Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
chprzemo
700
Posty: 721
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » poniedziałek, 13 sty 2020, 14:48

Można w trybie pasożytniczym zrobić dopinanie sond podczas rozbiórki i nie wyciągać ich z kolumny. Robisz jeden długi przewód od esp do ostatniej sondy, na końcu zakładasz standardowe gniazdo 5.5/2.5 (do podłączenia najdalej położonego czujnika) , w miejscach gdzie są niżej sondy zakładasz kolejne gniazda 5.5/2.5, koniec Przewodu podłączasz do ESP i na końcówki sond zakładasz wtyczki 5.5/2.5- tworzy się szyna przewodowa do której podłączane są sondy. Przy rozbiórce maszyny odłączysz sondy od szyny, zostają w kolumnie, szynę zwijasz i chowasz razem z ESP.

Według mnie mniej kabelkologii niż w przypadku połączenia w gwiazdę sondy-ESP i ma jedną zasadniczą zaletę- jeśli przez przypadek przechodząc zahaczysz czymkolwiek o przewód to powypinają Ci się czujniki ze złącz, a nie powyrywają z esp czy sond:D
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Rabat 3%
TRE Inox bańka 15 l z zaślepką
Cena: 299.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
1050
Posty: 1076
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: arTii » poniedziałek, 13 sty 2020, 18:23

Ja używam gniazdek telefonicznych RJ12 + rozdzielacz na 5 gniazd
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

george1255
150
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: george1255 » poniedziałek, 13 sty 2020, 19:14

Przemo, a mógłbyś mi to zwizualizować na jakimś zdjęciu poglądowym? :-)


Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


rastro
800
Posty: 814
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: rastro » poniedziałek, 13 sty 2020, 19:49

mienho pisze:@arTii a może masz patent jak podłączyć bme280 i oled jednocześnie do I2C?? Pojedynczo urządzenia działają bez problemu, razem nie udało mi się.

arTii pisze:Na jakich adresach działa Ci OLED A na jakich BME?
U mnie działa to bezproblemowo, ale muszą być różne adresy I2C


Adresy to jedno... druga sprawa jest taka że szyna I2C ma linie typu open-collector i z tego powodu musi być podciągnięta do zasilania przez odpowiednie rezystory. Z modułami jest problem taki że każdy ma swoje rezystory a w tych chińskich to w sumie kto wie co oni tam zamontowali. Dwa moduły + trochę farta i wszystko będzie działać. Proponuje wywalić z jednego z modułów rezystory podciągające, bo jakoś mi się wierzyć nie chce żeby była kolizja adresów pomiędzy OLED i BME.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


mienho
50
Posty: 87
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 20:59
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: mienho » poniedziałek, 13 sty 2020, 20:01

@rastro nie było problemów z adresami ale z tym, że podpiąłem do różnych pinów. Człowiek uczy się przez całe życie

Awatar użytkownika

george1255
150
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: george1255 » poniedziałek, 13 sty 2020, 22:17

Ja dzisiaj na espeasy robiłem test sond przed procesem. Z Aliexpress równo jak jeden mąż wskazują i przeskakują. Z allegro przekłamuje o 1.5°C. Obrazek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

.Gacek
1550
Posty: 1560
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 13 sty 2020, 23:41

Pierwszy termometr w obudowie :klaszcze:
Ale jakiej... :punk: :idea:
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

george1255
150
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: george1255 » poniedziałek, 13 sty 2020, 23:44

Fajny nieduży karton, dosyć twardy. Idealnie mieści kable i inne bebechy :-) czarnym sprayem przelecieć i będzie gitara :-P

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

.Gacek
1550
Posty: 1560
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: .Gacek » wtorek, 14 sty 2020, 00:49

Przepraszam za offtop...
Jestem po starym pięcioletnim technikum elektronicznym, jak to w takiej stricte technicznej szkole co miesiąc musieliśmy oddawać "prace proste" zbudowane własnoręcznie - kopie kitów z własną, wyprodukowaną płytką, mazakiem lub żelazkiem lub kity gotowce ale za to z wiedzą na jakiej zasadzie działają i to dokładnie.
Jako leń i leser w tamtych czasach nie bardzo chciało mi się uczyć o wzmacniaczach operacyjnych więc tłukłem te płytki na potęgę dla siebie i innych (był z tego skromny pieniążek na paczkę fajek i browar) i dla całej klasy praktycznie zostawała obudowa do zrobienia... Każdy kleił tą obudowę oby tylko było, toż to była taka masakra, że do tej pory jak o tym myślę to śmiać mi się chce... Było dosłownie wszystko, opakowania po Jogurtach, pojemniki na żywność, kartony po butach, a nawet jakieś modele samochodów z efektem z night rider'a.
Akcja kity uspokoiła się gdy byliśmy w piątej klasie i wszyscy byli pochłonięci pracą dyplomową na koniec szkoły. Wtedy tylko raz na semestr została przeprowadzona akcja "płytka" ale wtedy już nie miałem czasu na produkcję "masową"...
Jako jedyny z klasy przez pięć lat dostałem dwie oceny, pałę za układ (naprawdę był perfekcyjny) i piątkę za obudowę (starałem się ale niestety nie była najwyższych lotów, teraz dałbym mierną... ). Pała postawiona za układ była jednoznaczna, mimo że układ działał.. Mój profesor w tym momencie załapał kto te wszystkie układy robił, z jednej strony był chyba załamany a z drugiej cieszył się, że jest choć jeden który to bardzo polubił i robił z pasją. Ale dostrzegł również, że ta obudowa (ze sklejki chyba) była tylko i wyłącznie moja...
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

george1255
150
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: george1255 » wtorek, 14 sty 2020, 00:58

