Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
hottt
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2019, 09:22

Post autor: hottt »

Witam, mam abratka z grzałkami i płaszczem olejowym i do tej pory robiłem spirytus (z kolumną) i wszystko było OK. Nawet smakówki robiłem tą metodą ale okazało się to trochę nadużyciem bo zabijałem smak i aromat.
Ale wracając do tematu... wedle mojej zgromadzonej wiedzy mam nie używać kolumny tylko głowicę przykręconą bezpośrednio do katalizatora. Zaopatrzyłem się w regulator mocy grzania i wiem tylko tyle, że po osiągnięciu 90 st. na beczce muszę przejść na jedną grzałkę i obniżyć jej moc na jakieś ~800W. Jeśli coś źle rozumuję to proszę o sprostowanie.
Moje pytanie dotyczy jakie temperatury mam trzymać na głowicy...? W przypadku spirytusu miałem jakieś 75st.
alembiki
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: masterpaw2 »

Kolego, w przypadku destylacji (a o takiej tu mowa) jedyną temperaturą na jaką trzeba zwracać uwagę to temperatura w kotle. Radzę zaopatrzyć się w papugę i na podstawie mocy urobku prowadzić proces :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: kamilpl82 »

masterpaw2 pisze: Radzę zaopatrzyć się w papugę i na podstawie mocy urobku prowadzić proces :ok:
Ja bym polegał na temperaturze w głowicy i rybce destylacyjnej, i masz to samo co papuga.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

Autor tematu
hottt
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2019, 09:22
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: hottt »

Czyli jak od 90st na kotle zacznie się destylacja to pilnuję tylko żeby na owym kotle nie wzrosła powyżej 94st.?
A co z górą? Kiedy puścić wodę i jakie okolice utrzymywać?
(Nie wiem o co chodzi z "papugą") :)

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: Szlumf »

1. Do papugi potrzeba dodatkowa chłodnica bo destylat powinien być schłodzony do około 20C.
2. Gdy robiłem smakówki na kolumnie rektyfikacyjnej to wypróbowałem pewnie wszystkie kombinacje sprzętowe i najlepsza wychodziła mi na pełnej kolumnie.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: masterpaw2 »

Szlumf pisze:1. Do papugi potrzeba dodatkowa chłodnica bo destylat powinien być schłodzony do około 20C.
Całkowicie się z kolegą zgadzam, pominąłem ten fakt, gdyż od dłuższego czasu smakówki robię wyłącznie na swoim saksofonie, a tam destylat wylatuje chłodny. Nawet swojego czasu robiąc na półkowej z głowicą aabratka miałem podpiętą rzeczoną chlodniczkę.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: stefunk »

Szlumf pisze:1. Do papugi potrzeba dodatkowa chłodnica bo destylat powinien być schłodzony do około 20C.
2. Gdy robiłem smakówki na kolumnie rektyfikacyjnej to wypróbowałem pewnie wszystkie kombinacje sprzętowe i najlepsza wychodziła mi na pełnej kolumnie.
Ile wypełnienia zostawiałeś?

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: Szlumf »

Była to pełna, szklana kolumna fi wewn. 55mm z około 150cm wypełnienia z kłaczków lidlowskich zmywaków. Nic nie zmieniałem po rektyfikacji cukrówek. Termometr prowadzący w głowicy. Odbiór z głowicy na początku całkowicie otwarty. Praca bez refluksu do uzyskania odpowiedniej dla surowca temperatury. Potem refluksem utrzymywanie temperatury w przyjętym zakresie. Regulacja refluksu na początku mocą, później zaworkiem.

jacek8l
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: jacek8l »

Też robiłem na pełnym zasypie z lekkim refluksem ale przyzwyczajony do spirytusu nie byłem zadowolony z produktu który nie był sterylny. Stoi do dzisiaj w butelkach i nie wiem co z nim zrobić (destylat z jęczmienia i z ziemniaków)...

Autor tematu
hottt
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2019, 09:22
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: hottt »

Czyli jednak radzicie mi robić spiryt z kolumną?

użytkownik usunięty
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: użytkownik usunięty »

Szlumf pisze:1. Do papugi potrzeba dodatkowa chłodnica bo destylat powinien być schłodzony do około 20C.
.
I w tym miejscu mamy wyższość kolumny z OVM nad OLM...
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: stefunk »

Nie wiem czy dodatkowy obieg wody to wyższość
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: lesgo58 »

japitole pisze: I w tym miejscu mamy wyższość kolumny z OVM nad OLM...
I tylko w tym... Mimo to dla całego procesu rektyfikacyjnego więcej "plusów dodatnich" niesie sobą OLM.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Jak postępować z aabratkiem w przypadku smakówek.

Post autor: johnex »

Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”