Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 106
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Poprawne mierzenie temperatury

Postautor: adamus1 » sobota, 25 sty 2020, 22:40

Podczas zacierania mierzyłem temperaturę termometrem kotłowym oraz termometrem z sondą ( ikea ) Zauważyłem że pomiar różni się gdy sondę zanurzy się wgłąb gara. Nie jest to mała różnica bo nawet 3 stopnie. Gdzie w takim razie sprawdzać temperaturę ?


Rabat 3%
Prasa do owoców F12
Cena: 159.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabat 3%
Kompletna kolumna - DE 50 Manual (zbiornik 60l)
Cena: 4,199.99 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2001
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Poprawne mierzenie temperatury

Postautor: Doody » niedziela, 26 sty 2020, 02:22

Ja podczas zacierania metodą "na lenia" (zacieram w beczce 120l) mierzę temperaturę termometrem tablicowym, umieszczając sondę w kilku miejscach beczki. Po wymieszaniu mieszadłem osadzonym w wiertarce, temp. jest mniej więcej stała (różni się około 1-1.5 stopnia) Po pewnym czasie przy ściankach beczki i przy powierzchni temp. jest niższa (zacier stygnie tu szybciej). Dlatego mierząc temp. w celu np. dodania enzymów, należy dobrze przemieszać całą zawartość zbiornika.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Sprzęt Piwowarski”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości