Soki po fermentacji wstępnej?

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Piotrek glizda
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04

Post autor: Piotrek glizda »

Witam Serdecznie...

Mam dostęp do soków tłoczonych które pomimo pasteryzacji nie nadają się do normalnego spożycia.
Soki przechowywane są w opakowaniach próżniowych wydaje mi się że sfermentowały na naturalnych drożdżach.

Teraz pytanie czy opłaca się to wrzucić na gary czy lepsza będzie Refermentacja takiego nastawu?
Na co zwrócić uwagę?
Może któryś z kolegów z doświadczeniem jest w stanie przeprowadzić próbę?

Ilości jakimi dysponuję są spore i jest czym dzielić zainteresowanych proszę o priv przekaże nr tel i dogadamy co i jak.
koncentraty wina

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: mocho »

Sprawdź blg, jeżeli wysokie to zrób starter drożdżowy i zaszczep, jeżeli w okolicach 0 to gotuj, zobaczysz czy coś z tego będzie

Autor tematu
Piotrek glizda
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Piotrek glizda »

Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?

Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 15:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: radius »

No, to dawaj "parę" litrów do testów. Akurat w przyszłym tygodniu miałem odpalić sprzęt na produkcję winiaku, więc i soczek mogę "zagęścić".
Reszta na PW :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: .Gacek »

Czy sok który posiadasz jest klarowny czy zachodzi potrzeba gotowania w płaszczu? Z jakich owoców jest ten sok, czy tylko jabłkowy? Chciałbyś zrobić brandy/calvados do leżakowania o określonym procencie czy spirytus z nutą owocową?
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 15:55 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Zbyszek T »

Piotrek glizda pisze:Pprawdzenia blg byłem świadomy jest zerowe +/-
Bardziej chodzi mi o to że sok jabłkowy ma +/- 15blg wstępnie (chyba że źle zapamiętałem) co daje nam około 8% alko (jeśli coś źle pisze to poprawiajcie) jaka jest opłacalność gotowania tego towaru?

Wolałbym znaleźć Kolegę z dobrym sprzętem i pojęciem który by przeprowadził test.
Kolego, sprawdziłeś to BLG? Jest 0?
To trochę mało prawdopodobne, bo taki sok w opakowaniu próżniowym (worku?) w trakcie fermentacji by wybuchł od wydzielającego się CO2.
Chyba że był zapakowany już po fermentacji?

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: niebieski-n2 »

Podaj swoją lokalizację i napoisz z jakich owoców są te soki. Tylko z jabłek, czy może inne też?

Autor tematu
Piotrek glizda
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Piotrek glizda »

Musiałem się przygotować przed odpowiedzią na pytania....

Kolego Zbyszku teoretycznie masz rację, z puchnięciem worków tylko że soki zaczęły fermentować pewnie dlatego, że opakowanie nie było do końca szczelne co skutkowało ucieczką ciśnienia przy fermentacji.... Z uwagi na to iż w REFRAKTOMETRZE (musiałem przekopiować tą nazwę) pękła mi szybką, pomiar przeprowadziłem areometrem ballinga testując worki o pojem. 3 lub 5 l bywało różnie 12-0 BLG zabawa zaczęła się gdy dobrałem się do "mauserów" blg równe zero w trzech próbkach zapach cydru klarownośc bd poniżej foto relacja. co do lokalizacji 05-622 Błędów 507 304 524 nr do kontaktu

https://drive.google.com/open?id=1HYyhe ... sJftLJkUN_
https://drive.google.com/open?id=1HUKmM ... HS7XCnO3jl
https://drive.google.com/open?id=1HMU8t ... kyQW-nWz8W
https://drive.google.com/open?id=1HJFaT ... IhT3q6Is9y
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 12:43 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: arTii »

Czy dobrze rozumiem - masz to w mauserach???
Co chcesz z tym zrobić? Wylać, oddać, sprzedać?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: .Gacek »

ArTii :readmore: pierwszy post :mrgreen:

