aAbratek piekący destylat
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
napiszę Ci jak to wygląda u mnie
Zacznę od nastawu :
-nastaw robię z 24kg cukru oraz 80l ciepłej wody co daje mi około 95l nastawu o wartości 25BLG cały,
póżniej rozpuszczam cukier i czekam aż temperatura spadnie w okolicę 20 stopni , napowietrzam nastaw dodając dwie paczki drożdży
Alcotec Turbo Yeast 48 Pure.Drożdże przeważnie zaczynają pracę po około kilkunastu godzinach i tak przez cały czas pracy drożdży
pilnuję temperaturę tak żeby nie przekroczyła 28stopni u mnie jest to w granicy 24-25 stopni.Po około 8 dniach gdy zauważę
że drożdże przestają pracować mierzę zawartość cukru jeśli mam już -4BLG zlewam znad osadu do drugiej beczki odgazowywuję nastaw
energicznie mieszając mieszadłem przez parę minut ,póżniej dodaję Turbo klar na 50L (ta ilość klaruje nastaw 95litrowy) saszetkę A
energicznie mieszając ,po około 2 godzinach dodaję saszetkę B także mieszając cały nastaw.Po około 24 godzinach nastaw jest
przezroczysty jak woda.
Opiszę jaki sprzęt posiadam :
-aAbratek od Akasa
-wysokość całkowita 2 m 60 cm
-średnica 63,5mm
-keg 50l
-dwa odbiory głowica LM oraz obniżony OLM
-wziernik latarka
-bufor na szerokiej kryzie wypełniony sprężynkami KO
-pierwsza rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2
- odcinek 16cm wypełniony sprężynki 4.2mm miedź
-druga rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2mm
-głowica wypełniona sprężynkami 0,7mm do wysokości latarki 20cm
-termometr Pamel 4-sondy
- pomiar temperatury -keg, bufor ,10 półka port wkręcany , 4 port
w głowicy nad OLM (w połowie pomiędzy OLM a latarką)
-trzy grzałki 2,5kw,2,0kw i 1,5kw
-regulator mocy
-spust cieczy z najniższego punktu
-łączenie za pomocą Tc clamp
-dodatkowy wlew cieczy w kegu sms
-całość ocieplona
-suma wypełnienia pryzmatycznego z KO -143cm + miedz 16cm
Prowadzenie procesu:
-do kega 50l wlewam 44 litry wyklarowanego nastawu załączam trzy grzałki łącznej mocy 6KW i czekam aż temperatura na 10-półce zacznie rosnąć
wtedy odkręcam wodę i doprowadzam do zalania kolumny.Kiedy słup cieczy pojawi się w wzierniku schodzę z mocą do 2.0KW i czekam aż słup cieczy
oraz temp na 10-półce spadnie (czynność zalania kolumny robię 3 razy) potem stabilizuję kolumnę około 1godziny.Temperatura powrotu wody wynosi u mnie
w granicy od 67stopni do 73stopni.Jak temperatury są stabilne zaczynam odpierać podpałkę z LM w ilości 2-3 krople na sekundę trwa to około 1godziny
w ilości 250ml.Po odebraniu podpałki zaczynam odbierać przedgon z LM w ilości 500ml z prędkością 12ml/minutę trwa to w granicy 1h .
Po tym czasie zmniejszam prędkość z LM na 1 kroplę na 3sekundy i schodzę do obniżonego odbioru OLM zwiększając moc na 2.5KW i prędkością odbioru
22ml/min pierwsze 100ml traktuję jako płukanie OLM i dodaję do przedgonu .
Po przepłukani pierwsze 500ml odbieram do butelki zaś potem serce w 5l damę.Serce odbieram do tego czasu jak zauważę wygotowywanie się alkoholu
w buforze i temperatura zaczyna rosnąc z 78,5 stopnia (przeważnie taką mam po stabilizacji) do 94 stopni wtedy kończę proces.Cały czas pilnuję
temperatury na 10-półce żeby nie podskoczyła o 0,1stopnia.
Nie wiem dlaczego urobek wychodzi piekący jeden raz wyszedł mi łagodny .Jeśli macie jakieś sugestie piszcie każda uwaga się liczy.
