Witam, tak jak w temacie: potrzebuję rady dt. dobrania metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'.
Na tzw. 'składzie' mam teraz:
- AAbratek z beczką 40l bodajże,
- garnek emaliowany 30l,
- bańka 24l,
- śrutę kukurydzianą (powiedzmy że b. dużo),
- mąkę kukurydzianą,
- żyto.
Najważniejszą rzeczą jest to, iż chcę zrobić na tzw. turbo drożdżach. Mógłby mi podpowiedzieć jak wygląda cały proces technologiczny od zacierania, fermentacji, przez destylację i 'beczkowanie' (z użyciem płatków dębowych - nie mam beczki)? Ewentualnie jakiś SPRAWDZONY przepis, na forum jest tego sporo, ale chciałbym coś sprawdzonego i dosyć taniego (wiem, będę potrzebował jeszcze kilku rzeczy, spokojnie).
Jeśli jest tu osoba, która byłaby mi w stanie pomóc, byłbym niezwykle wdzięczny - w temacie bourbonów jestem całkowicie zielony i nie chcę czegoś spieszyć.
Z góry DZIĘKUJĘ!!!
[POMOC] Dobranie metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: [POMOC] Dobranie metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'
Cześć,
Zerknij na tą relację robiłem ją dawno, dawno temu i na innym forum i do tego był to single malt ale od czegoś musisz zacząć:
http://aabratek.com.pl/viewtopic.php?f=21&t=60
Pozdro
Box
Zerknij na tą relację robiłem ją dawno, dawno temu i na innym forum i do tego był to single malt ale od czegoś musisz zacząć:
http://aabratek.com.pl/viewtopic.php?f=21&t=60
Pozdro
Box
-
- Posty: 1258
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: [POMOC] Dobranie metodyki i składników do zacierania 'WHISKY'
Przeszukaj forum pod kątem tematów "zacieranie", "kukurydza", "burbon", "zacieranie na lenia" etc. Jak nie masz płaszcza to kup worek do wyciskania. Skoro planujesz rudą to zapomnij o drożdżach turbo. Nie nadają się. Inna opcja to KOJI. Też jest temat - możesz spróbować i dać znać co wyszło.
Jak wszystko będzie przefermentowane to zrób odpęd. Do "0". Jak uzbierasz pełny kocioł destylatu destyluj drugi raz. Jak? Poszukaj tematu o destylacji prostej na kolumnie.
Jak wszystko będzie przefermentowane to zrób odpęd. Do "0". Jak uzbierasz pełny kocioł destylatu destyluj drugi raz. Jak? Poszukaj tematu o destylacji prostej na kolumnie.