Nastaw 1000L na T48

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy

Post autor: tomberry »

Grzeję 45 litrów, zaczynam proces rano a wieczorem jest piątka spirytusu. Sprzętu pilnować trzeba tylko w pierwszej i końcowej fazie (grzanie, stabilizacja, cięcie przedgonu, cięcie pogonu) faza środkowa jest długa i nie wymaga jakiegoś specjalnego dozoru. Raz na jakiś czas oczywiście trzeba zaglądnąć czy jakiś bezmyślnik wody chłodzącej nie zakręcił co raz mi się zdarzyło i część urobku poszłaa...

Teraz najważniejsze jest aby te 1000l przerobiło się jak należy, szkoda by było tyle cukru zmarnować, a jak już będzie gotowe to tak jak wspominał kolega aronia niechaj sobie rezerwa stoi nawet i do zimy.

Z pomiarami niestety ciężko mam to nastawione na wiosce a bywam tam jedynie w wekendy i to nie zawsze. Sam jestem ciekawy co się dzieje.. w piątek się wybieram, oglądnę i dam znać.
alembiki
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: rozrywek »

Już widzę jak się tłumaczysz w prokuraturze że z 1000L nastawu robisz dla ukochanej małżonki ajerkoniak. Odpowiednie służby z 25L potrafią rozdmuchać temat do poziomu przemysłowego bimbrownictwa, a ty poleciałeś na ostro.
Kolego na logikę, jaki sens nastawiać taką ilość, jeśli nie jesteś w stanie tego przerobić, przeliczyłeś ile czasu ci zajmie przepędzenie tego chociaż na jeden raz?
Nastaw powinien być jak najszybciej zlany znad osadu po zakończeniu fermentacji, dobrze sklarowany oraz przepędzony. Jak zamierzasz to uczynić?
Dalej zainfekowanie nastawu jest dosyć łatwe, a uratowanie takiej ilości...hmm no cóż zabolałoby.
45L przerabiasz w 1 dzień tak? 1000L minus osad, minus wolne miejsce daje 900L które będziesz przerabiał 20 dni!!!
20 dni pędzenia do uzyskania surówki!!! To nie ma najmniejszego sensu.
Sens ma pędzenie na zapas, sam tak robię, lubię mieć parę, paręnaście, nawet parędziesiąt litrów upędzonego urobku.......ale
czyż nie wystarczy nastawić 2 beczek po 200L?. W trakcie przerabiania jednej, druga fermentacja się skończy i masz ciągłość tak jak chciałeś, a operowanie mniejszym litrażem jest zwyczajnie mniej kłopotliwe.
Poza tym przepraszam jeśli zbyt pochopnie wyciągam wniosek...ale nastaw 1000L z hobbystyką raczej już wiele wspólnego nie ma.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Lootzek »

No to trzymam kciuki by wszystko było ok! :)
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: k.kolumb »

:odlot: Widać ten pojemniczek z satelity. Niewiele jest obiektów stworzonych ręką ludzką widzialnych z kosmosu.
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Dave »

Robiłem raz nastaw ze śliwek w mauserze 600 litrowym ale zdecydowanie wygodniejsze są beczki 225 litrowe

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Zbynek80 »

Jak ty to w ogóle wymieszałeś ? Jakoś natleniałeś nastaw ?
Rozmach jest ale czy taki wielki, jak nastawia na wsi na wolnym powietrzu (choć lepiej było by w jakimś budynku) 1000L jak ja w mieszkaniu w bloku nastawiam 250L ?
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 maja 2015, 21:37 przez Zbynek80, łącznie zmieniany 1 raz.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Witaj Zbyszek. Kolega mieszał wiertarką z mieszadłem- także dobrze natlenił, bo ładnie śmiga nastaw. Nie chodzi o rozmach a o ekseryment, czy nie będzie jakichś problemów. No i my skorzystamy może w przyszłości jak będzie można pędzić bez przeszkód. Szacun dla Ciebie za te 250l-w ilu fermentatorach,ile metrów mieszkanie?