Zacznę od nastawu :
-nastaw robię z 24kg cukru oraz 80l ciepłej wody co daje mi około 95l nastawu o wartości 25BLG cały,
póżniej rozpuszczam cukier i czekam aż temperatura spadnie w okolicę 20 stopni , napowietrzam nastaw dodając dwie paczki drożdży
Alcotec Turbo Yeast 48 Pure.Drożdże przeważnie zaczynają pracę po około kilkunastu godzinach i tak przez cały czas pracy drożdży
pilnuję temperaturę tak żeby nie przekroczyła 28stopni u mnie jest to w granicy 24-25 stopni.Po około 8 dniach gdy zauważę
że drożdże przestają pracować mierzę zawartość cukru jeśli mam już -4BLG zlewam znad osadu do drugiej beczki odgazowywuję nastaw
energicznie mieszając mieszadłem przez parę minut ,póżniej dodaję Turbo klar na 50L (ta ilość klaruje nastaw 95litrowy) saszetkę A
energicznie mieszając ,po około 2 godzinach dodaję saszetkę B także mieszając cały nastaw.Po około 24 godzinach nastaw jest
przezroczysty jak woda.
Opiszę jaki sprzęt posiadam :
-aAbratek od Akasa
-wysokość całkowita 2 m 60 cm
-średnica 63,5mm
-keg 50l
-dwa odbiory głowica LM oraz obniżony OLM
-wziernik latarka
-bufor na szerokiej kryzie wypełniony sprężynkami KO
-pierwsza rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2
- odcinek 16cm wypełniony sprężynki 4.2mm miedź
-druga rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2mm
-głowica wypełniona sprężynkami 0,7mm do wysokości latarki 20cm
-termometr Pamel 4-sondy
- pomiar temperatury -keg, bufor ,10 półka port wkręcany , 4 port
w głowicy nad OLM (w połowie pomiędzy OLM a latarką)
-trzy grzałki 2,5kw,2,0kw i 1,5kw
-regulator mocy
-spust cieczy z najniższego punktu
-łączenie za pomocą Tc clamp
-dodatkowy wlew cieczy w kegu sms
-całość ocieplona
-suma wypełnienia pryzmatycznego z KO -143cm + miedz 16cm
Prowadzenie procesu:
-do kega 50l wlewam 44 litry wyklarowanego nastawu załączam trzy grzałki łącznej mocy 6KW i czekam aż temperatura na 10-półce zacznie rosnąć
wtedy odkręcam wodę i doprowadzam do zalania kolumny.Kiedy słup cieczy pojawi się w wzierniku schodzę z mocą do 2.0KW i czekam aż słup cieczy
oraz temp na 10-półce spadnie (czynność zalania kolumny robię 3 razy) potem stabilizuję kolumnę około 1godziny.Temperatura powrotu wody wynosi u mnie
w granicy od 67stopni do 73stopni.Jak temperatury są stabilne zaczynam odpierać podpałkę z LM w ilości 2-3 krople na sekundę trwa to około 1godziny
w ilości 250ml.Po odebraniu podpałki zaczynam odbierać przedgon z LM w ilości 500ml z prędkością 12ml/minutę trwa to w granicy 1h .
Po tym czasie zmniejszam prędkość z LM na 1 kroplę na 3sekundy i schodzę do obniżonego odbioru OLM zwiększając moc na 2.5KW i prędkością odbioru
22ml/min pierwsze 100ml traktuję jako płukanie OLM i dodaję do przedgonu .
Po przepłukani pierwsze 500ml odbieram do butelki zaś potem serce w 5l damę.Serce odbieram do tego czasu jak zauważę wygotowywanie się alkoholu
w buforze i temperatura zaczyna rosnąc z 78,5 stopnia (przeważnie taką mam po stabilizacji) do 94 stopni wtedy kończę proces.Cały czas pilnuję
temperatury na 10-półce żeby nie podskoczyła o 0,1stopnia.
Nie wiem dlaczego urobek wychodzi piekący jeden raz wyszedł mi łagodny .Jeśli macie jakieś sugestie piszcie każda uwaga się liczy.
Ostatnio zmieniony środa, 29 sty 2020, 11:05 przez land75, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: aAbratek piekący destylat
Przy jakiej temp w kegu kończysz odbiór serca? Jeżeli odbierasz serce aż do 94* w buforze to pewnie łapiesz dużo pogonów. Przy następnej okazji odbieraj serce do powiedzmy 96* (w kegu) do jednego naczynia, między 96* a 98* do drugiego a resztę do osobnego i porównaj sobie to co otrzymasz.
