Cytryna w rumie

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: pogezan »

1 cytryna
cukier
rum
słoiczek trochę większy od cytryny

................................................................................................................

Wyszorowaną cytrynę pokroić w plasterki, potem do słoiczka plasterek cytryny i na nią czubata łyżeczka cukru następnie znowu plasterek i na niego cukier..... i tak do wyczerpania plasterków. Następnie zalać to rumem do zakrycia cytryny. Zakręcić słoiczek, mieszać aż cukier się rozpuści. Na drugi dzień, tak spreparowaną cytrynę już do herbaty dodać można, dolewając odrobinę płynnej zawartości ze słoiczka.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cytryna w rumie

Post autor: Kamal »

Dodawałem cytrynę do rumu (do szklaneczki), i było to dobre. Ale jak zastąpiłem cytrynę limonką, to smak drinka porostu super. :pije:
Spróbuje Twojego przepisu, tylko z limonką. Ona ma dla mnie bogatszy smak. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Cytryna w rumie

Post autor: Lootzek »

O, i może jeszcze cukier trzcinowy zamiast zwykłego? Muszę spróbować :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cytryna w rumie

Post autor: Kamal »

Oczywiście, że trzcinowy ciemny lub jasny. Albo porostu melasę trzcinową. :-)
Obrazek

MichaelMiller1973
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 21 sty 2020, 09:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Re: Cytryna w rumie

Post autor: MichaelMiller1973 »

Czy taka cytryna w rumie, poza oczywiście efektem rozgrzania, coś za sobą niesie? Nie wiem, np. czy jest dobra na przeziębienia? Pytam, bo szukam teraz czegoś dla siebie, właśnie na przeziębienie. Dla dzieci już znalazłam - pigwę i czarny bez, ale jakoś że nie mam wielkich zapasów, to nie chcę im tego wypijać. W tym roku z pewnością tych syropków na zimę, ale... teraz muszę ratować się czymś innym.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sty 2020, 11:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Cytryna w rumie

Post autor: Szlumf »

Mój ulubiony "syrop" na przeziębienie:
- 1 duża łycha miodu,
- sok z 1/2 cytryny lub z całej jak małe czy suche,
- 200ml mocnej, gorącej herbaty,
- 200ml rumu.
Miód rozpuścić w herbacie. Dodać sok z cytryny i rum. Pić gorące przed snem.
Ja, pewnie z racji gabarytów, potrzebuję co najmniej 2 takich dawek. Żonie zwykle wystarczy jedna.

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Cytryna w rumie

Post autor: LuarvikLuarvik »

To ja dam Wam mój sposób na przeziębienie, a właściwie mojego kumpla, ale przeze mnie na żywym organizmie sprawdzony i ze zdumieniem odnotowany jako działający.

1. Herbata owocowa (z owoców, a nie tylko aromatyzowana) - ja kupiłem w Biedronce malina/żurawina, bodajże z Herbapolu.
2. Sok malinowy prawdziwy, tudzież dobrej jakości ze sklepu. Dobry jest z firmy Krokus.
3. Imbir świeży.
4. Śliwowica ok. 70%, np. Passover (Carrefour lub Kaufland - tam jest na pewno).
5. Może być cytryna czy pomarańcza, ale to ma znaczenie tylko dla smaku.

Herbatę parzymy pod przykryciem ok. 5-10 minut w kubku razem z obranym i posiekanym imbirem. Ja lubię, więc daję ok. 2-3 cm. Następnie wyciągamy torebkę i dodajemy 50 ml soku z malin i 50 ml śliwowicy. Pijemy wszystko na ciepło. Można powtórzyć, ale nie zalecam więcej niż jeden bis;)

gribo
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 7 lut 2020, 14:22
Krótko o sobie: Pot still, prosty sprzęt dla prostych ludzi
Ulubiony Alkohol: Gin
Status Alkoholowy: Destylator
Re: Cytryna w rumie

Post autor: gribo »

Ani cytryny ani miodu nie zalewa się gorącym płynem, w ten sposób zabijasz większość ich korzystnych właściwości
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 paź 2020, 20:53 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”