Poprawne mierzenie temperatury

Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: adamus1 »

Podczas zacierania mierzyłem temperaturę termometrem kotłowym oraz termometrem z sondą ( ikea ) Zauważyłem że pomiar różni się gdy sondę zanurzy się wgłąb gara. Nie jest to mała różnica bo nawet 3 stopnie. Gdzie w takim razie sprawdzać temperaturę ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Poprawne mierzenie temperatury

Post autor: Doody »

Ja podczas zacierania metodą "na lenia" (zacieram w beczce 120l) mierzę temperaturę termometrem tablicowym, umieszczając sondę w kilku miejscach beczki. Po wymieszaniu mieszadłem osadzonym w wiertarce, temp. jest mniej więcej stała (różni się około 1-1.5 stopnia) Po pewnym czasie przy ściankach beczki i przy powierzchni temp. jest niższa (zacier stygnie tu szybciej). Dlatego mierząc temp. w celu np. dodania enzymów, należy dobrze przemieszać całą zawartość zbiornika.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt Piwowarski”