Ostatnio zmieniony środa, 29 sty 2020, 11:40 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: aAbratek piekący destylat
Tak robiłem że przy 96 w kegu zmieniałem już z damy 5-litrowej na butelki i starałem się tego nie mieszać i też wychodził mi destylat piekącyFeti pisze:Przy jakiej temp w kegu kończysz odbiór serca? Jeżeli odbierasz serce aż do 94* w buforze to pewnie łapiesz dużo pogonów. Przy następnej okazji odbieraj serce do powiedzmy 96* (w kegu) do jednego naczynia, między 96* a 98* do drugiego a resztę do osobnego i porównaj sobie to co otrzymasz.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: aAbratek piekący destylat
Wyczytałem gdzieś że przy mniejszej mocy lepiej wygotowuje się przedgony dlatego z początku odbierałem o mocy 2 kW a później już zwiększałem moc do 2,5 kWtonku pisze:Dlaczego nie trzymasz się takiej samej mocy jak podczas stabilizacji?land75 pisze: schodzę do obniżonego odbioru OLM zwiększając moc na 2.5KW
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: aAbratek piekący destylat
Zdaję sobie sprawę że 96% powinien piec ale rozrobiony do 50 nie powinien być piekący ponieważ raz udało mi się przedestylować nastaw i wyszedł bardzo łagodny i wchodził gładko także podejrzewam że robię coś nie tak.Doody pisze:Ja zawszę rektyfikuję 2 razy. Spiryt 96% zawsze trochę piecze
Ostatnio zmieniony środa, 29 sty 2020, 12:19 przez land75, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 6 sty 2019, 12:43
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódeczka smakowa
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: aAbratek piekący destylat
Robiłeś próby na innych drożdżach? Wprawdzie tym alcotecom nic nie brakuje ale mogą mieć mało pożywki na tak dużą beczkę. Spróbuj zrobić nastaw na Black Label... Jeżeli chcesz wyślę Ci trochę tych grzybów na próbę.
Edit:
Artur przy buforze i OLM już po pierwszym przebiegu powinien mieć świetny produkt, a mając taki sprzęt może się pokusić o metodę 4,5.
Równolegle idzie wątek o pracy z buforem, może tutaj warto szukać rozwiązania.
Edit:
Artur przy buforze i OLM już po pierwszym przebiegu powinien mieć świetny produkt, a mając taki sprzęt może się pokusić o metodę 4,5.
Równolegle idzie wątek o pracy z buforem, może tutaj warto szukać rozwiązania.
Ostatnio zmieniony środa, 29 sty 2020, 12:31 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: aAbratek piekący destylat
miedź przeważnie czyszczę po dwóch procesach wytrawiam ją w następujący sposób daję 600 ml wody utlenionej którą podgrzewam wraz z jedną łyżką sody jak woda utleniona jest już podgrzana dodaję dwie łyżki kwasku cytrynowego ciągle mieszając obserwuję jak miedź zmienia kolor na złoty. Później dokładnie sprężynki płukam w zimnej wodzie.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 472
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: aAbratek piekący destylat
A ja jak mantrę powtórzę odbierz pierwsze 0.7 l osobno.
Zobacz inne grzyby BL lub z tej stajni Prestige Turbo Pure 48. Zrób nastaw 20-22Blg wystartuj go w 18* stopniach i prowadź wolniej 20-22*
Kiedyś robiłem z miedzią potem bez skopałem w lato
( nie miałem chłodnicy) kilka nastawów i znów mam miedź od roku 8 cm w buforze nie czyszczona różnic nie widzę poza taką że z LM przedgon jajem nie capi.
Zobacz inne grzyby BL lub z tej stajni Prestige Turbo Pure 48. Zrób nastaw 20-22Blg wystartuj go w 18* stopniach i prowadź wolniej 20-22*
Kiedyś robiłem z miedzią potem bez skopałem w lato
( nie miałem chłodnicy) kilka nastawów i znów mam miedź od roku 8 cm w buforze nie czyszczona różnic nie widzę poza taką że z LM przedgon jajem nie capi.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: aAbratek piekący destylat
Czasem każdemu raz na kilka lat taki wyjdzie, ale i drożdże mają duży wpływ na smak. Jak ktoś nie wierzy to niech zrobi z tych czarnych Moskwa Pure, czy jakoś tak, i drugi Moskwa Style w złotych paczkach. Jest różnica w smaku duża. A jak zmieszałem w nastawie paczkę czarnych i paczkę " złotych" wyszedł całkiem fajny w smaku produkt. Czarne dają gorzki spirytus, złote lekko słodki i dlatego. Poza tym czym niższe Blg to lepszy produkt , 22 to w sam raz. A taki nieudany wyprowadziłem rektyfikując z częstą korektą odbioru, stałą mocą grzania, i odbiorem według tabeli Akasa i watomierza.
I like noble drinks.
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: aAbratek piekący destylat
Kolego, wróć do szkoły;
Drożdże – rodzaj jednokomórkowych grzybów z rodziny drożdżakowatych. Są organizmami saprotrofitycznymi – żyją na podłożach zawierających cukry proste. Przeprowadzają fermentację alkoholową, przeważnie w warunkach beztlenowych. Dobrze poznano ok. 30 gatunków drożdży, z dużą liczbą odmian.
SPIRITUS FLAT UBI VULT