-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 19:04
- Załączniki
Soki po fermentacji wstępnej?
Witam Serdecznie...
Mam dostęp do soków tłoczonych które pomimo pasteryzacji nie nadają się do normalnego spożycia.
Soki przechowywane są w opakowaniach próżniowych wydaje mi się że sfermentowały na naturalnych drożdżach.
Teraz pytanie czy opłaca się to wrzucić na gary czy lepsza będzie Refermentacja takiego nastawu?
Na co zwrócić uwagę?
Może któryś z kolegów z doświadczeniem jest w stanie przeprowadzić próbę?
Ilości jakimi dysponuję są spore i jest czym dzielić zainteresowanych proszę o priv przekaże nr tel i dogadamy co i jak.
Mam dostęp do soków tłoczonych które pomimo pasteryzacji nie nadają się do normalnego spożycia.
Soki przechowywane są w opakowaniach próżniowych wydaje mi się że sfermentowały na naturalnych drożdżach.
Teraz pytanie czy opłaca się to wrzucić na gary czy lepsza będzie Refermentacja takiego nastawu?
Na co zwrócić uwagę?
Może któryś z kolegów z doświadczeniem jest w stanie przeprowadzić próbę?
Ilości jakimi dysponuję są spore i jest czym dzielić zainteresowanych proszę o priv przekaże nr tel i dogadamy co i jak.
-
- Posty: 63
- Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Sprawdź blg, jeżeli wysokie to zrób starter drożdżowy i zaszczep, jeżeli w okolicach 0 to gotuj, zobaczysz czy coś z tego będzie
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 19:04
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?
Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?
Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 15:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 6338
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
No, to dawaj "parę" litrów do testów. Akurat w przyszłym tygodniu miałem odpalić sprzęt na produkcję winiaku, więc i soczek mogę "zagęścić".
Reszta na PW
Reszta na PW

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1936
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Czy sok który posiadasz jest klarowny czy zachodzi potrzeba gotowania w płaszczu? Z jakich owoców jest ten sok, czy tylko jabłkowy? Chciałbyś zrobić brandy/calvados do leżakowania o określonym procencie czy spirytus z nutą owocową?
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 15:55 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 163
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Kolego, sprawdziłeś to BLG? Jest 0?
To trochę mało prawdopodobne, bo taki sok w opakowaniu próżniowym (worku?) w trakcie fermentacji by wybuchł od wydzielającego się CO2.
Chyba że był zapakowany już po fermentacji?
Piotrek glizda pisze:Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?
Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Kolego, sprawdziłeś to BLG? Jest 0?
To trochę mało prawdopodobne, bo taki sok w opakowaniu próżniowym (worku?) w trakcie fermentacji by wybuchł od wydzielającego się CO2.
Chyba że był zapakowany już po fermentacji?
-
- Posty: 81
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 20:35
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Podaj swoją lokalizację i napoisz z jakich owoców są te soki. Tylko z jabłek, czy może inne też?
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 19:04
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Musiałem się przygotować przed odpowiedzią na pytania....
Kolego Zbyszku teoretycznie masz rację, z puchnięciem worków tylko że soki zaczęły fermentować pewnie dlatego, że opakowanie nie było do końca szczelne co skutkowało ucieczką ciśnienia przy fermentacji.... Z uwagi na to iż w REFRAKTOMETRZE (musiałem przekopiować tą nazwę) pękła mi szybką, pomiar przeprowadziłem areometrem ballinga testując worki o pojem. 3 lub 5 l bywało różnie 12-0 BLG zabawa zaczęła się gdy dobrałem się do "mauserów" blg równe zero w trzech próbkach zapach cydru klarownośc bd poniżej foto relacja. co do lokalizacji 05-622 Błędów 507 304 524 nr do kontaktu
https://drive.google.com/open?id=1HYyheo0Teudp2bQEpCJ3vbsJftLJkUN_
https://drive.google.com/open?id=1HUKmMMjz0W_gJVneRyhSlfHS7XCnO3jl
https://drive.google.com/open?id=1HMU8tyyRgE0xxvlH5UUz2kkyQW-nWz8W
https://drive.google.com/open?id=1HJFaT1-tWoZdmSC7oMdjQoIhT3q6Is9y
Kolego Zbyszku teoretycznie masz rację, z puchnięciem worków tylko że soki zaczęły fermentować pewnie dlatego, że opakowanie nie było do końca szczelne co skutkowało ucieczką ciśnienia przy fermentacji.... Z uwagi na to iż w REFRAKTOMETRZE (musiałem przekopiować tą nazwę) pękła mi szybką, pomiar przeprowadziłem areometrem ballinga testując worki o pojem. 3 lub 5 l bywało różnie 12-0 BLG zabawa zaczęła się gdy dobrałem się do "mauserów" blg równe zero w trzech próbkach zapach cydru klarownośc bd poniżej foto relacja. co do lokalizacji 05-622 Błędów 507 304 524 nr do kontaktu
https://drive.google.com/open?id=1HYyheo0Teudp2bQEpCJ3vbsJftLJkUN_
https://drive.google.com/open?id=1HUKmMMjz0W_gJVneRyhSlfHS7XCnO3jl
https://drive.google.com/open?id=1HMU8tyyRgE0xxvlH5UUz2kkyQW-nWz8W
https://drive.google.com/open?id=1HJFaT1-tWoZdmSC7oMdjQoIhT3q6Is9y
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 12:43 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1203
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
- Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: podkarpackie
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Czy dobrze rozumiem - masz to w mauserach???
Co chcesz z tym zrobić? Wylać, oddać, sprzedać?
Co chcesz z tym zrobić? Wylać, oddać, sprzedać?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD
-
- Posty: 1936
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
ArTii
pierwszy post 
Słaba wydajność z tego będzie ale jak najbardziej nadaje się do destylacji na calvados. Ewentualnie możesz spróbować zrobić sobie kilka skrzynek cydru na lato


Słaba wydajność z tego będzie ale jak najbardziej nadaje się do destylacji na calvados. Ewentualnie możesz spróbować zrobić sobie kilka skrzynek cydru na lato

Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 13:07 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1203
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
- Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: podkarpackie
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
@Gacek - jakoś nie doczytałem 
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
Muszę tylko zobaczyć jak mi beczki wejdą na auto... Puścił bym na półkowej...

Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
Muszę tylko zobaczyć jak mi beczki wejdą na auto... Puścił bym na półkowej...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP: email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD
Dostępne również termometry WiFi z wyświetlaczem LCD
-
- Posty: 221
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
- Załączniki
Re: Soki po fermentacji wstępnej?
Co to za wskaźnik na zdjęciach? Bo nie wygląda na balingomierz. Napisz jaki ilości masz do rozdania.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 mar 2020, 00:41 przez tomhas, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości