Problem z nastawem cukrowo owocowym
Witam. Nastawilem około 45 L nastawu z 8 L starych soków(jabłko, porzeczka ogólnie mix) do tego 6 kg cukru woda I 2 opakowania drożdży t48 I turbo grom 48. Po kilku godzinach wszystko wyglądało że jest ok, drozdze zaczęły pracować trochę za mocno bo piana wychodziła z butli przez kilka godzin, potem gdy wszystko się uspokoiło założyłem z powrotem korek Ale ledwo co już bulgotalo. W tym momencie mam wrazenie ze powoli przestaje robic.Moje pytanie czy coś z tego będzie? Jak to urotowac?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:58 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 73
- Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Problem z nastawik cukrowo owocowym
Sprawdź blg, stawiam że cukru już nie ma, jeżeli mam rację to sklaruj i gotuj
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym
Pozwolę sobie powtórzyć poprzedników jak wyżej... Albo PS albo kolumna, mimo szybkiej fermentacji... To co przefermentowało zaciągnij do szklanki i zmierz blg. Jeżeli blg jest na minusie to odczekaj dzień, dwa i dawaj to na rurę. Na krótkim odcinku będziesz miał fajny destylat do analizy i szerszy pogląd co wychodzi...
Dżemy i kompoty są z reguły bardzo słodkie, ale każda piwnica niesie ze sobą kawał historii... Być może spotkasz babcię 90 lat i będziesz gotował wiśnie, które nie widziały smogu. Babcia opowie Ci historię miasta gdy Ciebie nie było na świecie...
Dżemy i kompoty są z reguły bardzo słodkie, ale każda piwnica niesie ze sobą kawał historii... Być może spotkasz babcię 90 lat i będziesz gotował wiśnie, które nie widziały smogu. Babcia opowie Ci historię miasta gdy Ciebie nie było na świecie...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Małopolskie
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym
Ja takie nastawy robię na drożdżach przeznaczonych do wina (nie robię spirytusu). Jak koledzy wyżej piszą sprawdź blg. W tej chwili fermentuje mi nastaw ok. 35l. z nieudanego wina z winogron (musiałem wcześniej zebrać bo ptaki ogromnie się tym zainteresowały, w tamtym roku nie zebrałem ani 1kg bo w przeciągu 1 dnia zjadły ok 50kg winogron) i soków z czarnej porzeczki, malin, trochę syropu z ananasa i brzoskwiń (ze świąt zostało). Fermentuje już ok 1 miesiąca.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sty 2020, 08:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym
Podstawowa sprawa. Musisz mierzyć blg początkowe nastawu, tym bardziej jak piszesz, że masz czym. Wtedy będziesz wiedział, jak przestanie "bulkać" czy drożdże przerobiły cały cukier ( jak zmierzysz blg końcowe, powinno być ujemne , -3, -4 ).
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym
Mierzylem dziś rano blg - było na poziomie 10-8.
Chyba odcedzę resztki owoców, przeleję, zwiększę temperaturę i dodam drożdzy winiarskich lub gorzelniczych do owocowych zacierów.
Co o tym sądzicie?
Chyba odcedzę resztki owoców, przeleję, zwiększę temperaturę i dodam drożdzy winiarskich lub gorzelniczych do owocowych zacierów.
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony środa, 22 sty 2020, 19:53 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym
Zacier stanął na 8 big dodałem kolejne drożdże, finalnie pracuje, a co z tego będzie zobaczymy.
Mod: Sprawdź klawiaturę - Blg i big jednak się różnią
Mod: Sprawdź klawiaturę - Blg i big jednak się różnią
Ostatnio zmieniony piątek, 24 sty 2020, 20:03 przez inblue, łącznie zmieniany 2 razy.