on?
Przecież bez niego również zrobisz dobry spiryt itd itp
Więc nie lubię marnować energii i czasu na odległość, by coś komuś udowodnić, jak już, to wolę to robić w bliskim kontakcie.
Kolego dobrze wiesz o co chodzi...prolog1975 pisze: Piszesz bzdury do tego nie potrzeba bufora
Pewnie sam masz bufor i pewnie masz go, by kolumna ładniej wyglądała Obniżony odbiór również masz?, ale po co ci on?
Przecież bez niego również zrobisz dobry spiryt itd itp
Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l, to i tak będziesz swoje mundrości "promował" i bzdurne (używając twojej nomenklatury słownej) wyliczenia wypisywał.prolog1975 pisze: No i jak już wiesz ile masz spirytu z nastawu 8 kg cukru 22Blg schodzącego do -6.5Blg
Czy nadal skrzętnie będziesz unikał odpowiedzi.
Więc nie lubię marnować energii i czasu na odległość, by coś komuś udowodnić, jak już, to wolę to robić w bliskim kontakcie.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Widać zbyt trudne pytania zadaję, nie denerwuj się stres jest szkodliwy dla zdrowia. Papier wszystko przyjmie ale nie forumowicze. Jeśli z tych nastawów uzyskujesz w przybliżeniu 0.5l spirytu z kg cukru po dwóch gotowaniach to proponuję zmienić cukromierze.
Mylisz agresję z dociekliwością.japitole pisze: Czuje się w twoich postach agresję...więc co bym nie napisał, a przecież mogę napisać że wychodzi 9l
Widać zbyt trudne pytania zadaję, nie denerwuj się stres jest szkodliwy dla zdrowia. Papier wszystko przyjmie ale nie forumowicze. Jeśli z tych nastawów uzyskujesz w przybliżeniu 0.5l spirytu z kg cukru po dwóch gotowaniach to proponuję zmienić cukromierze.
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: RE: Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Z tych 10 cm zapasu pod sufitem 5-6 możesz jeszcze wykorzystać na bufor. Mam podobną sytuację i kol. Herbata powiedział, że coś da się wymyślić na bufor o wysokości 25 cm.kombiii pisze:20 cm więc z buforu lipa.Pablito pisze:Jaką masz wysokość katalizatora?
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 18:00 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
@Pablito, jeśli dobrze rozumiem, to katalizator, miałby byc zastąpiony przez 25 centymetrowy bufor. Czy w takim razie bufor przejmie jego rolę?
Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję.
(albo zapytajmy @Akasa. Wyfasował mi niezły moduł OLM i też konstruuje bufory).
Mam prośbę, jeżeli @Herbata zdoła skonstruować dla Ciebie ów bufor, dasz mi znać tu, lub na PW? Jestem żywotnie zainteresowany i z góry dziękuję.
(albo zapytajmy @Akasa. Wyfasował mi niezły moduł OLM i też konstruuje bufory).
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 18:48 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
Autor tematu - Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Ok. Tylko ta długość ...
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.
U mnie w grę wchodzi jedynie 25 cm a dostępne bufory, maja długość 30 cm, jak na złość.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Czas fermentacji a temperatura zewnętrzna
Wracając do meritum tego tematu, to raz na próbę zrobiłem 100l nastawu z 24kg cukru. Jedna paczka Alcotecow już nie pamiętam które, a nie mam teraz dostępu do zeszytu, gdzie to zapisuję. Fakt, ślimaczyl się nastaw prawie 2tyg w temperaturze pokojowej, ale już po pierwszej rektyfikacji spiryt był zdecydowanie najbardziej łagodny. Następnym razem będę robić tylko w ten sposób cukrowki, jeśli tylko będę miał czas. Widać wolna praca plus stabilne warunki dają super efekty.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!