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Bimberpołudnie »

Ciekawi mnie temperatura. Jak robiłem testy z nastawami powyżej 100 litrów to bez chłodzenia potrafiła oscylować w okolicach 33 stopni a to już prawie max dla grzybków.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Zbynek80 »

Nastawiam w fermentorach 33L i w beczce 60L, W tej chwili mam nastawione w 3 fermentorach i w beczce, i jeszcze w 4 fermentorach mam obecnie piwo mam nadzieję,że je rozleje do końca tygodnia i nastawię w nich, nastawy więc będzie razem z 280L
Mieszkanie chyba 62m, wszystko stoi w jednym małym pokoju. Rurki fermentacyjne ucięte nałożone wężyki połączone w puszcze i wyjście do szybu wentylacyjnego w łazience. Ale i tak troszkę czuć w przedpokoju i w pokoju szczególnie na drugi i trzeci dzień po nastawieniu i trzeba lekko okno uchylić.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Ja mam troszkę lepsze warunki,3 beczki-550l już kończy fermentację. Zbyszek odnośnie drożdży; nastawiłem 50kg cukru na jednej paczce : Cobra mega pack,po 5 dniach jest 0 Blg. Takich drożdży jeszcze nie miałem-idą jak burza. Poczytaj test -każdy zadowolony. Zobaczę jaki z tego będzie towar. Jak masz dobre piwko to podrzuć bo ja jestem skazany na Żubra :D

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Witaj Bimberpołudnie. A ile i jakie drożdże dawałeś do nastawu ponad 100l(ile cukru)?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Zbynek80 »

Ja nastawiam obecnie na Moskwa Style dają radę przy wysokim Blg 27 nominalnie, może i przerobiły by więcej. Mimo iż mają w instrukcji zapodanie w 25-30*C to ja i tak daje w max 22 i ładnie startują i się tak nie nagrzewają bardzo.
Golec a co do piwka to jak rozleję to pomyślę jak się przypomnisz na pw. Z komercyjnych siuśków Żubr nie jest tak bardzo niedobry. Najgorsze ścierwa to Harnasie, Tatry, Lech, Tyskie, Carlsberg, Okocim. Z tanich całkiem niezgorszy jest Namysłów
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Lootzek »

Co do "piwa" koncernowego, warto spojrzeć na skład, jeśli napisali że skład to woda, słód jęczmienny i chmiel, to jeszcze jak cię mogę, ale na większości sikaczy masz tylko enigmatyczne "zawiera słód jęczmienny i/lub jęczmień"...

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Zbynek80 »

"zawiera słód jęczmienny" to jest dobry tekst, ale nawet jak pisze chmiel to jakoś go nie czuć.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: wawaldek11 »

Ja przy swoich eksperymentach zauważyłem, że przy dużych nastawach (200l) ważna jest temperatura, w której zadajemy drożdże - czasem obniżnie jej do 20*C nie spowoduje nadmiernego wzrostu temp. w czasie fermentacji. Nie bez znaczenia jest też ilość drożdży, dodanie pożywek, silne natlenienie. Jak ostro ruszą z kopyta, to zachodzi obawa, że nastaw może się przegrzać. Przy jednej megapace na 50kg glukozy nie było problemu.
Pozdrawiam,
Waldek

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Bimberpołudnie »

golec269 pisze:Witaj Bimberpołudnie. A ile i jakie drożdże dawałeś do nastawu ponad 100l(ile cukru)?
Jakie drożdże to w sumie mało istotne - kumpel ostatnio nastawił nastaw 130 litrów na najtańszych biowinu i przepracowało mu szybko i ładnie.
Co do cukru to przy takich dużych nastawach stosowałem mnożnik proporcji 6,5 kg cukru na 25 litrów nastawu. Cukier dodawany w dwóch porcjach - druga porcja jak sie nastaw dobrze rozbuja. Drożdzy na 130 litrów 3 paki i już trzeba na temperaturę uważać

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

rozrywek pisze:Już widzę jak się tłumaczysz w prokuraturze że z 1000L nastawu robisz dla ukochanej małżonki ajerkoniak. Odpowiednie służby z 25L potrafią rozdmuchać temat do poziomu przemysłowego bimbrownictwa, a ty poleciałeś na ostro.
Na dzień dzisiejszy nie zauważyłem aby prywatna produkcja była jakoś specjalnie ścigana, ryzyko oczywiście istnieje zawsze i każdy z nas raczej zdaje sobie z tego sprawę.

