[pilne] Filtracja zacieru

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: adamus1 »

Witam, pierwszy raz robię piwo zacierając słód. Niestety zacier nie chce się filtrować. Posiadam filtr https://piwoszarnia.pl/filtrator-do-piw ... p-947.html

Co zrobić żeby ruszyło ?
promocja
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: Góral bagienny »

Kupić worek lub prasę ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: adamus1 »

1. Brzęczka podgrzana do 78 stopni
2. Ułożenie się złoża ok 20 min
3. Słody kupione w sklepie piwnym pośrutowane już
4. Ilość słodu to 4,5 kg więc chyba standardowo

A mimo to kapie 1 kroplę na sekundę....
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: Góral bagienny »

Kolego nie znam się na piwie ale ewidentnie to jest jakiś bubel.
Jak taka rurka może przefiltrować pośrutowane ziarna :o
Tak jak pisałem najpierw worek filtracyjny a pózniej to ustrojstwo ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: czytam »

Za krótki. jeżeli masz zmywaki, to wylej wszystko, obłóż "filtrator" zmywakami z nierdzewki i dalej już z górki. Kup dłuższy lub sam zrób z wężyka z oplotem.
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: nike21 »

Najlepiej jak kolega wyżej napisał, kupić wężyk i zrobić samemu. Tutaj http://absztyfikant.blogspot.com/2011/1 ... plotu.html masz ładny tutorial z którego sam kiedyś korzystałem. Lecisz do Castoramy czy innego budowlanego i szukasz wężyka w oplocie z przyłączem na GW 3/4 ( bo taki masz na kraniku) i najlepiej z końcówką giętą pod kątem 90 stopni. Ja miałem wężyk 2m i wszystko szło elegancko. Później stosowałem jeszcze taką siatkę z IKEA jak się używa do smażenia żeby nie pryskało. O taką https://www.ikea.com/pl/pl/p/stabil-prz ... -10112530/
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

jacek8l
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: jacek8l »

Sracz wężyk działa najlepiej, nigdy nie miałem problemu nawet przy zasypach pszenicznych które filtruje się najciężej.

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: adamus1 »

Dzięki za pomoc lecę do Castoramy, a w poniedziałek reklamuję dziadostwo
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: nike21 »

U mnie to wyglądało tak. Całość poskręcałem drutem miedzianym pozyskanym z przewodu elektrycznego. Z siatki z IKEA usunąłem obwódkę i w zasadzie używałem jej tylko do piw pszenicznych albo z dużym udziałem ziarna bez łuski (pszenica, żyto, płatki kukurydziane).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: czamnian »

Czemu od razu nie zakupiłeś wiadra z oplotem i kranikiem na początek? Nie miał byś problemów.
Tak jak radzi kolega czytam, sam stosowałem zmywaki do filtracji gęstych nalewek po sicie, efekty co najmniej zadowalające.

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru

Post autor: adamus1 »

W sklepie mieli tylko węża 50 cm ale za to z bardzo grubą gumą za 30 zł. Nie szczególnie mnie to ucieszyło ale jak trzeba to trzeba. Przygotowanie filtratora trwało 5 min.
Sama filtracja to bajka. Szło książkowo. Taka długość na fermentor 30 l w zupełności wystarcza. Serdecznie dziękuję za pomoc !!

ps czamnian fermentory mam już od dawna - do cukrówki. By zrobić piwo naszło mnie ostatnio ( wcześniej brew kit) Myślałem że oryginalny filtrator będzie lepszy - jak się okazało niekoniecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”