Chciał bym poprosić o pomoc w dodaniu PALONEGO DĘBU do mojego destylaciku. Będę to roił po raz pierwszy i nie chce czegoś spartolić, a jak to mówią kto pyta ten nie błądzi!
Do zaprawienia mam kilka gąsiorków o pojemności 5 litrów z roztworkiem o mocy 50%. Chciał bym to zaprawić DĘBEM średnio palonym.
Tutaj mam kilka pytań:
1. Co wybrać ? Płatki, wiórka, kostki cz co tam jeszcze można kupić. Wiem ze czas leżakowania jest tutaj bardzo ważny, ale chciał bym aby po oko tygodniu może dwóch, mozna było już zrobić pierwszą degustacje (reszta niech leżakuje dalej) Prosze doradźcie mi w jakiej formie dodać dąb i jak długo to trzymać w tych gąsiorkach.
2. Jakiej firmy i gdzie to kupić. Wiem iż najlepiej to upiec sobie samemu w piekarniku, ale nie mam do tego warunków, i będę chciał gdzieś kupić gotowy produkt. Nie chciał bym sie nadziać na jakiś niesprawdzony szajs, dlatego prosił bym o pomoc w wyborze firmy i sprzedawcy.
3. Mam jeszcze pytanie odnośnie tego jak potem odcedzić dąb. jak to przefiltrować aby był czysty i klarowny

Z góry dzięki za wszelaką pomoc.
Pozdrawiam.