rozrywek pisze:Kolego na logikę, jaki sens nastawiać taką ilość, jeśli nie jesteś w stanie tego przerobić, przeliczyłeś ile czasu ci zajmie przepędzenie tego chociaż na jeden raz?
45L przerabiasz w 1 dzień tak? 1000L minus osad, minus wolne miejsce daje 900L które będziesz przerabiał 20 dni!!!
20 dni pędzenia do uzyskania surówki!!! To nie ma najmniejszego sensu.
20 wekendów w moim przypadku, czyli jakieś 5 miesięcy w takim czasie jestem w stanie to przerobić, mnie się nie śpieszy.
rozrywek pisze: Nastaw powinien być jak najszybciej zlany znad osadu po zakończeniu fermentacji, dobrze sklarowany oraz przepędzony. Jak zamierzasz to uczynić?
Bzdura, nigdy nic nie zlewałem, klarowałem itp. jedna z beczek przestała nawet całą zimę, nie widzę sensu takiego postępowania. Mam maszynkę z płaszczem więc wrzucam czasem nawet gęste zaciery zbożowe.
rozrywek pisze: Dalej zainfekowanie nastawu jest dosyć łatwe, a uratowanie takiej ilości...hmm no cóż zabolałoby.
Nie wiem czy jest łatwe, mnie się jeszcze nie zdarzyło, ryzyko oczywiście zawsze istnieje.

rozrywek pisze: Poza tym przepraszam jeśli zbyt pochopnie wyciągam wniosek...ale nastaw 1000L z hobbystyką raczej już wiele wspólnego nie ma.
Gdzieś tam wyżej pisałem jak to jest gdy się ma spirytus, po prostu ciągle go brakuje.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Bimberpołudnie witaj. Koledze Tomberry nastaw na pewno się nie przegrzeje-dał 5 paczek T48 na 250kg cukru. Zatem paczka wychodzi na 50kg,co przy tych warunkach na polu nie ma szans żeby grzybki padły! U Ciebie kolego jest za dużo drożdży dlatego nastaw łapie takie temperatury. Następnym razem daj jedną i zobaczysz, że nastaw nie będzie się przegrzewał. Dłużej potrwa fermentacja ale zaoszczędzisz kasę i będziesz miał lepszy towarek-sam zysk.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

rozrywek napisał(a):
Poza tym przepraszam jeśli zbyt pochopnie wyciągam wniosek...ale nastaw 1000L z hobbystyką raczej już wiele wspólnego nie ma.
Ktoś tu nie zna pojęcia hobby/hobbystyka to przytoczę :
Hobby (pasja, pot. konik) – czynność wykonywana dla relaksu w czasie wolnym od obowiązków. Może łączyć się ze zdobywaniem wiedzy w danej dziedzinie, doskonaleniem swoich umiejętności w pewnym określonym zakresie, albo też nawet z zarobkiem — głównym celem pozostaje jednak przyjemność płynąca z uprawiania hobby.
Więc piętnowanie kogoś kto robi dla siebie a czasami i znajomych / rodziny jest moim zdaniem bez sensu. A czy jak ktoś weźmie za to parę złotych to jest od razu beeee ?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Trzeba również zauważyć, że kolega robi nastaw na cały rok-więc jak to podzielimy na 12 miesięcy to wyjdzie nam 80 l nastawu. Całkim mało co? :D Oby wszystko dobrze poszło-trzymamy kciuki.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: ziemba12345 »

Patrząc ze swojej perspektywy to wcale nie jest tak dużo te 1000l. Obecnie stoją u mnie 4 beczki 120l soku jabłkoweko i jedna 200l z zacierem zbożowym to daje nam już 600l. W sobotę planuję zatrzeć 3 beczki po 200l i wyjdzie już ponad 1000l. I dla mnie to tylko hobby. Nie stosuje już cukru więc muszę robić duże nastawy. Z 400l jabłek wyjdzie mi ok. 40l calvadosu na który już czeka beczka dębowa zalana winem. Na zacier zbożowy czeka beczka po whiskey 220l także będzie co zapełniać. A z 600l zacieru wyjdzie mi jakieś 70l whiskey. Także policzcie sobie ile sami przerabiacie przez sezon litrów nastawów/zacierów bo też wam mogą wyjść setki litrów. Pierwszego roku popełniłem tylko błąd i napędziłem po 10-20 litrów. Po paru miesiącach wszystko się pokończyło a miało latami leżakować. Teraz man zasade, że robię więcej, bez cukru i to co zleje do beczek jest nietykalne min. rok. Reszta idzie na rozdanie bo mam działkę na wsi i tu owocówki są droższe od pieniędzy przy rozliczeniach z robotnikami, kolegami itp :D

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: genas.1970 »

Witam, ja robię nastawy w 55l beczce i mi mało, a jestem pierwszy rok w tym hobby. Kto wie co za dwa lata będzie.;-)
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: olo 69 »

