[POMOC] Dobranie metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Magyars
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 3 lut 2020, 13:39

Post autor: Magyars »

Witam, tak jak w temacie: potrzebuję rady dt. dobrania metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'.
Na tzw. 'składzie' mam teraz:
- AAbratek z beczką 40l bodajże,
- garnek emaliowany 30l,
- bańka 24l,
- śrutę kukurydzianą (powiedzmy że b. dużo),
- mąkę kukurydzianą,
- żyto.

Najważniejszą rzeczą jest to, iż chcę zrobić na tzw. turbo drożdżach. Mógłby mi podpowiedzieć jak wygląda cały proces technologiczny od zacierania, fermentacji, przez destylację i 'beczkowanie' (z użyciem płatków dębowych - nie mam beczki)? Ewentualnie jakiś SPRAWDZONY przepis, na forum jest tego sporo, ale chciałbym coś sprawdzonego i dosyć taniego (wiem, będę potrzebował jeszcze kilku rzeczy, spokojnie).

Jeśli jest tu osoba, która byłaby mi w stanie pomóc, byłbym niezwykle wdzięczny - w temacie bourbonów jestem całkowicie zielony i nie chcę czegoś spieszyć.

Z góry DZIĘKUJĘ!!!

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: [POMOC] Dobranie metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'

Post autor: boxer1981228 »

Cześć,

Zerknij na tą relację robiłem ją dawno, dawno temu i na innym forum i do tego był to single malt ale od czegoś musisz zacząć:

http://aabratek.com.pl/viewtopic.php?f=21&t=60

Pozdro
Box
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: [POMOC] Dobranie metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'

Post autor: stefunk »

Kolego, jak chcesz kukurydze zacierać to chyba będzie bardziej 'whiskey'

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: [POMOC] Dobranie metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'

Post autor: kwik44 »

Przeszukaj forum pod kątem tematów "zacieranie", "kukurydza", "burbon", "zacieranie na lenia" etc. Jak nie masz płaszcza to kup worek do wyciskania. Skoro planujesz rudą to zapomnij o drożdżach turbo. Nie nadają się. Inna opcja to KOJI. Też jest temat - możesz spróbować i dać znać co wyszło.
Jak wszystko będzie przefermentowane to zrób odpęd. Do "0". Jak uzbierasz pełny kocioł destylatu destyluj drugi raz. Jak? Poszukaj tematu o destylacji prostej na kolumnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”