Słaba wydajność z tego będzie ale jak najbardziej nadaje się do destylacji na calvados. Ewentualnie możesz spróbować zrobić sobie kilka skrzynek cydru na lato :ok:
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 13:07 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: arTii »

@Gacek - jakoś nie doczytałem :D
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
Muszę tylko zobaczyć jak mi beczki wejdą na auto... Puścił bym na półkowej...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: tomhas »

Co to za wskaźnik na zdjęciach? Bo nie wygląda na balingomierz. Napisz jaki ilości masz do rozdania.
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 mar 2020, 00:41 przez tomhas, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Piotrek glizda
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Piotrek glizda »

Pozwolę sobie trochę odświeżyć temat może znajdzie się jeszcze jakiś zainteresowany...? A może koledzy którzy mnie już odwiedzili podzielą się z nami swoimi doświadczeniami co wzbogaci wątek o wiedze praktyczną. Dodam tylko że na tą chwilę posiadam soki nie sfermentowane ale po dacie przydatności do spożycia pakowane różnie 3/5/10/15/150L

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: arTii »

@Piotrek glizda - chętnie bym przygarnął jakąś partię... Ale w Grójcu będę dopiero około 18 grudnia... Jak dla mnie moga być duże opakowania - nie mam problemu z zabraniem....
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Twonk
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 3 mar 2017, 21:11
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Twonk »

Piotrek, będę jutro ok. południa w okolicy. Wysłałem PW.
Ostatnio zmieniony środa, 8 gru 2021, 22:45 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Szlumf »

Dzięki Piotrkowi :poklon; trochę tych soków z mauzerów z 2020r przerobiłem. Z wydajnością było słabo no ale to były ortodoksy na dzikusach. Na cydr mi nie pasowały więc poszły na jabłkowicę. Destylowałem jeden raz na 3 półkach. Prawdę mówiąc spodziewałem się po pełnym ortodoksie czegoś lepszego niż otrzymałem. Destylat pijalny ale nawet po 18 miesiącach dojrzewania - część z dębem - nie ląduje u mnie na wyższej półce. To oczywiście kwestia gustu.
Być może soki nie sfermentowane, które obecnie ma Piotrek po dodaniu szlachetnych drożdży dadzą lepszy rezultat. Doradzał bym jednak dodanie choć do części jakiegoś wzmacniacza (cukier lub spiryt) bo przy większej ilości destylacji słaba wydajność staje się uciążliwa.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Doody »

Potwierdzam obserwacje kolegi @Szlumfa. Lepszy destylat robiłem dodając 4-5 kg cukru na 50l soku niż z samego soku pomimo, że ten mój miał powyżej 14 Blg.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Piotrek glizda
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 4 wrz 2017, 20:04
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Piotrek glizda »

z uwagi na sporo wiadomości pw dodam kilka informacji.

Soki są jabłko i jabłko + coś niestety nie podpisane wiec tylko kolor nas ratuje.
opakowania są różne i nieposegregowane więc trzeba brać co jest.
preferuje raczej odbiór osobisty wysyłka raczej nie będzie opłacalna.
Soki oczywiście oddaje za darmo jednak z uwagi na moją wewnętrzną chytrość oczekuję jakiegoś małego upominku w postaci destylatu :-)

Mod.
Pisz staranniej.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 gru 2021, 09:54 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Odbiór w jakim mieście / miejscowości?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: Góral bagienny »

arTii pisze:@Gacek - jakoś nie doczytałem :D
Ja bywam w okolicach Grójca, więc do Błędowa jest niedaleko.
;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 gru 2021, 20:27 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

majster1
200
Posty: 216
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Soki po fermentacji wstępnej?

Post autor: majster1 »

Jeżeli naturalny sok jablkowy ma 15 blg to bardzo duzo. Normalnie ma około 12 blg. Może masz koncentrat z dolaną wodą i dosypanym cukrem dlatego łatwiej się zepsuł.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”