Kup 10 beczek po 55 litrów i na parę lat ewentualnie wystarczy :)
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Dave »

@genas.1970
Ja zaczynałem od beczki 30 litrowej, pół roku później miałem 3 beczki 120 litrowe a w kolejnym sezonie doszły 4 beczki 220 litrowe. Teraz używam już tylko beczek 220 litrowych bo okazują się najbardziej praktyczne. Nie ograniczaj się tylko do jednego fermentatora i kupuj większe beczki :)

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Po tygodniu pracy nic się nie zmieniło, nastaw bulka wesoło dokładnie w takim samym tempie jak dzień po nastawie, temperatura 17C, w smaku wciąż słodki ale ma już dobrą nutę :).
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

Blg nieznane ?

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Cukromierz był u kolegi niestety, sprawdzę następnym razem czyli za jakieś 3 tygodnie.

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Po ~miesiącu blg 8 temperatura 20C, nastaw ciągle idzie, trochę spadła dynamika procesu :), mielismy jednak stosunkowo zimny maj.

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Blg 5, ciągle idzie ale już znacznie zwolniło, myślę że maks 2 tygodnie i koniec. Konkluzja - nie ma się czego bać 1000l przetestowane :)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: aronia »

W 8 dni obniżyło się 3 Blg, a więc zejście do -3/-4 myślę, że zajmie jeszcze 3-4 tygodnie(o ile jeszcze bardziej nie zwolni) - czyli zejdzie jakieś 2 miesiące, a może 2 i pół - ale najważniejsze, żeby skończyło.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: michal278 »

Mnie ciekawi jak kolega mieszał cukier i napowietrzyl nastaw?
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: rozrywek »

Michał,on już to opisał.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: michal278 »

No tak tylko jak to wykonał. Raczej lakoniczne informacja o mieszadle. Ja myślę że sprężarka by była lepsza...
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

glikol
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 16:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: glikol »

Ładnie, ładnie. Nielegalna produkcja etanolu, do tego dochodzi emisja gazów cieplarnianych do atmosfery (pewnie także bez zezwolenia), kolo 60 m3 CO2...... :klaszcze:

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Witaj Tomberry. Jak nastaw , czy zakończył fermentację? Napisz, jestem bardzo ciekawy czy wysokie tem. Nie przeszkodziły w procesie?

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Na dzień dzisiejszy została mi końcówka do przerobienia(niecałe 200litrów). Generalnie polecam taki mauzerek do produkcji w cyklu rocznym. W tej chwili myślę już o założeniu kolejnego :) Wyniki całkiem przyzwoite choć nie najlepsze na 45 litrów wsadu wychodzi około 4.5l spirytusu, no ale były powody, przede wszystkim zimny maj i nie za wiele pożywki (zmielone jabłka). Warto też wspomnieć, że obsługa jest fajna, podstawiamy wiadro odkręcamy zawór i leci, żadnego zaciągania lewarowanie itp.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: boxer1981228 »

Jakie było blg startowe i końcowe. Bo uzysk 4,5l spirytusu z kega to strasznie mało. Dla mnie to jakieś 2,5 l mniej niż teraz osiągam.
Awatar użytkownika

Seniorpawliq
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Seniorpawliq »

Witam, autor tematu wspomniał gdzieś, iż będzie prubował odpędzić "na szybko" alkohol od nastawu w beczce i dopiero potem kierować go na "właściwy" sprzęt (z oddzieleniem przedgonu za pierwszym i drugim razem) moje pytania:

1. Czy taka technika z zastosowaniem maksymalnej prędkości za pierwszym razem ma jakieś negatywy?

2.Mam beczkę 250l z nierdzewki, trzeba by tylko pokrywę dorobić, czy w tym celu mogę użyć blachy 3mm OCYNKOWANEJ pomalowanej proszkowo?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: użytkownik usunięty »

"Stripping run" nastawu i później rektyfikacja surówki to nie to samo co rektyfikacja nastawu i później rektyfikacja surówki. O metodzie 2.5 nie wspominam. Czy to ma sens? Według mnie tak o ile piszemy o mega ilościach wsadu przeznaczonego do dalszej obróbki. Negatywem może okazać się nie dość dobrze oczyszczony wyrob a co do pokrywy, zapomniałbym o ocynku czymkolwiek jest pomalowany. Tylko nierdzewka
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: donald1209 »

A może miedź?
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”