[pilne] Filtracja zacieru
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru
Najlepiej jak kolega wyżej napisał, kupić wężyk i zrobić samemu. Tutaj http://absztyfikant.blogspot.com/2011/1 ... plotu.html masz ładny tutorial z którego sam kiedyś korzystałem. Lecisz do Castoramy czy innego budowlanego i szukasz wężyka w oplocie z przyłączem na GW 3/4 ( bo taki masz na kraniku) i najlepiej z końcówką giętą pod kątem 90 stopni. Ja miałem wężyk 2m i wszystko szło elegancko. Później stosowałem jeszcze taką siatkę z IKEA jak się używa do smażenia żeby nie pryskało. O taką https://www.ikea.com/pl/pl/p/stabil-prz ... -10112530/
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru
U mnie to wyglądało tak. Całość poskręcałem drutem miedzianym pozyskanym z przewodu elektrycznego. Z siatki z IKEA usunąłem obwódkę i w zasadzie używałem jej tylko do piw pszenicznych albo z dużym udziałem ziarna bez łuski (pszenica, żyto, płatki kukurydziane).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
Autor tematu - Posty: 138
- Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
- Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
- Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [pilne] Filtracja zacieru
W sklepie mieli tylko węża 50 cm ale za to z bardzo grubą gumą za 30 zł. Nie szczególnie mnie to ucieszyło ale jak trzeba to trzeba. Przygotowanie filtratora trwało 5 min.
Sama filtracja to bajka. Szło książkowo. Taka długość na fermentor 30 l w zupełności wystarcza. Serdecznie dziękuję za pomoc !!
ps czamnian fermentory mam już od dawna - do cukrówki. By zrobić piwo naszło mnie ostatnio ( wcześniej brew kit) Myślałem że oryginalny filtrator będzie lepszy - jak się okazało niekoniecznie.
Sama filtracja to bajka. Szło książkowo. Taka długość na fermentor 30 l w zupełności wystarcza. Serdecznie dziękuję za pomoc !!
ps czamnian fermentory mam już od dawna - do cukrówki. By zrobić piwo naszło mnie ostatnio ( wcześniej brew kit) Myślałem że oryginalny filtrator będzie lepszy - jak się okazało niekoniecznie.