Poprawne mierzenie temperatury
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Poprawne mierzenie temperatury
Ja podczas zacierania metodą "na lenia" (zacieram w beczce 120l) mierzę temperaturę termometrem tablicowym, umieszczając sondę w kilku miejscach beczki. Po wymieszaniu mieszadłem osadzonym w wiertarce, temp. jest mniej więcej stała (różni się około 1-1.5 stopnia) Po pewnym czasie przy ściankach beczki i przy powierzchni temp. jest niższa (zacier stygnie tu szybciej). Dlatego mierząc temp. w celu np. dodania enzymów, należy dobrze przemieszać całą zawartość zbiornika.
Pozdrawiam
Darek
Darek