Kiedyś w liceum na informatyce uczyliśmy się HTML. A że grałem w Fifę to udzielałem się na forum z turniejami. Robiłem im tabelki i inne rzeczy w HTML więc na lekcjach brylowalem. Pisałem całej klasie kod na zaliczenie, i każdemu pieszy linijkami zostawiałem podpis. Nauczyciel też zorientował się kto pisał całej klasie :-)

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


wolan
300
Posty: 321
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: wolan » sobota, 25 sty 2020, 21:08

george1255 pisze:wczoraj bawiłem się z podłączeniem 3 sond do ESP NodeMCU. Jak podłącze pasożytniczo, jakby płytka mi się zawieszała. Nie mruga dioda, nie otwiera się panel administracyjny. Podłączę na 3piny, masa i 5v oddzialnie to wszystko śmiga, odnajduje 3 sondy każda działa. Druga sprawa, chcę zrobić aby każdą sondę odpinać od ESP przy rozbiórce kolumny. Tryb pasożytniczy odpada, więc potrzebuję złącz 3pinowych, coś polecicie? Testowałem USB ale po zmontowaniu kompletnie mi nic nie wykrywa


Cześć ja w swoim termometrze używam Jacka stereo 3.5mm.
Jest z tym jeden problem (co prawda nie testowałem jak jest bez złącza ) gdy dopinasz lub odpinasz czujnik resetuje się całe esp.
Dziś chciałem złożyć termometr dla brata i mam problem z wyświetlaczem ;/ pokazują się kwadraciki w 1 i 3 lini ;/ walnięty wyświetlacz ?? jakaś sugestia ?? swój kompletny termometr zostawiłem u niego i nie mam jak sprawdzić :(
Przewinąłem przez wszystkie porty po zmianie widać, że miga ale napisów nie wyświetla.

Awatar użytkownika

george1255
150
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: george1255 » sobota, 25 sty 2020, 21:15

Kwadraciki masz gdy LCD nic do wyświetlenia.
Co masz wgrane na płytkę? Kod w IDE czy espeasy?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 25 sty 2020, 21:15 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.


wolan
300
Posty: 321
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: wolan » sobota, 25 sty 2020, 21:44

LCD podświetlone, zaraz wgram inne esp może to jego wina

Awatar użytkownika

george1255
150
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: george1255 » sobota, 25 sty 2020, 21:56

Wgraj espeasy i w Tools poszukaj i2c scanner

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


aakk
550
Posty: 552
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » sobota, 25 sty 2020, 22:02

Być może wyświetlacz jest uszkodzony. Trafiłem na taką felerną sztukę z ali. Miałem wszystko ustawione, podpiąłem drugi wyświetlacze i tylko czarne kwadraty.

Awatar użytkownika

george1255
150
Posty: 179
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: george1255 » sobota, 25 sty 2020, 22:26

Ja kwadraciki miałem gdy wybrałem błędny adres w espeasy lub miałem błąd w kodzie IDE.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


wolan
300
Posty: 321
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: wolan » sobota, 25 sty 2020, 22:54

Wgrałem jakieś starsze esp i ruszyło :) dziękuje george1255 za podpowiedź z tym "skanerem" :)
Problem rozwiązany :D


dzozef
150
Posty: 184
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: dzozef » sobota, 1 lut 2020, 18:10

" Jest też jeszcze inna opcja.
W rules można obie stworzyć reguły które wysyłają dane na konkretny UNIT"
A coś więcej odnośnie ustawień w unicie do którego mają być wysyłane dane? Trzeba ustawić Dumy? Czy po prostu zostawić pusty Task? Niestety na razie mi nie działa. Może jeszcze jakieś opcje trzeba włączyć żeby zahulało? :scratch:


arTii
1050
Posty: 1076
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: arTii » sobota, 1 lut 2020, 18:36

Zakładka config - każdy unit musi miec unikatowy "Unit Number:"
Zakładka controllers - musi być dodany protokół ESPEasy P2P Networking
Zakładka tools opcja Advanced - musi być podany UDP port: - ja akurat stosuję 6000, albo 5000
Teraz w zdalnym module trzeba sobie stworzyć czujnik dummy (np. 4 wartościowy)
na głównym module kod w Rules:

Kod: Zaznacz cały

On System#Boot do
    SendTo 199 taskValueSet 8,4,0
 endon

Tylko że ważna sprawa! to wykona się tylko przy starcie modułu!
Wyśle do zdalnego modułu wartość 0 i każe zapisać to w tasku 8 na pozycji 4

A tak przy okazji - właśnie się wydrukowała obudowa do mojego termometru:
obudowa.jpg

Może nie jest idealna, ale dopiero uczę się drukarki metodą prób i błędów.
Ma miejsce na LCD 2004, 5 przycisków (jeszcze nie mam pomysłu po co tyle, ale ładnie wygląda) no i na buzzer.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


dzozef
150
Posty: 184
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: dzozef » sobota, 1 lut 2020, 18:49

"Zakładka controllers - musi być dodany protokół ESPEasy P2P Networking"
Do różnych ESP mam wgrane ESP Easy Mega dwa rodzaje i ESP Easy. Niestety w żadnym nie ma protokołu ESPEasy P2P Networking. Jest jakaś inna prosta opcja do przesyłania wartości pomiędzy różnymi ESP?


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość