Problem z nastawem cukrowo owocowym

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07

Post autor: Waldzi. »

Witam. Nastawilem około 45 L nastawu z 8 L starych soków(jabłko, porzeczka ogólnie mix) do tego 6 kg cukru woda I 2 opakowania drożdży t48 I turbo grom 48. Po kilku godzinach wszystko wyglądało że jest ok, drozdze zaczęły pracować trochę za mocno bo piana wychodziła z butli przez kilka godzin, potem gdy wszystko się uspokoiło założyłem z powrotem korek Ale ledwo co już bulgotalo. W tym momencie mam wrazenie ze powoli przestaje robic.Moje pytanie czy coś z tego będzie? Jak to urotowac?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:58 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Problem z nastawik cukrowo owocowym

Post autor: mocho »

Sprawdź blg, stawiam że cukru już nie ma, jeżeli mam rację to sklaruj i gotuj
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: użytkownik usunięty »

Przy tej ilości drożdży turbo nie ma co się dziwić, że zjadły wszystko w mgnieniu oka :D Co chcesz uzyskać z tego? Po prostu spirytus?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: .Gacek »

Pozwolę sobie powtórzyć poprzedników jak wyżej... Albo PS albo kolumna, mimo szybkiej fermentacji... To co przefermentowało zaciągnij do szklanki i zmierz blg. Jeżeli blg jest na minusie to odczekaj dzień, dwa i dawaj to na rurę. Na krótkim odcinku będziesz miał fajny destylat do analizy i szerszy pogląd co wychodzi...
Dżemy i kompoty są z reguły bardzo słodkie, ale każda piwnica niesie ze sobą kawał historii... Być może spotkasz babcię 90 lat i będziesz gotował wiśnie, które nie widziały smogu. Babcia opowie Ci historię miasta gdy Ciebie nie było na świecie...
Pozdrawiam Gacek.

Grzesius88
30
Posty: 37
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: Grzesius88 »

Ja takie nastawy robię na drożdżach przeznaczonych do wina (nie robię spirytusu). Jak koledzy wyżej piszą sprawdź blg. W tej chwili fermentuje mi nastaw ok. 35l. z nieudanego wina z winogron (musiałem wcześniej zebrać bo ptaki ogromnie się tym zainteresowały, w tamtym roku nie zebrałem ani 1kg bo w przeciągu 1 dnia zjadły ok 50kg winogron) i soków z czarnej porzeczki, malin, trochę syropu z ananasa i brzoskwiń (ze świąt zostało). Fermentuje już ok 1 miesiąca.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sty 2020, 08:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij
Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: Waldzi. »

Chce uzyskać dobry bimberek. Też miałem myśli że przestaje robic bo nie ma cukru, ale jeszcze tego nie sprawdzałem. Sprawdzę dziś koło 18 i dam znać co i jak
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: donald1209 »

Podstawowa sprawa. Musisz mierzyć blg początkowe nastawu, tym bardziej jak piszesz, że masz czym. Wtedy będziesz wiedział, jak przestanie "bulkać" czy drożdże przerobiły cały cukier ( jak zmierzysz blg końcowe, powinno być ujemne , -3, -4 ).
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: Waldzi. »

Mierzylem dziś rano blg - było na poziomie 10-8.
Chyba odcedzę resztki owoców, przeleję, zwiększę temperaturę i dodam drożdzy winiarskich lub gorzelniczych do owocowych zacierów.
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony środa, 22 sty 2020, 19:53 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: Góral bagienny »

Zwykłe drożdżaki mogą nie dać rady, jest w nastawie już alkohol :scratch:
Kup drożdże do restartu i próbuj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: Waldzi. »

Szczerze nie czułem w tym za bardzo alkoholu jak powąchałem, więc nie wiem co o tym myśleć. Po.jakim czasie może się z tym zacierem coś stać? W sensie nie wiem czy drożdżezdążą dojść jak zamówię przed weekendem
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: Kamal »

Zmierz cukromierzem, albo spróbuj to poczujesz czy cukier już przerobiony.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: .Gacek »

Jeżeli nastaw miał 10BLG to był jeszcze stosunkowo słodki, a taka słodycz maskuje alkohol. Odstaw to dalej do fermentacji i czekaj cierpliwie...
Pozdrawiam Gacek.

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: mocho »

Waldzi. pisze:W tym momencie mam wrazenie ze powoli przestaje robic.
wydaje mi się że za bardzo się spieszysz, skoro aktualnie blg jest 8-10 to poczekaj, daj drożdżakom jeszcze trochę czasu. Za 2-3 dni ponownie sprawdź blg, być może jeszcze dojadają cukier
Awatar użytkownika

Autor tematu
Waldzi.
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 20 sty 2020, 12:07
Re: Problem z nastawem cukrowo owocowym

Post autor: Waldzi. »

Zacier stanął na 8 big dodałem kolejne drożdże, finalnie pracuje, a co z tego będzie zobaczymy.

Mod: Sprawdź klawiaturę - Blg i big jednak się różnią ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 24 sty 2020, 20:03 przez inblue, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”